Jaki migomat kupić?
Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr
- Toffik
- #Civic4g Member
- Auto:: ED6
- Silnik:: B16A1
Jaki migomat kupić?
Witam!
Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem Migomatu. Nie ma to być oczywiście jakaś profesjonalna stacja spawalnicza, ale jakiś zwykły prosty migomat, żebym mógł się nauczyć spawać i puźniej do użytku głównie w spawaniu karoserii i tym podobnych rzeczy... Lubię z ojcem majstrować i robić różne konstrukcje, a już nie mamy siły użerania się z nasza starą spawarką elektrodową (a raczej jej trupem...)
Wiem że trochę osób tutaj na forum interesuje się takimi rzeczami i ma spore doświadczenie z tego typu sprzętem... Proszę o porady czym się kierować przy kupnie, jakie marki są w miarę porządne, żebym nie musiał tego ciągle naprawiać no i jakie ceny są w miarę rozsądne za taki sprzęt. maksymalnie będzie nim spawana blacha 4mm, ale to już ekstremalne sytuacje, w których można użyć też elektrodowej spawarki.. głównie potrzebuję tego miga do cienkich blach, np takich jak na karoserii samochodu czy części motocyklowe jak bak i inne obudowy...
Pozdrawiam
Toffik!
Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem Migomatu. Nie ma to być oczywiście jakaś profesjonalna stacja spawalnicza, ale jakiś zwykły prosty migomat, żebym mógł się nauczyć spawać i puźniej do użytku głównie w spawaniu karoserii i tym podobnych rzeczy... Lubię z ojcem majstrować i robić różne konstrukcje, a już nie mamy siły użerania się z nasza starą spawarką elektrodową (a raczej jej trupem...)
Wiem że trochę osób tutaj na forum interesuje się takimi rzeczami i ma spore doświadczenie z tego typu sprzętem... Proszę o porady czym się kierować przy kupnie, jakie marki są w miarę porządne, żebym nie musiał tego ciągle naprawiać no i jakie ceny są w miarę rozsądne za taki sprzęt. maksymalnie będzie nim spawana blacha 4mm, ale to już ekstremalne sytuacje, w których można użyć też elektrodowej spawarki.. głównie potrzebuję tego miga do cienkich blach, np takich jak na karoserii samochodu czy części motocyklowe jak bak i inne obudowy...
Pozdrawiam
Toffik!
Re: Jaki migomat kupić?
ja polecam koledze dobre i sprawdzone marki z którymi miałem do czynienia: bester(mam dobre wspominania tylko z droższymi modelami), einhell, kemppi, w domu mam ESAB c200 do cienkich blach i naprawy blacharki nie potrzebujesz dużego amperażu 120a (spawając grube blachy ciężko przekroczyć 140a)wystarczy pospawasz prawie wszystko z zastosowań garażowo-amatorskich chińskich marek nie polecam bo często są problemy np wyłączanie się przy dłuższym spawaniu jeśli chcesz kupić tani półautomat to radze szukać używki. Jeśli masz siłę-380v to kup miga z takim zasilaniem spawa nieporównywalnie, ale można kupić miga który ma 380 i 220v no i oczywiscie samo 220v
EC8+ d13z6>>ED4 d16a7>>D16b2 sedan skasowany
Powrót ED3 USDM i EH6 d16z6
- Toffik
- #Civic4g Member
A za jakie pieniądze można kupić już w miarę dobry sprzęt używany? chodzi mi o to, że nie mam rozeznania w rynku, i nie wiem czy 1k to już w miarę maszynka, czy jakiś kapeć... z używkami, to nieraz nawet marka może być dobra, a sprzęt zajechany... Mój wujek ma bestera (niestety na elektrody...) i zawsze działała wyśmienicie mimo swojego wieku, ale też zawsze o nią dbał...
Edit:
http://allegro.pl/migomat-bester-1800-t ... 94702.html
Taki migomacik da radę? Niestety nie widzę na jakie napięcie jest zasilany...
A taki podajnik czego jeszcze potrzebuje do szczęścia?
http://allegro.pl/podajnik-drutu-bester ... 93559.html
Bo tak sobie przeglądam, i widzę że ludzie sprzedają same podajniki... nie wyjdzie np taniej kupić taki podajnik, i do tego resztę? (Na głupi rozum brakuje tylko spawarki i butli, ale nie znam się, także mogłem czegoś nie uwzględnić...)
Edit:
http://allegro.pl/migomat-bester-1800-t ... 94702.html
Taki migomacik da radę? Niestety nie widzę na jakie napięcie jest zasilany...
A taki podajnik czego jeszcze potrzebuje do szczęścia?
http://allegro.pl/podajnik-drutu-bester ... 93559.html
Bo tak sobie przeglądam, i widzę że ludzie sprzedają same podajniki... nie wyjdzie np taniej kupić taki podajnik, i do tego resztę? (Na głupi rozum brakuje tylko spawarki i butli, ale nie znam się, także mogłem czegoś nie uwzględnić...)
składanie miga lepiej sobie odpuść kolego bo nie dość ze wyjdzie drogo, bo transformator to nie wszystko a to najdrozszy element. pokazałeś kolego podajnik do takiego lepszego miga które maja osobno podajnik na drut aby nie targac ciężkiego transformatora podajnik można dodatkowo oddalić od transformatora nawet jakies 10m. Generalnie miga samego bez butli dobra używkę można dostać do ok 1000zl np ten bester(nowy był kiedys taki w castoramie chyba ok 2000zł) z tego co pamiętam to miał zasilanie 380v i 220v generalnie w migomacie najszybciej zużywają się rolki w podajniku, chyba ze pracował non toper albo słabej jakości trafo i przegrzany będzie wtedy nawet na słuch idzie taka usterkę wyczuć
Przewody tez ważna rzecz i ich stan, zwróć uwagę ze tanie/chińskie migi nie maja euro złącza do przewodów i aby je wymienić trzeba rozbierać miga
Potrzebna butla zależnie od rodzaju spawanych elementów, zależny rodzaj mieszanki: co2, argon, hel, azot, butla przy tym besterze na aukcji jak dla mnie troch za mała lepiej większa niż później przy pracach latać wymieniać...
oraz potrzebny będzie drut do spawania warto sprawdzić jakim max średnicy można spawać danym migiem, warto sprawdzić czy do miga/uchwytu dostępne są łatwo dysze i łuski- to as elementy wymienne przy używce warto od razu wymienić, są to z reguły tanie elementy
Przewody tez ważna rzecz i ich stan, zwróć uwagę ze tanie/chińskie migi nie maja euro złącza do przewodów i aby je wymienić trzeba rozbierać miga
Potrzebna butla zależnie od rodzaju spawanych elementów, zależny rodzaj mieszanki: co2, argon, hel, azot, butla przy tym besterze na aukcji jak dla mnie troch za mała lepiej większa niż później przy pracach latać wymieniać...
oraz potrzebny będzie drut do spawania warto sprawdzić jakim max średnicy można spawać danym migiem, warto sprawdzić czy do miga/uchwytu dostępne są łatwo dysze i łuski- to as elementy wymienne przy używce warto od razu wymienić, są to z reguły tanie elementy
- Toffik
- #Civic4g Member
Jakie są koszty dyszy i łusek? Profesjonalnego miga nie chcę, ale się pytam o wszystko, żeby później nie było tak, że kupie najgorszy złom... ;P
Drut to myślę do takich prac jak pisałem to 0.8-1.2 styknie... A ile kosztuje nabicie/wymiana butli powiedzmy z CO2? Bo sama butla wiem że nie jest tania, a co do gazów to nie mam pojęcia...
To jak mam 2k zł, to mogę myśleć o jakimś w miarę zestawie?
bo na razie mam 1,5k no i jeszcze mogę dozbierać trochę...
Drut to myślę do takich prac jak pisałem to 0.8-1.2 styknie... A ile kosztuje nabicie/wymiana butli powiedzmy z CO2? Bo sama butla wiem że nie jest tania, a co do gazów to nie mam pojęcia...
To jak mam 2k zł, to mogę myśleć o jakimś w miarę zestawie?
nie bede zakładał nowego tematu..
pytanie do blacharzy: chce kupic sprzęt który bedzie uzywany okazyjnie na własne potrzeby wiec nie bede kupował bestera za 2k. pytanie czy coś takiego:
http://allegro.pl/spawarka-migomat-mig- ... 42026.html
sie nada? czy uzywa ktoś podobnego sprzętu? czy to nadaje sie zeby np. wstawic progi/reperaturki/pospawac wydech?
pytanie do blacharzy: chce kupic sprzęt który bedzie uzywany okazyjnie na własne potrzeby wiec nie bede kupował bestera za 2k. pytanie czy coś takiego:
http://allegro.pl/spawarka-migomat-mig- ... 42026.html
sie nada? czy uzywa ktoś podobnego sprzętu? czy to nadaje sie zeby np. wstawic progi/reperaturki/pospawac wydech?
- Pomoc drogowa 24h - Samochody zastępcze - Odszkodowania - tel. 888 111 206 http://www.auto-pomoc.net
Potrzebny drut samoosłonowy (z topnikiem wewnątrz) który jest droższy i przy okazji uzyskuje się gorszą spoinę.
Jeśli chcesz jakiś migomat za mniej niż 2 kafle to albo poszukaj używanego albo byle jaki - ważne żeby można było podłączyć butlę z gazem osłonowym.
Jeśli chcesz jakiś migomat za mniej niż 2 kafle to albo poszukaj używanego albo byle jaki - ważne żeby można było podłączyć butlę z gazem osłonowym.
poszukaj takiej marki jak iskrava po marketach budowlanych dobry sprzęcik za małe pieniążki, ok 900zł 140a ale prawdziwe 140 i na miedzi a nie na aluminium jak te shermany..., a samo-osłonowych się nie opłaca kupować raz ze drogi drut to jest go mało drut bo za ok 40-50zł masz 1kg a normalnego drutu za 70zł masz 5kg i za 100zł 15kg+ doliczyć trzeba cenę gazu, jak używasz okazjonalnie to na pewno w twoim regionie można butle wypożyczyć od dostawcy u mnie w mieście takie coś kosztuje ok 30zł+ gaz zależnie od wielkości butli. zwracaj uwagę na podajnik przy zakupie żeby był duży silnik a nie z samochodzika na radio bo później minimalnie skręcisz rączkę i nie ma siły wysuwać drutu
dzieki za rady panowie.. na pewno wezme je sobie do serca jak bede kiedys kupował "normalny" migomat. wiem ze jest lepszy, i tanszy w eksploatacji ale na prawde nie jest mi potrzebny..
chce wstawic progi i pospawac wydech. to wszystko. jak mam dac komus za to 500 zl to wole kupic za to sprzęt i zrobic to samemu..
sprzet zawsze zostanie i jak za pol roku bedzie znowu trzeba cos pospawac, to nie bede musial znowu wydawac kasy i prosic sie kogos.
pytanie tylko czy taki "niby migomat" da rade to pospawac czy jest to totalny szmelc?? jezeli ktos uzywa miga bez gazu prosze zeby sie wypowiedział..
poza tym w garazu mam bardzo malo miejsca i duzo gratów a wiadomo ze mig bez gazu jest duzo poreczniejszy miesci sie w bagazniku auta.
chce wstawic progi i pospawac wydech. to wszystko. jak mam dac komus za to 500 zl to wole kupic za to sprzęt i zrobic to samemu..
sprzet zawsze zostanie i jak za pol roku bedzie znowu trzeba cos pospawac, to nie bede musial znowu wydawac kasy i prosic sie kogos.
pytanie tylko czy taki "niby migomat" da rade to pospawac czy jest to totalny szmelc?? jezeli ktos uzywa miga bez gazu prosze zeby sie wypowiedział..
poza tym w garazu mam bardzo malo miejsca i duzo gratów a wiadomo ze mig bez gazu jest duzo poreczniejszy miesci sie w bagazniku auta.
- Pomoc drogowa 24h - Samochody zastępcze - Odszkodowania - tel. 888 111 206 http://www.auto-pomoc.net
Mówię Ci, kupowanie miga na drut samoosłonowy ma sens jeśli będziesz spawał tory i statki czyli takie rzeczy gdzie targanie butli nie ma sensu - lżejszy sprzęt ale gorsza spoina.
Za 1000 zł kupisz chińszczyznę ale przyzwoitą, butla 8l to też niewielki wydatek.
Za 1000 zł kupisz chińszczyznę ale przyzwoitą, butla 8l to też niewielki wydatek.
http://allegro.pl/spawarka-mig-175-2-wp ... 88606.html
ja mam coś takiego i na podstawowe potrzeby w zupełności wystarczy
ja mam coś takiego i na podstawowe potrzeby w zupełności wystarczy
http://civic4g.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=4&t=28401
"Spiritually, everything should be turbo charged" - Turbo Yoda MCM
"Spiritually, everything should be turbo charged" - Turbo Yoda MCM