Podwójne OC
Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr
Podwójne OC
Jest taka sprawa kupiłem auto na początku sierpnia, z tym że poprzedni właściciel też go dopiero co kupił i nie ubezpieczał na siebie auta więc teraz oc było opłacone na jeszcze poprzedniego właściciela do maja 2012. W tym czasie auto zarejestrowałem i ubezpieczyłem na siebie w PZU, a 2 właścicieli wstecz auto miało ubezpieczenie w interrisk. Dzisiaj dopiero mi się przypomniało że muszę powiadomić o tym poprzedniego ubezpieczyciela, zadzowniłem i dowiedziałem się że muszą zrobić rekalkulację i ma do zapłacenia całe to oc + zwyżka 70 % gdyż nie mam jeszcze ukończonych 25 lat.... Także w sumie mam teraz do wydania ponad 1000 zł na marne Czy aby napewno nie ma takiej możliwości żeby jakoś zrezygnować z tamtego ubezpieczenia ew. pokryć koszty za ostatni miesiąc?

Re: Podwójne OC
Podpowiem tobie kolego tak: Ciebie interesuje OC od momentu zakupu(wstecz to sprawa poprzedniego właściciela) i od tego czasu masz 30dni na wypowiedzenie jego.
http://kalkulator-oc.com.pl/20072011kon ... wojnego-oc
http://kalkulator-oc.com.pl/20072011kon ... wojnego-oc
Ostatnio zmieniony 2011-10-04, 17:29 przez Buzz, łącznie zmieniany 1 raz.
EC8+ d13z6>>ED4 d16a7>>D16b2 sedan skasowany
Powrót ED3 USDM i EH6 d16z6
- Marcin_Kielce
- #Civic4g Member
Z tego co wiem to masz miesiac na wymowienie OC ,a potem to juz chyba lipa i chcesz czy nie musisz je opłacić
dokladnie, bylo trzeba isc z ubezpieczeniem do tej firmy w ktorej jest wykupiona polisa, ewentualnie przepisac je na siebie, albo zlozyc wypowiedzenie tej polisy i isc do drugiego ubezpieczyciela. U mnie w miescie jest taka firma (malutka klitka jak budka z hamburgerami) gdzie siedza babki i maja pare ubezpieczycieli i wybieraja gdzie Ci taniej wyjdzie, i one sie wszystkim zajmuja. Na moim przykladzie: kupilem auto od goscia gdzie ubezpieczenie bylo na jeszcze wczesniejszego koleszke, pokazalem im umowe kupna i babka mi przepisala te ubezpieczenie na mnie (bez tych dopłat), teraz z dniem wczorajszym skonczylo mi sie ubezpieczenie, wiec napisalismy pismo z wypowiedzeniem tego ubezpieczenia tylko zmienilismy date o pare dni wstecz, i od razu mnie ubezpieczyla w innej firmie, nic wiecej nie robilem tylko skladalem podpisy.
Powinieneś odrazu przy ubezpieczaniu na siebie pisać rezygnację z poprzedniego i za ten okres do czasu od kiedy zaczeło się twoje ubezpieczenie płaci poprzedni właściciel 
zgodze sie z przedmowca, to byloby najlepsze wyjscie, ale teraz to nie wiem jak ugryzc ten temat, nie mozesz np wykupic ubezpieczenia na pol roku?
Bonio: ale tylko i wyłącznie na pol roku żeby kolega nie wpierdzielił się w OC na rok rozłożone na 2raty- bo będzie musiał druga i tak zapłacić a oc jeśli nie wypowiesz to jest z automatu zawierane na cały następny rok.
EC8+ d13z6>>ED4 d16a7>>D16b2 sedan skasowany
Ten poprzedni właściciel, który wykupił ubezpieczenie widocznie miał termin zapłaty i go nie dotrzymał, dlatego masz do zapłaty za cały rok. W przepisach jest, że jeśli nie wypowiesz polisy to za nie zapłacone składki z poprzednim właścicielem odpowiadasz "solidarnie", co w praktyce oznacza, że ubezpieczyciel może sobie wybrać kto ma za to zapłacić. Jeśli nie mają Twoich danych to będą ścigać tamtego właściciela, a jeśli mają to będą ścigać kogo im wygodniej...
Ale odkręcić się już tego raczej nie da...
Ale odkręcić się już tego raczej nie da...

..........
"Tam gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia"