holowanie auta

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

silas
#Civic4g Member

holowanie auta

Post autor: silas »

Witam. Pytanko jest takie wyporzyczam autolawete która ma ładownosci 1700 kg a chce zaladowac na nia auto ktore wazy troche ponad 1800 kg. Mam prawojazdy kategori B tylko, auto chce przewiezc z Austrii. Co na to policja co moze mi grozic moze ktos sie orientuje?
Awatar użytkownika
misza
#Civic4g Member
Kontakt:

Re: holowanie auta

Post autor: misza »

Policja moze wezwac ITD a ITD moze cie zwazyc, dac mandat za przeladowanie i oczywiscie zabronić jechac dalej z ładunkiem. w Czechach (bo pewnie bedziesz jechac przez Czechy) to policja ma wieksze prawa i zajmuje sie tym co itd w Polsce. Nie wiem jak w Austrii ale tam są specyficzne przepisy np. na zimówkach trzeba jezdzic do 30 kwietnia, nie wiem od kiedy - sprawdz.

poza tym jezeli laweta ma w dowodzie 1700 to pewnie w rzeczywistosci ma jakies 1500 wiec na wadze wyjdzie nie 100 kg wiecej tylko 300.. :zdegustowany:
- Pomoc drogowa 24h - Samochody zastępcze - Odszkodowania - tel. 888 111 206 http://www.auto-pomoc.net
osator
#Civic4g Member

Post autor: osator »

na kat. B nie możesz pojechać, ponieważ pojazd ciągnący patrząc na lawetę która waży 1700 musiałby z 2000 ważyć i wychodzi jakieś 3700 a B jest do 3,5 tony
gruby
#Civic4g Member

Post autor: gruby »

DMC zestawu nie może przekraczać 3,5t i nie chodzi tyle o prawko tyle o Viatole w Polsce, każdy zestaw przekraczający tą masę zmuszony jest do używania urządzenia o nazwie viaBOX - do wynajęcia na stacjach orlenu, oczywiście za kaucją...
Ładujesz punktami jak komórkę i przejazd pod każdą Bramownicą pobiera z tego konta kasę, stawka zależna od normy euro jakią spełnia auto ciągnące zestaw.
Dalej - jeżeli zatrzyma Ci ITD z takim zestawem, nie muszą Ci ważyć wystarczy że zerkną w papiery auta i przyczepy, jest więcej jak 3,5t jest mandat - wysoki....... :zdegustowany:
ODPOWIEDZ