Migomat

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Awatar użytkownika
usien
#Civic4g Member

Migomat

Post autor: usien »

Mam zamiar kupić sobie migomat i znalazłem w dobrej cenie , z osłoną gazową .

Co o nim sądzicie ?
http://allegro.pl/migomat-spawarka-pola ... 56963.html
Awatar użytkownika
Buzz
#Civic4g Member

Re: Migomat

Post autor: Buzz »

wiesz ze ten migomat ma cykl pracy 100% przy 30a? a tylko 10% przy 150? czyli na 1minute spawania 150a przysługuje 9minut przerwy, ale jeśli potrzebujesz go do blacharki samochodowej to ok, nada się, ale jeśli coś większego to raczej się nie nadaje bo dostanie zadyszki, wogule to szukał bym miga na 380v bo to już stabilniej spawa, aa radził bym sprawdzić z czego jest uzwojenie, czy miedziane(dobre) czy aluminiowe(bo jak będzie aluminiowe to przegrzejesz drania i po spawarce), polecam tanie spawarki Iskrava są np dobre w przełozeniu jakość cena, i są na rdzeniu miedziane
edit: aa zapomniałem ten migomat będzie miał problemy z posuwem bo ma bardzo mały podajnik drutu
EC8+ d13z6>>ED4 d16a7>>D16b2 sedan skasowany
Powrót ED3 USDM i EH6 d16z6
Awatar użytkownika
tomaszko
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: tomaszko »

Doczepiam się do tematu :)

Co sądzicie o takim sprzęcie? http://allegro.pl/polautomat-magnum-aut ... 78383.html

Miał ktoś kiedykolwiek styczność z ta firmą? Chodzi mi o zastosowanie w małym warsztacie ślusarskim.

Uniwersalność jest chyba dużym plusem.
Najlepszy sklep internetowy z częściami do samochodów marki Honda. Tworzony z Pasji.

Obrazek
Awatar użytkownika
loczek
#Civic4g Member

Post autor: loczek »

tomaszko pisze:Doczepiam się do tematu :)

Co sądzicie o takim sprzęcie? http://allegro.pl/polautomat-magnum-aut ... 78383.html

Miał ktoś kiedykolwiek styczność z ta firmą? Chodzi mi o zastosowanie w małym warsztacie ślusarskim.

szukaj takiego co jest zasilany 3 fazowo bo z 240 V to za wiele amper nie ukrecisz

owszem bedzie to jakoś działało ale przesiadka na 3 fazy daję różnicę w pracy
Awatar użytkownika
kirpek
#Civic4g Member

Post autor: kirpek »

ostatnio spawałem magiem marki bester, co mnie zaciekawiło miał możliwość pracy z normalnego gniazdka oraz siły. mała, kompatybilna, ale nie pobawiłem się za dużo, więc dużo nie powiem, o reszcie nie powiem;)

tak piszę tylko że jest taka opcja w spawarkach jak ktoś by szukał;)
Obrazek

kochajmy 4g- tak szybko rdzewieją!!!

preferuję podryw brajlem :kijemgo:

A-dlaczego tyle wkładasz w to stare gówno (civic)
B-bo stare, bo gówniane, bo wiem że mi go ZAZDROŚCISZ (civica).
Awatar użytkownika
Buzz
#Civic4g Member

tomaszko pisze:Doczepiam się do tematu :)

Jeżeli do warsztatu to tylko duza szpula 15kg bo 5kg to porażka, raz cena a dwa wymieniaj raz w tygodniu albo częściej to lipa, a cena sama mówi za siebie 5kg kosztuje ok 50-70zł 0,8mm a 15kg ok 100zł, poza tym jesli nie zamierzasz naprawiać karoseria aut z ocynku to darował bym sobie to Luto spawania a kupił porządny migomat a ten mig ma 100% cykl pracy 132a czyli ciągła spoina 10minut przy tym amperażu
Awatar użytkownika
kirpek
#Civic4g Member

Post autor: kirpek »

buzz, jak narazie widzę że zanegowałeś wszystkie magi, jaki byś polecił?
bo sam chcę sobie kupić.
i moje wymagania były by takie - skoro jest taka opcja, to aby miał możliwość wyboru zwykły prąd/siła kwestia ceny raczej drugorzędna, bo będę szukał używki ;)

to nie ma być hi-end z synergią, na diodach i masażem stóp.
Obrazek

kochajmy 4g- tak szybko rdzewieją!!!

preferuję podryw brajlem :kijemgo:

A-dlaczego tyle wkładasz w to stare gówno (civic)
B-bo stare, bo gówniane, bo wiem że mi go ZAZDROŚCISZ (civica).
Awatar użytkownika
Buzz
#Civic4g Member

z tanich opcji na lata polecam bestera 200 z euro złączem( podwojnym zasilaniem, ale na 220 to lipa jest bo bardzo słaby jest jeszcze od 4mm to może da rade o ile zabezpieczenie masz powyżej 20a bo takie potrafi wywalić na 220 na maksymalnej mocy) mam takiego aktualnie w garażu, a z lepszych w robocie mam kempi fast mig, jakość nie porównywalna ale bester spokojnie wystarcza, dla mnie ważne jest euro bo jednak uchwyt się wymienia, a jak nie uchwyt to przynajmniej prowadzenie drutu( czy to sprężynę czy teflon) a to znacząco ułatwia sprawę
Awatar użytkownika
tomaszko
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: tomaszko »

Właśnie inwertorowe są fajne bo małe i poręczne a jednak trzeba będzie gdzieś czasem z nią pojechać. A weź zabierz gdzieś takiego 50kg bestera 1801 :/
Najlepszy sklep internetowy z częściami do samochodów marki Honda. Tworzony z Pasji.

Obrazek
Awatar użytkownika
Buzz
#Civic4g Member

niestety ale tanie inventery to wytwór pracy szatana naprawa polega na wymianie na nowy a po gwarancji masz problem, ja mojego bestera kilka razy transportowałem solką...a 1801 to seria hobby czyli teoretycznie nie do pracy zawodowej, ale bester ma swoje plusy w miarę tanie części dostępne nawet na allegro
ODPOWIEDZ