[game] Live For Speed - super realistycznośc jazdy autem !!

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Awatar użytkownika
DODi
#Civic4g Member
Kontakt:

[game] Live For Speed - super realistycznośc jazdy autem !!

Post autor: DODi »

To jak juz poruszylismy temat gry LFS to dodam temat, gdzi ebedziemy mogli podyskutowac i umówic sie na grę on-line.

Na poczatek opisik dla tych co nie wiedzą co to jest:
Niedawno doczekaliśmy się wersji demonstracyjnej drugiej części znanego symulatora wyścigów torowych – Live for Speed. Pierwsza część jest już można powiedzieć kultowa. Do tego czasu powstały wszelkiej maści kluby, zrzeszenia i stowarzyszenia miłośników tej gry. Nie brakuje także sieciowych rankingów i stron z najlepszymi wynikami. Kluczem do sukcesu nie była oszałamiająca grafika – do czego dążą ówcześni producenci gier samochodowych ale spora dawka realizmu jaką gwarantuje ta gra. Sterowanie przy pomocy klawiatury w tym przypadku mija się z celem, dzięki myszce można bić rekordy ale 100% przyjemność z gry czerpiemy dopiero przy użyciu dobrej kierownicy. W porównaniu z innymi grami w pierwszej części nie było za wiele ani aut, ani tras ale były na tyle zróżnicowane, aby gra się nie nudziła prawdziwym maniakom wyścigów i tak jest w rzeczywistości.

Obrazek

W drugiej części jednak postanowiono już poprawić ten szczegół i to jest właśnie to co się najbardziej rzuca w oczy przy pierwszym kontakcie z demem Live for Speed S2. Pomimo tego, że w wersji demonstracyjnej mamy do wyboru tylko 3 znane nam już z poprzedniej części auta – XF GTI, XR GT oraz XR GT Turbo, to możemy zauważyć także 10 całkowicie innych samochodów. Zapowiadają się ciekawie. Mi przede wszystkim rzuca się w oczy prawdopodobnie tylno-napędowy FZ50, który pomimo nieco kanciastych świateł przypomina mi nieco jeden z modeli Porsche… GT3 ? Kolejnymi dodatkami są nowe trasy. W demie mamy do dyspozycji jedynie podstawowe, dobrze znane tory Blackwood – GP TRACK, RALLYCROSS, ich odwrócone wersje oraz CAR PARK – niewielką przestrzeń do oswojenia się z autem. W menu są jednak niedostępne jak dotąd 3 nowe pozycje, na których są usytuowane tory – Kyoto Ring, Westhill i Aston. Interfejs gry również został odmieniony ale głównie graficznie bo rozmieszczenie przycisków pozostało niemal takie same.

Obrazek

Nie byłbym jednak sobą, gdyby nie zajrzał do ustawień samochodu, czy i tam zaszyły jakieś zmiany. Tych jest jednak nie wiele ale może to i dobrze bo zwykle łatwiej jest coś popsuć niż poprawić. Dla przykładu nie znalazłem regulacji siły hamulca ręcznego. Pojawiła się za to dość znacząca opcja – mamy możliwość zadecydowania, ile benzyny ma się znaleźć na starcie oraz do jakiego poziomu ma być ona dolewana w pit stopie! Jak widać, w drugiej części LFS’a boxy w pit stopie nie są tylko pustymi, nic nie znaczącymi garażami. Podczas wyścigu mamy możliwość do niego zjechać, gdzie nie możemy przekraczać 80km/h, inaczej czeka nas karne okrążenie i w boxie naprawić zniszczenia auta, wymienić opony oraz dolać benzyny, która w tej części nie jest nieograniczona. Opony też nie są wymieniane dla picu. Już po pierwszym ostrym okrążeniu przejechanym „boczkami”, opony były na tyle zużyte, że nie dało się autem normalnie przyspieszać! I tak jak już wspomniałem – w tej części są nareszcie zniszczenia. Wyglądają one dość ładnie i wpływają na prowadzenie samochodu. Niestety nie ma jednak takiej możliwości aby auto nie ruszyło nam z miejsca. Nawet po czołowym dzwonie przy prędkości 200km/h, kiedy to w samochodzie przedni zderzak spotyka się z wycieraczką auto jest w stanie dalej jechać i to uważam za minus.

Obrazek

Bądź co bądź zniszczenia jednak są i wyglądają całkiem przyzwoicie tak jak nowa oprawa graficzna gry. Samochody ładnie połyskują, dym z kół to już nie szare kwadraty, a i otoczenie jest przyjemniejsze dla oka. Kokpit aut również się nieznacznie zmienił. Dodano parę wskaźników jak np. stan paliwa oraz….zegar. Ogólnie rzecz biorąc taka grafika wystarczy dla tego typu gry – w końcu nie to jest w niej najważniejsze. Tak jak nie jest najważniejszy dźwięk, który stoi na lepszym poziomie niż w pierwszej części. Odgłos silnika jest nieco inny…bardziej basowy i tak bardzo nie męczy. Kolejna rzecz jak zwróciła moją uwagę po przejechaniu jednego okrążenia na GP TRACK to: ten tor jest kapkę inny…I rzeczywiście, zakręty zostały wygładzone przez co wchodzimy w nie z nieco większymi zakrętami. Oczywiście nie wszystkie bo to mijałoby się z celem. Szybciej jednak wcale nie znaczy łatwiej bo jak w prowadzeniu XF GTI większych zmian nie odnotowałem, tak XR GT czy wersję Turbo prowadzi się już trudniej. Znacznie łatwiej stracić nad nią kontrolę doprowadzając do efektownego bączka. W tej części jazda „boczkiem” to już nie kaszka z mleczkiem. Auto trzeba wyczuć i odpowiednio dozować gazem, w przeciwnym razie odwrócimy się tyłem do kierunku „ślizgania”.

Obrazek

Na koniec wspomnę jeszcze o szkółce wyścigowej, jaka została dodana i jest dostępna w wersji demonstracyjnej. Możemy w niej przeszkolić się pod kątem ruszania, hamowania oraz pokonywania zakrętów. Całkiem ciekawy i przyjemny w przechodzeniu bonus. Jeśli tak będzie wyglądać pełna wersja, to ja nie mam żadnych pytań ;)

Dlaczego warto sciągnąć gre ??? Bo jest to niesamowita zabawa i rozrywka, a realistyka jest naprawde na super poziomie.... W demku wersji s2 mamy do wyboru 1 traase i 3 auta: przednionapedowe, tylnionapedowe oraz tylnionapedowe w wersji turbo.... Kazde to zupełnie inna szkoła jazdy !!!!
Polecam sterowanie (prawo-lewo) zostawic sobie na myszce - niesamowita precyzja i szybkosc ruchów....

Ponizej podaje jeszcze dla tych, którzy chca spróbowac sie przejechac link to mirrorów skąd mozna ściagnąć gre:

http://www.liveforspeed.net/?page=downloads

Dodam jeszcze raz że jeżli ktos chciałby patcha do pełnej wersji lfs-a to prosze o info na PW lub gg ;)

To instalujdcie gre i gramy przez neta ;)

Pozdrawiam - DODi !!!!!!
Nayma.pl - Projektowanie stron internetowych Krasnystaw, Lublin, Zamość, Chełm.
Scroodge

Post autor: Scroodge »

ok ja juz ciagne kiedys w to gralem ale zniechcecilo mnie wlasnie to ze bylo to tylko demko jak sciagne skontaktuje sie z Toba na gg w sprawie patcha

pozdr
Awatar użytkownika
kosa
#Civic4g Member

Post autor: kosa »

wlasnie sie ucze jezdzic i pruboje to ogarnac :wink:
pierwsza gra w ktorej mam problemy z prowadzeniem auta:P
wieczorkiem podlacze kiere i bede sie dalej uczyl bo sterowanie myszka
nie bardzo mi wychodzi heheh
Awatar użytkownika
kyzer
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: kyzer »

O Kosa..kierownica i LFS to jest to.. 8) 8)
Moja sie niestety spier.. i męcze sie na klawie bo mysza nie lubie :(
Niedzielne ofiary i oprawcy niedzielni - każdy ponad każdym - Wszyscy najmądrzejsi
Duracell

Post autor: Duracell »

gralem w to kiedys dosc dlugo az mi sie znudzilo :P ale mozliwe ze znowu zaczen grac :)
Awatar użytkownika
DODi
#Civic4g Member
Kontakt:

ja powiem że gram w ta gre od 4 latek i jeszcze mi sie nie znudziło.... i powiem że nigdy nie umiem przejechac identycznie okrażenia... Zawsze mam chociaż 0.5 sekundową różnice...

Za to bardzo fajna sprawą jest ustawienie zawieszenia i przełożen w skrzyni ;D Mozna sie troszkę nauczyć i podszkolić ;)
Awatar użytkownika
kyzer
#Civic4g Member
Kontakt:

Kiedyś była bardzo fajna propozycja stworzenia symulatora, nie wiem czy postał czy nie.
Mianowicie miała być możliwość wpisywania danych samochodu bardzo szczegółowych,
można by sobie było wpisać dane naszych autek i w tedy kombinować właśnie z zawieszeniem, przełożeniami..nie wiem na ile by to spełniało realia ale napewno byoby ciekawą zajawką ;)
Nie pamiętam tylko gdzie o tym słyszałem/czytałem :?
Niedzielne ofiary i oprawcy niedzielni - każdy ponad każdym - Wszyscy najmądrzejsi
Awatar użytkownika
kosa
#Civic4g Member

Post autor: kosa »

oki panowie juz troszke ogarnalem jazde:P
to kiedy jakis online sprawdzian?? :wink: musze sprawdzic ile mi jeszcze do was brakuje :wink:
Scroodge

no wlasnie byl 5 min temu ;p
Awatar użytkownika
DODi
#Civic4g Member
Kontakt:

Dokładnie - i nawet sie bawilismy całkiem nieźle - dzieki zioomy za świetna zabawe !!!
Scroodge

prosze bardzo polecamy sie na przyszlosc :P
Awatar użytkownika
kyzer
#Civic4g Member
Kontakt:

Oczywiście,że się polecamy! Mało tego zapewniamy atrakcje na torze 8)
Otóż w jednym z kierowców rajdowych ukrywającym się pod pseudonimem Scroodge,
ujawniły się talenty blacharskie, na żywo zbudował nowy pojazd z innego!
Zupełnie jak na reklamie Peugeota ;) Spójrzcie :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czyż nie jest piękny ? (Pojazd, nie kierowca ;) )
Nie wiem Scroodge co studiujesz ale chyba minąłeś się z powołaniem ;)
Pozdrawiam! i zapraszam do gry...
ODPOWIEDZ