Allegro i niepowazni sprzedawcy

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Awatar użytkownika
geras
#Civic4g Member

Post autor: geras »

dziekuje chłopaki za tak duży odzew. Narazie czekam na odpowiedz allegro, potem przeanalizuje to z siostra kumpla ktora skonczyla Prawo chyba na UW. Jesli to jest naprawde duzo ganiania to raczej bede musial odpuscic gdyz dopiero zaczelem nowa prace a nie wiem czy beda chcieli mnie tak czesto zwalniac na jakies sprawy itp. Gdzie te sprawy wogole mialyby sie odbywać ? W poblizu mojego miasta czy jego ?
Bo Życie jest zbyt krótkie by jeździć DIESLEM :)
Awatar użytkownika
qpx
#Civic4g Member
Auto:: ed7
Silnik:: d15b2 mpfi

Post autor: qpx »

Zapewne byłoby tak, że nikt nie musiałby sie nigdzie stawiac. Poszedłby pozew do sądu, tam, jakieś pierdy, smierdy, wyrok, czy jak to tak nazwać, w tym przypadku i dostajesz kółka, do domu. Akurat jestem z tym na bieżaco, tyle, ze nie wymagajcie ode mnie, żebym kaleczył język o te ich sformułowania :)
.
Awatar użytkownika
geras
#Civic4g Member

o to sie ciesze. Napewno sie za to wezme.

Te allegro mnie dobija. 2 tygodnie temu kupilem zegary. Chcialem przesylke za pobraniem gosciu sie zgodzil wszystko ok. Paczka jeszcze nie dotarła ( pewnie nie zostala nawet wyslana ) a gosciu twierdzi ze to wina poczty.

http://allegro.pl/item256645221_zegary_ ... rzem_.html

co za syf :/
Dzida
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Dzida »

geras pisze:o to sie ciesze. Napewno sie za to wezme.

Te allegro mnie dobija. 2 tygodnie temu kupilem zegary. Chcialem przesylke za pobraniem gosciu sie zgodzil wszystko ok. Paczka jeszcze nie dotarła ( pewnie nie zostala nawet wyslana ) a gosciu twierdzi ze to wina poczty.

http://allegro.pl/item256645221_zegary_ ... rzem_.html

co za syf :/
Poproś od niego potwierdzenie nadania, dostał jak wysłał - nie dostał jak nie wysłał.
Najlepszy sklep internetowy z częściami do samochodów marki Honda. Tworzony z Pasji.
Awatar użytkownika
piotlecek
#Civic4g Member

Post autor: piotlecek »

Co do felg to jakiego maila dostałeś od allegro po zakończeniu aukcji? Coś w stylu wygrałeś aukcjie muner coś tamn coś tam idt...dla mnie jednoznaczne i bym mimo wszytsko baaardzo się starał a to że błąd?To juz nie twoj problem tylko jegonapisal ci ze ty nie umiesz czytac?A on chyba tez nie umie czytac regulaminu jaki obowiazuje przy sprzedazy...Nie odpuszczaj,,, :zly:
Obrazek
Soshinoya
Awatar użytkownika
geras
#Civic4g Member

piotlecek, Oczywiscie ze dostalem maila z tym ze wygralem aukcje. Otrzymalem wszelkie dane sprzedajacego. Czekam jeszcze na odpowiedz allegro.

qpx gdzie mam sie zglosic gdybm chcialem sprawe dac na tor sadowy ?
Awatar użytkownika
qpx
#Civic4g Member

geras, wydaje mi się, że to allegro musi Cie skierować do sądu. tj. napisałeś do nich, oni zerkaja o co kaman, mają takich spraw pewnie po kilkanaście dziennie, więc doskonale wiedzą co robić. Napewno wysyłaja ostrzeżenie do kolesia od lanosika, ten musis sie zdecydowac, albo wysyła tobie kółka, albo sprawa zostanie skierowana do sądu, a to już raczej wykona allegro. No, ale jest jedno małe ale, koles napisał w aukcji cena jaka mnie interesuje to 1000zł, wydaje mi się, ze to nic nie znaczy, bo regulamin allegro mówi jasno! A te jego zdanko to taka sugestia ile są dla niego warte, bo moge kupić malucha za 200zł wystawić w licytacji i napisac, cena jaka mnie interesuje to 2tys zł A pójdzie za 113.50zł. Koniec kropka. Ludzie wystawiali domy na allegro za 1000zł, za 1zł bardzo drogie samochody niby omyłkowo, ale auto musieli oddąć, czy dom, za tyle, ile inny allegrowicz kupił.
Poczekaj na e-maila od allegro, będziesz wiedział co dalej, a jak cos to wal na pw, czy gg. W miare możliwości postaram sie pomóc. Pozdr
.
Awatar użytkownika
szczepan358
#Civic4g Member

Post autor: szczepan358 »

Helo! Koles okazal sie frajerem bez kultury wiec bym mu dopier... nie ma co. Kupno na allegro to jak umowa kupna sprzedaży. Napewno słyszeliscie o jeepie ktorego koles wystawil na allegro a wcale go nie mial, niby ze chcial sparawdzic za ile pojdzie. nie ma to tamto, sprzedal jeepa i tyle. internetowe aukcje to nie zabawa, prawo jest prawem i mozesz dochodzic swoich racji.
stealth
#Civic4g Member

Post autor: stealth »

Chłopaki, nie mieszajcie gerasowi :) Nie ma czegoś takiego jak "ktoś cię skieruje do sądu" - kierować to może lekarz pierwszego kontaktu do specjalisty ;) Na dodatek Allegro w sprawie gerasa i tego kolesia nie jest nawet stroną.

geras, po pierwsze czekaj na odp. od Allegro i próbuj załatwić w ten sposób. Być może (ale słabo to widzę) postraszenie przez Allegro wystarczy. Jeśli nie, to nie idziesz do żadnego sądu, tylko po prostu na Policję. W Twoim przypadku pewnie najlepiej będzie w Wawie, bo większa szansa, że policjant będzie zorientowany ocb. Niestety czasem zdarzają się tacy, którzy nie wiedzą co to Allegro. Na Twoim miejscu zadzwoniłbym wcześniej do Komendy Wojewódzkiej (ale na numer zwykły, centrali, nie alarmowy) i dowiedział się, czy nie ma możliwości zgłoszenia bezpośrednio bardziej wyspecjalizowanej komórce. Przy Kom. Woj. są sekcje zajmujące się przestępstwami internetowymi i być może tam udałoby się sprawę szybciej popchnąć. Zapytać nie zaszkodzi, najwyżej odeślą jednak na komisariat.

Podejrzewam, że 80% takich cwaniaczków z allegro pęka już w momencie jak do nich policjant zadzwoni albo dostaną wezwanie na komendę :)
Awatar użytkownika
qpx
#Civic4g Member

stealth, wydaje mi się, ze to allegro, kieruje sprawe do sądu! I zapewne tak jest. Poczekajmy na odpowiedź od allegro, jaka geras dostanie i sie okaże, na policje nie moze iśc, bo nie ma żadnych dowodów, i tylko go tam wysmieją. A co do telefonu do komendy wojewódzkiej to bardzo dobry pomysł, sam kiedyś dzwoniłem, o ile skieruja Cie do kogoś w temacie to uzyskasz kilka pomocnych rad, typu jak to powinno wyglądać, co będzie po kolei, co potem, nie mogą tak zrobić, czy tak itp. itd Ale dodam komenda wojewódzka nic do tego nie ma! Mogą poradzić, ale sprawy przejąć nie mogą, do momentu, aż allegro nie zadziała KONIEC KROPKA!
pozdr
.
stealth
#Civic4g Member

Post autor: stealth »

qpx, ale Allegro (na razie) nie ma nic do rzeczy :) Sprzedawca względem A. jest całkowicie w porządku. Na razie,po wpłaceniu 300 zł przez gerasa, poszkodowanym byłby wyłącznie on, bo to jemu sprzedawca nie chce wydać towaru. Allegro może na razie np. zablokować konto (to im zawsze wolno), ale nijak nie jest na razie poszkodowane w sprawie.

Mylisz nieco postępowanie cywilne z dochodzeniem policyjnym. Nie jest zadaniem gerasa dostarczanie dowodów policji, to właśnie policja ma je zabezpieczyć. Natomiast podstawą do wszczęcia dochodzenia są po prostu wydruki: treści aukcji, całej korespondencji obu stron oraz potwierdzenie wpłaty. To właśnie trzeba na policję zanieść. Zgłoszenie sprawy na policję jest również warunkiem skorzystania z allegrowego Programu Ochrony Kupujących :)
Awatar użytkownika
Sebisz111
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Sebisz111 »

Jakiś czas temu wylicytowałem na allegro autko!
Obrazek
Sami widzicie że cena była śmieszna, choć ja dałem wyższą ale licytacja skończyła się na na 255zł!!!!
Sprzedający po zakończonej aukcji przysłał mi e-maila że za tą cenę auta nie sprzeda!
Obrazek
Ponadto zażądał od allegro zwrotu prowizji, wysłałem do allegro kopie korespondencji z gościem, opis aukcji i pismo a pomimo to dostałem od allegro bana!!!!
Ponad 3 miesiące trwała moja wojna z allegro o cofnięcie ostrzeżenia, nie mówię już o jakiejkolwiek pomocy w sprawie aukcji którą przecież prawnie wygrałem!
Tak że nie liczył bym na allegro, tylko wziął całą dokumentacje(wydruki itp) i walił prosto na policje !!!
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ