Router do sieci

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Awatar użytkownika
SwiEtyCRX
#Civic4g Member
Kontakt:

Router do sieci

Post autor: SwiEtyCRX »

Witam mam pytanie zna sie ktos może na Routerach ? Mam problem mam internet osiedlowy przez gniazdko i zewnetrzne ip82. .... ale w domu mam 4 PC do ktorych chciałbym pociagnac neta ? Chce zakupic Router ale niewiem ktory wybrac , chciałbym aby router dzielił neta na tyle Kompów ile jest do niego aktualnie podłaczonych , zeby konfiguracja była po polsku lub z dokładan instrukcja konfiguracji po Polsku ? Oczywscie przewodowy ( nie jakis bez bo to sciema ) i abym mogl sterowac w routerze do ktorego gniazda ma byc wysyłany sygnał a do ktorego nie bez wyciagania wtyczek z routera :P
Awatar użytkownika
dsgner
#Civic4g Member

Post autor: dsgner »

coz, ja mam Dlink DL624+ (chyba jakos tak) ma Wi-Fi i 4 porty LAN, dziala fajnie, konfiguracja badziewnie prosta za pomoca kreatora, ale rowniez mozesz sobie dowolnie konfigurowac (poprzydzielac ip lub nie), jedyny minus to ze przy sciaganiu wiekszej iloci danych moze sie wieszac, mi przy normalnym uzytkowaniu nigdy sie to nie zdarzylo, aczkolwiek tesciowi tak.
Awatar użytkownika
Bobas
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Bobas »

ja mam Linksysa WRT54GL (kosztował 229zł) i można z nim robić cuda na kiju po wgraniu alternatywnego oprogramowania. Oczywiście można na OEM firmware blokować dostęp do neta dla danego komputera poprzez Acces Restrictions i inne różne pierdoły. W moim mniemaniu jeden z lepszych "tanich" routerów

Pozatym Wi-Fi to nie ściema :)
civic ED7 - sprzedany
civic EE9 - sprzedany
nismo RS13 - sprzedane
EG5 b16 - sprzedane
EG6 - sprzedane
Awatar użytkownika
golem
#Civic4g Member
Auto:: Jazz
Silnik:: 1.2
Kontakt:

Post autor: golem »

Popieram Bobasa :)
MAm taki sam z oprogramowaniem Hyperwrt, działa bez zarzutu. Wgranie nowego softu rozszerza znacznie możliwości tego sprzętu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dzilas
#Civic4g Friend

Post autor: Dzilas »

Bobas pisze: Pozatym Wi-Fi to nie ściema :)
dodam tylko od siebie, że prawde mówi. Sam rozdzielam na dom sygnał przez Wi-Fi i jednak to nowy standart. Polecam, nawet do dużych predkosci. Na swoim laptopie przez wifi osiagalem transfery 6Mbitow bez jakichkolwiek problemow. Jak masz w domu mobilny komputer to idz w Wi-Fi a wiekszosc nadajnikow Wi-Fi posiada rowniez Lan'a przez RJ45.
Awatar użytkownika
SwiEtyCRX
#Civic4g Member
Kontakt:

golem pisze:Wgranie nowego softu rozszerza znacznie możliwości tego sprzętu.
Bobas pisze:i można z nim robić cuda na kiju po wgraniu alternatywnego oprogramowania.

Skąd takie alternetywne oprogramowanie sciagnac ??

własnie zastanawiałem się nad kupnem jakiegos Linksysa poniewaz w internecie wiele osob jest zadowolona z tej firmy bede musail poszukac na allegro :)

Aha bo znaczy nierozumiem czyli nawet majac taki router WRT54GL który jest WiFi moge prowadzic siec po kablach ? A do Laptopa uzywac WiFi bo ja mam 3 PC stacjonarne do ktorych woalbym isc po kablach bo kable juz mam pociagniete a 1 laptopa ktorego tylko czasem podlaczam wiec moglby byc bezprzewodowo :P Bo juz kiedys mialem router ale co chwile sie zacinał to wylecial przez okno i w sumie kable pociagniete tylko router kupic :P Tylko niezabardzo wiem jaki ale chyba zdecydyje sie na firme Linksys bardzo duzo internautow to poleca :P
Ostatnio zmieniony 2007-10-24, 22:43 przez SwiEtyCRX, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
golem
#Civic4g Member
Auto:: Jazz
Silnik:: 1.2
Kontakt:

Post autor: golem »

Można podłączyć 4 kompy po kablu i jeśli się nie mylę 256 przez wifi.
Tutaj możesz zacząć szukanie
Tu możesz poczytać
Obrazek
Awatar użytkownika
SwiEtyCRX
#Civic4g Member
Kontakt:

Ok dzieki zaraz przejrze :)
Jak możesz to kliknij : http://rapidshare.abus3r.eu/85001
Awatar użytkownika
ZlewiK
#Civic4g Friend
Kontakt:

Post autor: ZlewiK »

Ja też tak jak dsgner korzystam z D-Linka DI-524 i jest git. Nie powiesił się jeszcze ani razu. Do zwykłego podzielenia netu jest ok. Instalacja i konfiguracja jest bardzo prosta. Cena też już nie zwala z nóg... ~130pln
http://www.allegro.pl/item257971215_pro ... s_24h.html
Szukaj więc 4 portowego + WiFi najlepiej.
Co do sterowania sygnałem to nie wiem akurat...
ED2 - Sold... ♥ ♥ ♥ BB9 - Sold... ♥ ♥ ♥ CN2 - On Board
Obrazek
ODPOWIEDZ