Chcecie się policytować kto ma największe spalanie?
Zasada jest prosta - hamować dużo silnikiem i nie jeździć pod czerwone na każdych światłach.
Ja stwierdziłem, że 1l /100 km mi nie robi, ważniejsza jest przyjemność z jazdy i mam spalanie, jakie mam ...
nie nazekazjcie moje eclips jak bym nie smigal to w miescie wsirobie od 12-20 w trasie jadac tak 140-170 wsiorbie 7,5-8,5
za to moje kochane civic pali jak mocno butuje ok 15 )) a jak spokonjnie to 7,5 w trasie za to jadac do 110-120 siorba 5,5 !!!!!!!!!!!!!!! I dla tego kocham silnik D14A1 hehehehe
Adriano pisze:Chcecie się policytować kto ma największe spalanie?
Zasada jest prosta - hamować dużo silnikiem i nie jeździć pod czerwone na każdych światłach.
Ja stwierdziłem, że 1l /100 km mi nie robi, ważniejsza jest przyjemność z jazdy i mam spalanie, jakie mam ...
Nie na gaźniku.
Najlepszy sklep internetowy z częściami do samochodów marki Honda. Tworzony z Pasji.
jak hamujesz silnikiem w gaźniku to ok - dysza leje paliwo, ale chyba działa to w ten sposób, że samochód wolniej schodzi dzięki temu z obrotów, więc toczysz się dłużej, czyli nadal oszczędzasz...
Adriano pisze:jak hamujesz silnikiem w gaźniku to ok - dysza leje paliwo, ale chyba działa to w ten sposób, że samochód wolniej schodzi dzięki temu z obrotów, więc toczysz się dłużej, czyli nadal oszczędzasz...
Samochód schodzi szybciej z obrotów, więc toczysz się krócej (dlatego ja nie zawsze hamuje silnikiem, żeby potem nie podciągać). Czyli nie oszczędzasz.
Mimo wszystko warto - lepsze ładowanie, większe ciśnienie wody, oleju, sprawniejsze hamulce, szybsza reakcja na cokolwiek...
Najlepszy sklep internetowy z częściami do samochodów marki Honda. Tworzony z Pasji.
Dzida pisze:Samochód schodzi szybciej z obrotów, więc toczysz się krócej (dlatego ja nie zawsze hamuje silnikiem, żeby potem nie podciągać). Czyli nie oszczędzasz.
nie zrozumiałeś mnie.
ja mam na myśli to, że schodzi wolniej, niż w przypadku wtrysku, bo tam nie leje w ogóle paliwa jak odpuścisz gaz, a w gaźniku coś tam sobie leci, więc samochód schodzi wolniej z obrotów, bo ta benzyna nie idzie w powietrze, tylko jest spalana i wytwarza energię, która przechodzi na koła w związku z tym, ze masz zapięte sprzęgło i włączony bieg.
dla mnie to jak 2x2.