Allegro i niepowazni sprzedawcy

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

stealth
#Civic4g Member

Post autor: stealth »

Hm, no to ładnie Cię załatwili :zdegustowany:
1. czy znasz podstawę na jakiej sprzedający zażądał zwrotu prowizji?
2. z kim z allegro się kontaktowałeś?
3. jaki był powód zablokowania Twojego konta?

Pozostaje liczyć na to, że A. od jakiegoś czasu zaczęło się jakby bardziej starać. Jakiś czas temu byłem na konferencji, na której nowe koncepcje zabezpieczeń przedstawiali szef bezpieczenstwa i jakis ich tam vip z zarządu. Trochę zostali przyciśnięci, kilka incydentów wyszło na jaw i teraz ponoć przestają powoli zlewać ludzi, którzy zostali w ten sposób oszukani. Lepiej później niż wcale? :/
Awatar użytkownika
Sebisz111
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Sebisz111 »

1) Sprzedający oświadczył że nie odebrałem przedmiotu aukcji!!!
2) nie pamiętam z kim jakaś kobita odpisywała na moje e-maile
3) nie zablokowali mi konta tylko dostałem ostrzeżenie od allegro.

Straszono mnie że jeszcze 2 bany i zablokują mi konto, a na jkiej podstawie miałem odpuścić ???
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
geras
#Civic4g Member

Post autor: geras »

Dostalem odpowiedz. oto treść, wszystko jasne.
Dziękuję za wiadomość.

Nawiązując do Pana listu informuję, że zakończenie aukcji metodą licytacji jest równoznaczne z zawarciem cywilnej umowy kupna - sprzedaży. Oznacza to, iż obie strony transakcji zobligowane są do jej sfinalizowania.

Jeśli Sprzedający nie ustalił ceny minimalnej, powinien sprzedać przedmiot za ostateczną wylicytowaną kwotę. Niezmiernie mi przykro z powodu tej sytuacji. Rozumiem, że chciałby Pan nabyć wylicytowany przedmiot. Niestety, Serwis Allegro nie ma odpowiednich środków ani kompetencji, aby nakazać Sprzedającemu wywiązanie się z umowy. W takiej sytuacji sugerowałabym ponowny kontakt z Kontrahentem i polubowne wyjaśnienie sprawy, a jeżeli okaże się to niemożliwe pozostaje skierowanie sprawy na drogę prawną.

Jednocześnie informuję, że jeżeli transakcja nie zostanie sfinalizowana, Sprzedający będzie miał prawo ubiegać się o zwrot prowizji. W takiej sytuacji serwis Allegro poprosi Pana o złożenie stosownych wyjaśnień, dotyczących przebiegu transakcji przy pomocy odpowiedniego formularza:

http://www.allegro.pl/my_allegro.php?pa ... test_form1

Sprzedający może otrzymać ostrzeżenie, jeśli powód wystąpienia o zwrot prowizji będzie niezgodny z faktycznym przebiegiem transakcji.

Przypominam również, że obie strony mają prawo do wystawienia adekwatnego komentarza.

Serdecznie pozdrawiam,

Wiec to nie prawda ze allegro wszczyna postepowanie. musze to zrobic JA. Ale teraz nie wiem czy sie za to wezme , mam kupe problemów i nie wiem czy dam rade. ..
Bo Życie jest zbyt krótkie by jeździć DIESLEM :)
Awatar użytkownika
qpx
#Civic4g Member
Auto:: ed7
Silnik:: d15b2 mpfi

Post autor: qpx »

No to allegro wali w ciula jednym słowem. Ja powiem ci tak, ogólnie na jakas tam komende w miescei nawet nie masz co iśc, nic Ci tam nie powiedzą! Musisz sie skierować do organu zajmującego sie tego typu sprawami. Ja na twoim miejscu bym kombinował nawet jak sprawa trafi na drogę sądową, to niemasz co sie bac, ze będziesz musiał latać po sądach.
.
Awatar użytkownika
geras
#Civic4g Member

do organu zajmującego sie tego typu sprawami
czyli ? :)
stealth
#Civic4g Member

qpx pisze:No to allegro wali w ciula jednym słowem.
Kurde, pisałem że Allegro nie ma nic do sprawy w tej chwili :) Umowa jest pomiędzy gerasem a sprzedającym. Natomiast dobrze, że sprawę zgłosił, bo przynajmniej bardziej wiarygodny będzie sprzeciw jeśli sprzedający zgłosi się po zwrot prowizji. Podobnie uwiarygadnia to potem postępowanie jeśli geras zdecyduje się skorzystać z POK-u
Ja powiem ci tak, ogólnie na jakas tam komende w miescei nawet nie masz co iśc, nic Ci tam nie powiedzą!
qpx, ale co oni niby mieliby gerasowi mówić? Policja ma obowiązek przyjęcia zgłoszenia.

geras, pisałem Ci już :) Zgłaszasz sprawę na policję, która rozpocznie czynności sprawdzające. Ma max miesiąc czasu na dokonanie czynności sprawdzających, a potem albo rozpocznie dochodzenie, albo odmówi. Twój udział jest niewielki, być może będzie to wręcz jednorazowa wizyta (ta pierwsza).

Proponowałem porozmawianie z kimś zajmującym się przestępstwami internetowymi, bo jeśli powie Ci dokładnie co jest potrzebne, gdzie najlepiej się zgłosić, to po prostu pójdzie sprawniej i szybciej.
Awatar użytkownika
geras
#Civic4g Member

No wlasnie o to chodzi ze jak pojde do mnie na komende to chłop skrzywi morde i nic nie pomoze. Oni nawet u nas na komendzie internetu nie maja ( nie wiem czy wogole jakis komputer jest )

Wolalbym sie zglosic do osoby ktora zajmuje sie czyms takim na codzien ale nie wiem kto ...
stealth
#Civic4g Member

Ale on nie może mordy skrzywić :rotfl: Nie może odmówić przyjęcia zgłoszenia. Jeśli ten akurat policjant nie będzie wiedział co to allegro, to mu wytłumaczysz albo poprosi kolegę, któremu tłumaczyć nie będziesz musiał. To jest na razie tylko przyjęcie zawiadomienia przez dyżurującego policjanta, same czynności będzie prowadził kto inny.

Zresztą jeśli chcesz, to skocz na inną komendę - może do Wawy? Zawiadomienie możesz złożyć alternatywnie w prokuraturze.

Może po prostu przedzwoń do siebie na komisariat i zapytaj czy możesz wpaść w tej sprawie teraz czy też np. za 2h będzie ktoś bardziej oblatany. Generalnie nie ma co pytac tutaj na forum i gdybać, po prostu zadzwoń i się dowiedz :)

Pamiętaj tylko, że na razie chyba Ty też nie zapłaciłeś sprzedającemu, więc trudno jeszcze mówić o oszustwie.
Awatar użytkownika
qpx
#Civic4g Member
Auto:: ed7
Silnik:: d15b2 mpfi

Post autor: qpx »

Nie no walne! Muszę napisać o tym!!
ODRADZAM ROBIENIA INTERESÓW Z UŻYTKOWNIKIEM: tomaszgruner

Jego aukcja: http://www.allegro.pl/item277429665_lad ... szany.html

Wczoraj mojego bardzo dobrego kolegi ojciec po wykonaniu kilku rozmów telefonicznych dokładnym umówieniu się co i jak cena, czas, miejsce! Wynajął kierowce lawetę i pojechali. W jedna stronę ponad 300km niby nie tak strasznie, ale jak koleś na miejscu powiedział, że sprzedał komu innemu to miał szczęście, że nie pojechałem z nimi!!!!!!!!
:mur: :idiota: :cenzura: :cenzura: :cenzura: :cenzura: :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad:
Nie no co za człowiek, jak można kogoś takiego nazwać człowiekiem!!!!!!!!!! Robić prawie 700km z wynajętym kierowcą, laweta, denerwując sie przy tym tracąc czas i wracać na pusto, bo trafiło sie na...................boshe wybacz mi!
.
ODPOWIEDZ