Podwójne OC

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Awatar użytkownika
Pawel4g
#Civic4g Member

Podwójne OC

Post autor: Pawel4g »

Jest taka sprawa kupiłem auto na początku sierpnia, z tym że poprzedni właściciel też go dopiero co kupił i nie ubezpieczał na siebie auta więc teraz oc było opłacone na jeszcze poprzedniego właściciela do maja 2012. W tym czasie auto zarejestrowałem i ubezpieczyłem na siebie w PZU, a 2 właścicieli wstecz auto miało ubezpieczenie w interrisk. Dzisiaj dopiero mi się przypomniało że muszę powiadomić o tym poprzedniego ubezpieczyciela, zadzowniłem i dowiedziałem się że muszą zrobić rekalkulację i ma do zapłacenia całe to oc + zwyżka 70 % gdyż nie mam jeszcze ukończonych 25 lat.... Także w sumie mam teraz do wydania ponad 1000 zł na marne Czy aby napewno nie ma takiej możliwości żeby jakoś zrezygnować z tamtego ubezpieczenia ew. pokryć koszty za ostatni miesiąc?
Obrazek
Awatar użytkownika
Buzz
#Civic4g Member

Re: Podwójne OC

Post autor: Buzz »

Podpowiem tobie kolego tak: Ciebie interesuje OC od momentu zakupu(wstecz to sprawa poprzedniego właściciela) i od tego czasu masz 30dni na wypowiedzenie jego.
http://kalkulator-oc.com.pl/20072011kon ... wojnego-oc
Ostatnio zmieniony 2011-10-04, 17:29 przez Buzz, łącznie zmieniany 1 raz.
EC8+ d13z6>>ED4 d16a7>>D16b2 sedan skasowany
Powrót ED3 USDM i EH6 d16z6
Awatar użytkownika
Marcin_Kielce
#Civic4g Member

Post autor: Marcin_Kielce »

Z tego co wiem to masz miesiac na wymowienie OC ,a potem to juz chyba lipa i chcesz czy nie musisz je opłacić
Obrazek
Awatar użytkownika
Bonio
#Civic4g Member

Post autor: Bonio »

dokladnie, bylo trzeba isc z ubezpieczeniem do tej firmy w ktorej jest wykupiona polisa, ewentualnie przepisac je na siebie, albo zlozyc wypowiedzenie tej polisy i isc do drugiego ubezpieczyciela. U mnie w miescie jest taka firma (malutka klitka jak budka z hamburgerami) gdzie siedza babki i maja pare ubezpieczycieli i wybieraja gdzie Ci taniej wyjdzie, i one sie wszystkim zajmuja. Na moim przykladzie: kupilem auto od goscia gdzie ubezpieczenie bylo na jeszcze wczesniejszego koleszke, pokazalem im umowe kupna i babka mi przepisala te ubezpieczenie na mnie (bez tych dopłat), teraz z dniem wczorajszym skonczylo mi sie ubezpieczenie, wiec napisalismy pismo z wypowiedzeniem tego ubezpieczenia tylko zmienilismy date o pare dni wstecz, i od razu mnie ubezpieczyla w innej firmie, nic wiecej nie robilem tylko skladalem podpisy.
Awatar użytkownika
Kirek
#Civic4g Member

Post autor: Kirek »

Powinieneś odrazu przy ubezpieczaniu na siebie pisać rezygnację z poprzedniego i za ten okres do czasu od kiedy zaczeło się twoje ubezpieczenie płaci poprzedni właściciel ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Bonio
#Civic4g Member

Post autor: Bonio »

zgodze sie z przedmowca, to byloby najlepsze wyjscie, ale teraz to nie wiem jak ugryzc ten temat, nie mozesz np wykupic ubezpieczenia na pol roku?
Awatar użytkownika
Buzz
#Civic4g Member

Post autor: Buzz »

Bonio: ale tylko i wyłącznie na pol roku żeby kolega nie wpierdzielił się w OC na rok rozłożone na 2raty- bo będzie musiał druga i tak zapłacić a oc jeśli nie wypowiesz to jest z automatu zawierane na cały następny rok.
EC8+ d13z6>>ED4 d16a7>>D16b2 sedan skasowany
Powrót ED3 USDM i EH6 d16z6
qsh86
#Civic4g Member

Post autor: qsh86 »

Ten poprzedni właściciel, który wykupił ubezpieczenie widocznie miał termin zapłaty i go nie dotrzymał, dlatego masz do zapłaty za cały rok. W przepisach jest, że jeśli nie wypowiesz polisy to za nie zapłacone składki z poprzednim właścicielem odpowiadasz "solidarnie", co w praktyce oznacza, że ubezpieczyciel może sobie wybrać kto ma za to zapłacić. Jeśli nie mają Twoich danych to będą ścigać tamtego właściciela, a jeśli mają to będą ścigać kogo im wygodniej...
Ale odkręcić się już tego raczej nie da...
Obrazek
..........
"Tam gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia"
ODPOWIEDZ