Światła przez cały rok

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Awatar użytkownika
gregor
#Civic4g Member

Post autor: gregor »

moim zdaniem to glupota i sposob na dodatkowe mandaty.wiec nie mowmy ze to koszt tylko 0.00001 l/100km czy 6zl za zarowke...glupie jak i zapinanie pasow...a psy sa glodne :hyhy: :hyhy: :zdegustowany: :zdegustowany:
gregor
Awatar użytkownika
Wisnia6
#Civic4g Member

Post autor: Wisnia6 »

gregor, w końcu jeden co mnie popiera.

Z paru źródeł wiem, ze jazda na światłach zużywa dokładnie 0,4l/100km więcej, akumulator też prędzej się zużyje, niech mi nikt nie wciska kitu.

Te badania Volvo, to chyba z lat osiemdziesiątych, a w tedy te samochody paliły jak smoki.

Chyba właśnie w Szwecji jest jazda na światłach przez cały rok, ale oni mają żarówki do jazdy dziennej, które zużywają o połowę mniej prądu.

Powinno być tak jak w Niemczech, żadnych świateł przez cały rok!

Robi się szaro/ciemno, to włączasz światła.

Poza tym teraz większość samochodów ma czujniki natężenia światła, kiedy robi się za ciemno, samochód włącza światła automatycznie.
"Ty jesteś starym gratem, ja cię naprawię zatem. Zmienię Ci obudowę, i włożę części nowe. Będziesz piękny, jak dawniej, i będziesz działać sprawniej. Znów pokażesz klasę..."

[4g, 4d, 4ever]
Awatar użytkownika
HIO
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: HIO »

Wisnia6 pisze:gregor, w końcu jeden co mnie popiera.
drugi co zle mysli... ale niektorym nie da sie wytlumaczyc ze to dla ich wlasnego dobra.
gregor pisze:moim zdaniem to glupota i sposob na dodatkowe mandaty.wiec nie mowmy ze to koszt tylko 0.00001 l/100km czy 6zl za zarowke...glupie jak i zapinanie pasow...a psy sa glodne
z pasami jest dokladnie to samo- dla naszego dobra. ze swiatlami troche wiecej bo nie tylko dla naszego bezpieczenstwa ale i dla innych.
Wisnia6 pisze:Z paru źródeł wiem, ze jazda na światłach zużywa dokładnie 0,4l/100km więcej,
bzdura...
Wisnia6 pisze:akumulator też prędzej się zużyje, niech mi nikt nie wciska kitu.
wczesniej? jezeli nawet to ile wczesniej ? miesiac? ile kosztuje akumulator? 150 zl - juz konkretny. jezeli chcesz oszczedzac w glupi sposob na swoim bezpieczenstwie to szkoda slow...

Wisnia6 pisze:Te badania Volvo, to chyba z lat osiemdziesiątych, a w tedy te samochody paliły jak smoki.
badania sprzed 2 lat- poniewaz w Volvo zaczeli instalowac automatyczne wlaczenie sie swiatel w momencie uruchomienia silnika, klienci sie zapytali jak to wplynie na spalanie. Volvo zrobilo testy i stwierdzilo ze jest to niezauwazalne; niezauwazyli zwiekszenia spalania.
Wisnia6 pisze:Chyba właśnie w Szwecji jest jazda na światłach przez cały rok, ale oni mają żarówki do jazdy dziennej, które zużywają o połowę mniej prądu.
w skandynawi tak jest. a z zarowkami.... mowisz jakby pobieraly tyle co cale osiedle... zamontuj sobie swiatla do jazdy dziennej i tez bedziesz mial mniejsze zuzycie pradu. koszt takich swiatel nie zwroci ci sie.
Wisnia6 pisze:Powinno być tak jak w Niemczech, żadnych świateł przez cały rok!

Robi się szaro/ciemno, to włączasz światła.
Do kogo Nas porownujesz? Tam jest zupelnie inna kultura jazdy, Masz tez super autostrady.... tam wielu kierowcow zapala bo wiedza ze to dla bezpieczenstwa- u nas trzeba zmusic co poniektorych bo nie pojma tego.

W Polsce niestety drogi sa fatalne, kultura jazdy okropna, wiele samochodow jeszcze niesprawnych; statystyki nie klamia nasze drogi nie sa bezpieczne- wiec jezeli maja wprowadzic przepisy ktore zmienia choc w malym stopniu to to jestem jak najbardziej ZA.

a teraz PIS
Tu nadaje Radio Vavamuffin
Nadaje takie fale, które wiodą tutaj prym
Pozostawia za plecami Babilonu dym

ED6 340KM 360 Nm
1/4 mili 12,4 :)
Awatar użytkownika
Wisnia6
#Civic4g Member

HIO pisze:a teraz PIS
- Ci co ukradli Księżyc?

PIS - Porwiemy I Słońce
HIO pisze:Wisnia6 napisał/a:
Z paru źródeł wiem, ze jazda na światłach zużywa dokładnie 0,4l/100km więcej,

bzdura...
Gdzie argumenty, każdy potrafi zaprzeczyć. Znajdź dokładne wyniki badań i wrzuć link.
akumulator też prędzej się zużyje, niech mi nikt nie wciska kitu.

wczesniej? jezeli nawet to ile wczesniej ? miesiac? ile kosztuje akumulator? 150 zl - juz konkretny. jezeli chcesz oszczedzac w glupi sposob na swoim bezpieczenstwie to szkoda slow...
150zł? to chyba 35A/h do tego w biedronce.

Honda powinna mień przynajmniej 42A/h, ja mam zwykły BOSCH a kosztował 200zł za BOSCH SILVER (bezobsługowy trzeba dac od 250zł
Chyba właśnie w Szwecji jest jazda na światłach przez cały rok, ale oni mają żarówki do jazdy dziennej, które zużywają o połowę mniej prądu.

w skandynawi tak jest. a z zarowkami.... mowisz jakby pobieraly tyle co cale osiedle... zamontuj sobie swiatla do jazdy dziennej i tez bedziesz mial mniejsze zuzycie pradu. koszt takich swiatel nie zwroci ci sie.
Rzeczywiście to w krajach Skandynawskich, a nie w Szwecji.
"Ty jesteś starym gratem, ja cię naprawię zatem. Zmienię Ci obudowę, i włożę części nowe. Będziesz piękny, jak dawniej, i będziesz działać sprawniej. Znów pokażesz klasę..."

[4g, 4d, 4ever]
Awatar użytkownika
HIO
#Civic4g Member
Kontakt:

Wisnia6 pisze:HIO napisał/a:
Wisnia6 napisał/a:
Z paru źródeł wiem, ze jazda na światłach zużywa dokładnie 0,4l/100km więcej,

bzdura...

Gdzie argumenty, każdy potrafi zaprzeczyć. Znajdź dokładne wyniki badań i wrzuć link.
ja p.... - nie chce mi sie szukac gazety gdzie mialem to opisane. mam pol piwnicy gazet motoryzacyjnych zarowno polskich jak i zagranicznych- nie mam na to czasu.

to samo w druga strone- pokaz badania ze tyle wiecej rzeczywiscie zuzywa.
Wisnia6 napisał/a:
akumulator też prędzej się zużyje, niech mi nikt nie wciska kitu.

150zł? to chyba 35A/h do tego w biedronce.

Honda powinna mień przynajmniej 42A/h, ja mam zwykły BOSCH a kosztował 200zł za BOSCH SILVER (bezobsługowy trzeba dac od 250zł
ja dalem 145 zl- ZAP Piastow. znlazlem tez kilka innych zaokolo 170. nie musisz odrazu wyskakiwac z najdrozszymi akumulatorami gdzie placisz glownie za nazwe.
Wisnia6 napisał/a:

Rzeczywiście to w krajach Skandynawskich, a nie w Szwecji.
chodzilo mi wlasnie m.in o Szwecje.
a teraz PIS
- Ci co ukradli Księżyc?

PIS - Porwiemy I Słońce
mialo byc takie spolszczone PEACE... ale zmienilem zdanie...

nie mam zamiaru przekonywac nikogo... kiedys moze zrozumiecie. a jak nie to bede szczesliwy jak dostaniecie kilka mandatow zarowno za swiatla jak i za pasy bezpieczenstwa...

link do podobnej rozmowy- http://streetracing.pl/forum/viewtopic. ... 95654475e6
Ostatnio zmieniony 2007-02-18, 19:46 przez HIO, łącznie zmieniany 1 raz.

ED6 340KM 360 Nm
Awatar użytkownika
gregor
#Civic4g Member

Post autor: gregor »

Włączone światła mijania powodują wzrost „apetytu” na paliwo o ok. 2 - 3 proc. Przy średnim przebiegu rocznym auta rzędu 17 tys. km, zużyciu paliwa ok. 8 l/100 km i cenie benzyny ok. 4,2 zł wydajemy na oświetlenie od 120 do 170 zł rocznie.
to nie sa wyssane z palca jak co poniektorych 0.0000000000000001l/100km, mi nie o to sie rozchdzi tylko o swobode....napewno niejeden z was jezdzi bez zapietych pasow, wyprzedza na trzeciego, sciga sie itp. mozna wszystko ale z glowa ;)
gregor
Awatar użytkownika
HIO
#Civic4g Member
Kontakt:

gregor pisze:
Włączone światła mijania powodują wzrost „apetytu” na paliwo o ok. 2 - 3 proc. Przy średnim przebiegu rocznym auta rzędu 17 tys. km, zużyciu paliwa ok. 8 l/100 km i cenie benzyny ok. 4,2 zł wydajemy na oświetlenie od 120 do 170 zł rocznie.
to nie sa wyssane z palca jak co poniektorych 0.0000000000000001l/100km, mi nie o to sie rozchdzi tylko o swobode....napewno niejeden z was jezdzi bez zapietych pasow, wyprzedza na trzeciego, sciga sie itp. mozna wszystko ale z glowa ;)
wszystko mozna tylko z glowa- dobrze powiedziane.

w pasach - zawsze, na swiatlach - zawsze... a juz nie do pomyslenia jest dla mnie jazda "aktywna" (agresywna) bez swiatel. wszystko po to aby zrobic wszystko co sie da aby szybko i bezpiecznie dojechac do celu.

swiatla przez caly rok sa "z glowa"

jezeli ktos chce miec samochod ktory malo pali- niech kupi d13b2, wywali wszystko ze srodka zeby byl lzejszy, pozbedzie sie radia, ogrzewania, nawiewu, wspomagania kierownicy itd.
i wtedy niech bije rekordy w malym spalaniu paliwa.

ehhh... kto ma jezdzic na swiatlach i widzi w tym sens to bedzie jezdzil (wiekszosc np na forum widze ze jest na TAK) a kto "oszczedza" :rotfl: to zycze mu bezpiecznego powrotu do domu.

Dziekuje za uwage.

ED6 340KM 360 Nm
Awatar użytkownika
Wisnia6
#Civic4g Member

Piszę ostatni post na ten temat:

Będę jeździł na światłach przez cały rok. A pasy zapinam automatycznie po wejściu do samochodu (mam to we krwi)

Każdy może mieć odmienne zdanie na ten temat, ale każdy musi/powinien te przepisy teraz przestrzegać.

[4g, 4d, 4ever]
Awatar użytkownika
zayonnc
#Civic4g Member

Post autor: zayonnc »

Wisnia6 pisze: Każdy może mieć odmienne zdanie na ten temat, ale każdy musi/powinien te przepisy teraz przestrzegać.
I właśnie o to chodzi i to jest w tym dobre :hyhy:
Niestety czasami przymus jest lepszy niż tłumaczenie - to jak z wychowywaniem dziecka, zobaczcie co się dzieje w rodzinach gdzie dzieci są wychowywane "bezstresowo".

Światła to bezpieczeństwo - kto jeździ ten wie, kto uważa inaczej to albo nie jeździ albo ma problem z pojmowaniem rzeczywistości taką jaka jest. A nie zapalnie świateł tylko dlatego, że jest to przymus to już skrajny wyraz własnej głupoty.

BTW może w końcu dzięki temu z zimę ludzie już nie będą zapominać o światłach...bo takich nadal jest cała masa.
Pozdr

P.S. Jeżeli kogoś obraziłem to cóż - taki był zamiar...Niech teraz się rozpłacze ;)
Awatar użytkownika
sailence
#Civic4g Member

Post autor: sailence »

no dobra ale czemu NA SIŁĘ dbają o moje BEZPIECZEŃSTWO? :kwasny:

jestem dorosłym, w pełni zrównoważonym psychicznie, zdrowym facetem który potrafi sam podejmować decyzje, i NIE ROZUMIEM dlaczego ma to robić za mnie jakiś ubrany na niebiesko pies który wlepi mi mandat bo nie mam zapiętych pasów!

jeśli nie dbam o swoje bezpieczeństwo - to jest to TYLKO I WYŁĄCZNIE moja sprawa, więc dlaczego przymuszają do zapinania pasów?

otóż dlatego że w kraju panuje poj***** i zacofany konserwatyzm, a ta ideologia zakłada że obywatele to banda debili i władza ma się nimi 'opiekować' i ta 'opieka' to jest regularne odbieranie praw i nakładanie nakazów, obowiązków i zakazów

wystarczy spojrzeć na polityków-złodzieji rozbijających się po pijaku po mieście, którym policja nic nie może zrobić bo mają immunitet

HIO - ty mi mówisz PIS? :kwasny: nosz k****, chłopie, żyjemy w kraju gdzie wybrana została partia a nikt nie chce się przyznać że na nią głosował, partia złodzieji, fanatyków, nacjonalistów i karłów, i nie dziw się że jak słyszę, że ONI wszyscy DBAJĄ O NASZE BEZPIECZEŃSTWO to mnie krew zalewa :zly:
ED6... sold out
ED7 - :D :D :D
Dzida
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Dzida »

sailence pisze:no dobra ale czemu NA SIŁĘ dbają o moje BEZPIECZEŃSTWO? :kwasny:
bo to nie jest tylko TWOJE bezpieczeństwo.
Najlepszy sklep internetowy z częściami do samochodów marki Honda. Tworzony z Pasji.
Awatar użytkownika
sailence
#Civic4g Member

Post autor: sailence »

Dzida pisze:
sailence pisze:no dobra ale czemu NA SIŁĘ dbają o moje BEZPIECZEŃSTWO? :kwasny:
bo to nie jest tylko TWOJE bezpieczeństwo.
to że nie zapnę swojego pasa to nie jest tylko moje bezpieczeństwo? :rotfl: a czyje jeszcze? :D
ED6... sold out
ED7 - :D :D :D
ODPOWIEDZ