Światła przez cały rok

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Awatar użytkownika
Wisnia6
#Civic4g Member

Post autor: Wisnia6 »

kosa pisze:co do 2 pkt ,,,jesli masz sprawny ukl elekryczny to niby dlaczego ma szybciej pasc aku???
Jak włączasz światła nie czujesz jak spadają obroty? Włączone światła swoje pobierają, a wiadomo, że pobór prądu nie idzie bezpośrednio z alternatora, tylko, alternator ładuje akumulator. :)
"Ty jesteś starym gratem, ja cię naprawię zatem. Zmienię Ci obudowę, i włożę części nowe. Będziesz piękny, jak dawniej, i będziesz działać sprawniej. Znów pokażesz klasę..."

[4g, 4d, 4ever]
Awatar użytkownika
Talib
#Civic4g Member

Post autor: Talib »

Ja tam jestem jak najbardziej za. Dużo to pomaga nawet w słoneczne dni jak samochód jedzie z naprzeciwka z zapalonymi światłami i nikt mi nie wmówi, że tak nie jest. Akumulator wcale szybciej nie padnie, a spalanie wzrośnie może o 0,1 litra na 100 - muszę przyznać strasznie dużo :rotfl: Jak na taka możliwość, że dzięki temu ktoś uniknie wypadku, to warto :]
Awatar użytkownika
pltz
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: pltz »

Wisnia6 pisze: Jak włączasz światła nie czujesz jak spadają obroty? Włączone światła swoje pobierają, a wiadomo, że pobór prądu nie idzie bezpośrednio z alternatora, tylko, alternator ładuje akumulator. :)
To idac tym tropem po co wlaczac radio? Zepsuje akumulator :P
Przeciez alternator tak czy tak laduje, czy masz swiatla wlaczone czy nie.

Ja jezdze caly rok. Wbrew pozorom nawet jak jest slonce i ktos ma swiatla wlaczone, jest duzo bardziej widoczny.
Awatar użytkownika
Wisnia6
#Civic4g Member

Post autor: Wisnia6 »

Na mój gust, to jest po to wprowadzone, żeby można było więcej mandatów wlepiać, aby ci co dzięki temu napychają kieszenie mogli je napychać jeszcze bardziej.

Różnica w spalaniu na pewno nie jest 0,1l/100
"Ty jesteś starym gratem, ja cię naprawię zatem. Zmienię Ci obudowę, i włożę części nowe. Będziesz piękny, jak dawniej, i będziesz działać sprawniej. Znów pokażesz klasę..."

[4g, 4d, 4ever]
Awatar użytkownika
Dzilas
#Civic4g Friend

Post autor: Dzilas »

Wg. mnie bardzo dobry pomysł, jestem za! Lecz ja i tak caly czas jezdze na swiatlach:)
p-a-b-u
#Civic4g Member

Post autor: p-a-b-u »

Uważam, że pomysł ten na jednak jedną wadę: otóż jadąc w ostrym słońcu za autem który ma włączone światła trudniej jest zauważyć jego światła stop. Nie ma takiego kontrastu między zwykłymi światłami a stopem jak między stopem, a nieświecącym się kloszem lamp.
red hot chilli civic

TTI TCB770+HUSTLERIC100
Obrazek
Awatar użytkownika
kamilos
#Civic4g Member

Post autor: kamilos »

popieram ten nakaz :)
Dzida
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Dzida »

Wisnia6 pisze:Różnica w spalaniu na pewno nie jest 0,1l/100
Na pewno nie, jest zdecydowanie mniejsza. W trasie nie powinno jej być w ogóle.
Najlepszy sklep internetowy z częściami do samochodów marki Honda. Tworzony z Pasji.
Awatar użytkownika
Khacker
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Khacker »

Może i to by był dobry pomysł, bo poprawia bezpieczeństwo na drodze małym kosztem. Natomiast boje się trochę psów. Będą stali przy drodze i tylko mandaty sypali wszystkim :( Każdemu może się zdarzyć zapomnieć włączyć światła (nawet jak ma nawyk włączania), na przykład po wyjściu ze sklepu albo na stacji benzynowej (a psy tylko czekają na takich :zly: )
Awatar użytkownika
Dzilas
#Civic4g Friend

Post autor: Dzilas »

Może warto pomyśleć o przypominaczu niezapalonych świateł w momencie gdy już odpalimy samochod? Wie ktoś jak coś takiego zrobić :) ?
p-a-b-u
#Civic4g Member

Post autor: p-a-b-u »

Dzilas pisze:Może warto pomyśleć o przypominaczu niezapalonych świateł w momencie gdy już odpalimy samochod? Wie ktoś jak coś takiego zrobić :) ?

Na alledrogo coś takiego maja..
Awatar użytkownika
HIO
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: HIO »

Wisnia6 pisze:Światła przez cały rok, to nic mądrego, tyle się mówi o oszczędności, a oni i tak sowje.

1. Samochód więcej pali
2. Akumulator prędzej padnie
3. Żarówki szybciej się przepalą

Poza tym tak, jak mówi Lipek, po jaką cholerę światła w +40oC upale, kiedy słońce razi po oczach.

Szkoda, że kierowcy zapominają o włączeniu świateł w tedy, kiedy są najbardziej potrzebne.
1.
kiedys volvo przeprowadzilo badanie na temat wiekszego spalania.... stwierdzili ze sa to tak sladowe ilosci ze nie sa w stanie wychwycic tego. co jeszcze- wiekszy wplyw na spalanie maja ogrzewanie, wentylator nawet jak jest nawiew na zimno i radio.

w ten sposob obalil mit ze przez jazde na swiatlach samochod wiecej pali.

2. bzdura... jak uklad elektryczny jest sprawny to nie ma o tym mowy.

3. OK. wszystko co jest uzywane szybciej sie zuzywa.... ale koszt zarowek jest... niski. Mamy w rodzinie samochod od 1996 roku- caly czas na swiatlach jezdzimy- zarowki w reflektorach z przodu wymieniamy srednio co 1,5- 2 lata, prawa przednia postojowke raz z tylu ani razu.

wiec jesli przeraza Ciebie i innych Tobie podobnych koszt kilku zlotych w skali 2 lat czy nawet roku- koszt dzieki ktoremu wszyscy na drodze sa bezpieczniejsi to jestescie..... dopowiedz sobie jacy jestescie bo nie chce was obrazac. :kwasny:

p-a-b-u pisze:Uważam, że pomysł ten na jednak jedną wadę: otóż jadąc w ostrym słońcu za autem który ma włączone światła trudniej jest zauważyć jego światła stop. Nie ma takiego kontrastu między zwykłymi światłami a stopem jak między stopem, a nieświecącym się kloszem lamp.
po to jest 3 swiatlo stopu miedzy innymi. praktycznie wszystkie nowe samochody je maja- kiku letnie tez. zostaje grupa samochodow w wieku 15 lat lub wiecej- ale tam czeto tez sa dolozone takie swiatla. zawsze mozna sobie dokupic.
Tu nadaje Radio Vavamuffin
Nadaje takie fale, które wiodą tutaj prym
Tu nadaje Radio Vavamuffin
Pozostawia za plecami Babilonu dym

ED6 340KM 360 Nm
1/4 mili 12,4 :)
ODPOWIEDZ