LPG - ankieta

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Czy macie, bądź planujecie montaż LPG?

Mam
35
38%
Nie mam
6
7%
Nie mam, ale planuje...
5
5%
Nie mam i nie mam zamiaru mieć
46
50%

Liczba głosów: 92

Scroodge

Post autor: Scroodge »

ja tez podzielam ww opinie :hyhy:
Awatar użytkownika
Chbr
#Civic4g Member

Post autor: Chbr »

moje d15b2 pali 7,5 w miescie przy spokojnej jeździę, więc nie jest źle

a robię prawie 100 km dziennie i gazu niet i nie będzie
www.TGauto.pl
600-27-41-56
Oficjalny sprzedawca: Ultralite, Buddy Club, Ksport, D2racing.
W ofercie: Koni , Bilstein, EBC, Mak, TSR i wiele innych
!Sprowadzamy wszystkie części na zamówienie!
Awatar użytkownika
Marcel ED7
#Civic4g Member

Post autor: Marcel ED7 »

Nie jestem za Junkersem w aucie. :cwaniak:
Ale co mus to mus jak ktos duzo jezdzi to niema wyjscia ;)
ZLOT BORSK
1 Miejsce w konkursie na najnizsze auto zlotu
2 Miejsce w konkursie sprawnosciewym kierwca i auto zlotu
2 Miejsce w konkursie na najszybsze auto w klasie 4
1 Miejsce w konkursie na najciekawszy projekt
3 Miejsce na najladniejsze auto zlotu
Awatar użytkownika
Khacker
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Khacker »

no i wam popsułem wyniki :hyhy:
mam junkersa i jakoś żyje, zamiast 400zł na paliwo wydaje około 250 miesięcznie, a dla mnie to duża różnica, pomimo tego że też nie lubie gazu to mam :zdegustowany:
Awatar użytkownika
tfidos
#Civic4g Member

Post autor: tfidos »

jakbym mial gaz to bym na nim jezdzil i sie cieszyc z tanszej jazdy,
ale skoro juz nie mam no to nie bede plakal i zakladal bo instalka za 2000 IIgen to same problemy (no i koszt tez duzy) a sekwencja jest zbyt droga!
gaz kosztuje 2,15 a bena 3,70 wiec to tylko 1,55 roznicy wiec nie az tak zle
a nie jezdze jakos przesadnie duzo!
a przynajmniej mam caly bagaznik i kolo na swoim miejscu ;)
no i nie mam tej klapki wlewu w zderzaku, ktora zmiejsza wspolczynnik lansu
EJ2: mix D15B7+D16Z6 :)
Awatar użytkownika
Sebisz111
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Sebisz111 »

gaz ?? Nie brat ma w wektrze i tam może być ale u mnie w autku :zly: ;) NIE
Awatar użytkownika
DODi
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: DODi »

I jeszcze takie małe i przydatne info dla gazowników ;) Jak juz dyskutujemy tu o gazie :D
1. Ile samochód pali gazu?

Zwykle auto na gazie pali okolo 20-30% wiecej niz na benzynie. Generalnie jest to jednak cecha indywidualna kazdego auta.

2. Jakie są zalecenia przy użytkowaniu instalacji LPG?

Aby zapewnić prawidłową pracę silnika zasilanego LPG należy bezwzględnie utrzymywać w należytym stanie układ zaworowy oraz układ elektryczny niskiego i wysokiego napięcia. Ponadto zaleca się wykonywanie następujących czynności: -wylewanie oleju z reduktora co 5.000km; -wymienianie filtra powietrza i świec zapłonowych co 10.000km; -wymienianie filtra gazowego w zaworze gazowym co 30.000km; -wymienianie membran w reduktorze co 120.000km.

3. Czy konserwacji instalacji LPG można dokonywać samodzielnie?

Zasadniczo ze względów bezpieczeństwa zaleca się korzystanie z autoryzowanych serwisów. Pierwszy raz czyszczenie robiłem u mechaniora w stacji montażu gazu. Ale już później samemu jak widziałem co on robi. -Wypuszczanie oleju z parownika: odkręcasz w dolnej części parownika korek (palcami) kombinerkami, czekasz aż wyleci cały olej, zazwyczaj jest go niewiele. -Czyszczenie filtra: -odcinasz dopływ gazu na butli przez zawór - najczęściej karbowana gałka mosiężna średnicy 5zł; -po zamknięciu gazu odkręcasz przewód łączący filtr z parownikiem, odginasz lekko na bok ten przewód; -następnie rozkręcasz go - przez cały filtr pionowo przechodzi śruba na klucz 13, powinna odejść dolna część obudowy, w której jest filtr i magnes; -czyścisz obudowę i magnes szmatą, następnie powietrzem; -z filtra wystukujesz pył i też go czyścisz powietrzem (lepiej kupić nowy filtr, kosztuje tylko 8zł); -montujesz zawór, nie dokręcasz jeszcze przewodu do parownika; -otwierasz zawór na butli a następnie przełączasz w kabinie przełącznikiem na zasilanie gazem; na chwilę przekręcasz kluczyk (nie uruchamiając rozrusznika), aby gaz z butli przedmuchał to co ewentualnie zostało po czyszczeniu; dokręcasz przewód łączący zawór z parownikiem i sprawdzasz szczelność; -Czyszczenie parownika: trzeba go rozebrać na części pierwsze ale gdy nie masz żadnych części zamiennych to nie warto robić tego samemu. Łatwo uszkodzić którąś z membran. -Warto co jakiś czas sprawdzić opaski na przewodach gumowych łączących parownik z silnikiem.

4. Czy to prawda, że silnik zasilany gazem zużywa się szybciej?

Bzdura. Niektóre źródła podają wręcz, że teoretycznie powinien zużywać się wolniej.

5. Czy LPG jest paliwem ekologicznym?

W stosunku do innych paliw, emitowane spaliny zawierają: -od 10 do 15% mniej dwutlenku węgla -o 20% mniej tlenku węgla; -od 55 do 60% mniej węglowodorów.

6. Czy instalację LPG można zainstalować w każdym samochodzie?

Zasadniczo tak. Wyjątków jest kilka. Nie można założyć instalacji LPG w samochodzie, w którym nie da się bezpiecznie i zgodnie z przepisami zamontować butli z gazem (np. Fiat 126p), tam gdzie silnik chłodzony jest powietrzem (choć można a problemy z podgrzewaniem reduktora w takich silnikach rozwiązane zostały poprzez podgrzewanie go nie cieczą lecz spalinami lub wymuszonym obiegiem oleju smarującego silnik) oraz w samochodach posiadających plastikowy kolektor dolotowy (Tylko bezpośredni wtrysk gazu). Oczywiście wykluczone są też auta z silnikami dwusuwowymi.

7. Jak to jest z eksplozją gazu w kolektorze dolotowym?

Żeby tego uniknąć należy: -regularnie zmieniać świece -dbać o czystość przewodów zapłonowych -założyć na wszelki wypadek klapkę na filtrze powietrza - nie rozniesie kolektora. -dbać o czystość filtra powietrza. Jeśli założy się instalacje z wtryskiem nie trzeba obawiać się wystrzałów. Konstrukcja ta z założenia to uniemożliwia. Dlatego polecana jest do samochodów z plastikowym kolektorem.

8. Jaka instalacje montowac do mojego samochodu?

Ogólnie rzecz biorac kazda instalacja jest przystosowana do montowania w róznych samochodach. Nie wazne czy jest to Seicento, Lanos czy Toyota. Dobry instalator jest w stanie zamontowac poprawnie instalacje w kazdym aucie (no moze poza takimi pojazdami jak np. maluch, gdzie nie ma bezpiecznego miejsca na zbiornik z gazem). Ze wzgledu na atrakcyjna cene w Polsce najwieksza popularnosc zdobyly instalacje wloskich firm. Najwieksza popularnoscia ciesza sie Lovato, BRC, Landi, Landi Renzo, Tartarini, Bedini, sposród których dwie pierwsze maja chyba najlepsza opinie uzytkwników. Skladniki instalacji poszczególnych firm nie róznia sie zbytnio technologicznie, w zasadzie sa to te same komponenty. Duzo wazniejszym jest typ instalacji. Najpopularniejsze to instalacje I generacji - przeznaczone do samochód z gaznikiem i bez katalizatora spalin oraz II generacji - do aut na wtrysku, wyposazone w komputer dozujacy za pomoca silnika krokowego ilosc podawanego gazu. Nie zaleca sie stosowania instalacji I generacji w autach z wtryskiem. Istnieja takze drozsze instalacje tzw. wtrysk gazu; szczególnie zalecane do aut z plastikowymi kolektorami. Bardzo wazne jest tez kto montuje gaz. Niestety jest jeszcze wielu instalatorów których poziom uslug pozostawia wiele do zyczenia a ewentualne problemy wynikle w trakcie eksploatacji beda bagatelizowac albo zrzucac na producenta pojazdu czy zly stan techniczny. Fachowosc mechanika montujacego LPG w naszych aucie jest polowa sukcesu na bezawaryjna praca autka.

9. Co wchodzi w sklad instalacji gazowej?

Instalacja I generacji dla aut gaźnikowych - najprymitywniejsza instalacja gazowa, minimum tego co moze sie w niej znalezc. A wiec - zbiornik z wielozaworem polaczony specjalnym przewodem z filtrem gazu i przelacznikiem, reduktor (inaczej parownik), mieszalnik (inaczej mikser). W kabinie znajduje sie centralka elektroniczna ze wskaznikiem rodzaju zasilania, wskaznikiem rezerwy i przelacznikiem gaz/benzyna.

Instalacja II generacji dla aut z wtryskiem - tu dochodzi jeszcze komputer polaczony z sonda lambda sterujacy skladem mieszanki przy pomocy silnika krokowego umieszczonego w rurce pomiedzy reduktorem a mieszalnikiem. Czesto tez jest montowany emulator wtryskiwaczy, który symuluje prace wtryskiwaczy benzyny podczas pracy na gazie - rozwiazanie to zapobiega lapaniu bledów przez komputer wtrysku. Jednak wiele prostych jednopunktowych ukladów wtryskowych potrafi obejsc siw bez emulatora. Ciekawym elementem instalacji gazowej moze byc wariator, którego zadaniem jest zmiana charakterystyki wyprzedzenia zaplonu podczas pracy na gazie. Pozwala to na optymalne wykorzystanie wysokiej liczby oktanowej gazu. W rzeczywistosci ze wzglwdów oszczwdnosciowych wariator jest bardzo rzadko montowany.

Instalacje III generacji - czyli wtrysk gazu. Polecane dla aut z plastikowym kolektorem, nie wystwpuja tzw. strzala gazu które potrafia zniszczyc kolektor ssacy.

10. Mam problem, auto z instalacja nie zachowuje sie tak jak powinno.

Najpierw odwiedz instalatora. Instalacja gazowa wymaga czestszych regulacji niz benzyna. Jesli regulacja nie pomaga to poszukiwania sprawcy naszych problemów nalezy zaczac od ukladu zaplonowego. Zuzyte swiece i stare przewody wysokiego napiecia to najczestsze powody problemów z LPG.

11. Co sprawdzic w silniku przed zalozeniem gazu?

Silnik powinien by w pelni sprawnym. Dotyczy to zarówno samego silnika (tloki, zawory, glowica) jak i jego osprzetu - gaznik, zaplon, swiece itp. Generalnie dobrym pomyslem jest sprawdzenie i zrobienie analizy spalin. Jezeli otrzymamy zadowalajace wyniki, a dodatkowo auto nie sprawia zadnych problemów z uruchamianiem, jalowe obroty sa stabilne, spalanie w normie, nie bierze oleju itp. to wszystko przemawia za tym, ze silnik nadaje sie do zamontowania gazu.

12. Czy mozna jezdzic tylko na gazie?

Generalnie zaleca sie odpalanie na benzynie i przejscie na gaz w momencie osiagniecia odpowiedniej temperatury reduktora lub przekroczenia odpowiednich obrotów. Jednak zdania sa podzielone - wiele osób jezdzi tylko na gazie i nie zauwaza zadnych negatywnych skutków. Jednak trzeba sie liczyc z przyspieszonym zuzyciem reduktora, zwlaszcza przy odpalaniu w niskich temperaturach. Równiez inne elementy (np. wtrysk, gaznik) potrzebuja raz na jakis czas popracować na benzynie. Podczas mrozów moze wystapic problem z rozruchem silnika na gazie, dluzej wtedy trzeba krecic rozrusznikiem, co moze prowadzić do rozladowania akumulatora. WAZNE - nie wolno jezdzicbez benzyny w baku! W zbiornik musi znajdowac sie przynajmniej rezerwa, a najlepiej ok. pól zbiornika. Benzyna ta jest niezbe dna do pracy pompie paliwowej, która zazwyczaj pracuje takze podczas jazdy na gazie. Przy braku benzyny pompa ulega zatarciu i nadaje sie wtedy tylko wymiany.

13. Czemu silnik gasnie po wrzuceniu na luz?

Winny jest tu dolot powietrza. Przy instalacji gazowej powietrze musi byc zasysane swobodnie, podczas gdy w wiekszosci aut jest prowadzone od wlotu pod maska gdzie rozpedzone powietrze wpada do dolotu z duza sila. Po wrzuceniu na luz mieszanka zostaje mocno rozrzedzona i w efekcie silnik gaśnie. Nalezy umiescic dolot w takim miejscu gdzie nie bedzie podmuchów powietrza. Dodatkowo powinno byc to jak najchlodniejsze miejsce, gdyz chlodne powietrze jest najlepsze dla silnika (mniejsze spalanie, lepsze osiagi). Zazwyczaj instalatorzy gazu ida na latwizne odkracajac dolot w przeciwna strone, jednak wtedy z reguly zasysane jest powietrze z komory silnika, a wiec powietrze cieple. Mozna tak jezdzic lecz trzeba miec swiadomosc, ze nie jest to najlepsze rozwiazanie. Niektórzy tez po prostu preferuja jazde bez wrzucania luz powyzej 40-50 km/h.

14. Czemu gasnie na zakrecie?

Powodem jest najprawdopodobniej reduktor, którego membrany pracuja podczas gwaltownego wejscia w zakret. Rozwiazaniem moze byc tu regulacja gazu, z reguly poprzez zwiekszenie obrotów na reduktorze (czyli ustawic wieksza ilosc gazu podawana przez reduktor niezaleznie od polozenia membran). Innym powodem gasniecia na zakrecie moze byc takie zle ustawienie dolot powietrza - na zakrecie powietrze wpada zbyt gwaltownie do dolotu. Trzeba wtedy tak ustawic dolot aby w kazdej sytuacji swobodnie zasysal powietrze, albo... nie wrzucac na luz.

15. Plastikowy kolektor - jak go zabezpieczyc przed zniszczeniem?

Podczas pracy silnika na gazie zdarzaja sie tzw. strzaly. Powoduje to powstawanie bardzo duzego cisnienia w dolocie w efekcie czego zniszczeniu moze ulec filtr powietrza lub plastikowym kolektor. O ile wstawienie zaworków otwierajacych sie przy strzale daje jako takie zabezpieczenie dla filtra powietrza, to w przypadku kolektora ssacego moze sie okazac niewystarczajace. Istnieja dwa sensowne rozwiazania tego problemu - wymiana kolektora na metalowy, którego strzal nie jest w stanie zniszczyc, albo wyeliminowac same strzaly zakladajac instalacje III generacji, czyli wtrysk gazu. Pozornie tansze jest pierwsze rozwiazanie, jednak ceny instalacji sa coraz nizsze i w obecnej chwili ceny najtanszych instalacji z wtryskiem gazu przewyzszajq tylko o kilkaset zlotych laczny koszt wymiany kolektora i zalozenia instalacji II generacji.

16. Jaki zbiornik - butla czy toroidalny?

Do instalacji gazowej mozemy wybrac jeden z dwóch rodzajów zbiornika - zwykla butla lub toroidalny montowany w miejsce kola zapasowego. Rozwiazanie pierwsze jest tansze (zwykle okolo 200 zl) i umozliwia zamontowanie relatywnie duzego zbiornika (w duzych samochodach nawet 90 litrów). Jego wada jest ograniczenie przestrzeni bagazowej i brak chocby najmniejszej mozliwosci przesuniecia zbiornika w razie potrzeby. Drugie rozwiazanie - zbiornik toroidalny zamontowany w miejscu kola zapasowego - jest bardziej praktyczny dla osób potrzebujacych calego bagaznika, ale pojemnosc zbiornika nie jest wtedy zbyt duza. Kolo zapasowe trzyma sie wtedy zazwyczaj luzem w bagazniku, a w razie potrzeby mozna je zawsze polozyc np. za siedzenia. Wybór zbiornika jest wiec indywidualna sprawa, z reguly jednak zbiornik toroidalny kierowcy uwazaja za to lepsze rozwiazanie.

17. Co z kolem zapasowym, gdy mam zbiornik toroialny?

Sa dwa wyjscia - wozić kolo luzem w bagazniku (nieco klopotliwe przypadku malych aut jak Seicento i Matiz) lub kupic preparat do naprawy przebitych opon. Preparat jednak jest skuteczny tylko przy malych i srednich przebic- nie naprawimy nim rozcietej opony. Czasami tez opona zalatana preparatem moze nie nadawać siepózniej do naprawy w serwisie ogumienia. Wozenie kola zapasowego jest rozwiazaniem pewniejszym. Dobrym pomyslem jest pokrowiec na zapas - w przypadku przelozenia kola do kabiny nie pobrudzimy foteli i tapicerki.

18. Jakich swiec uzywac do gazu?

Swiece i caly uklad zaplonowy maja bardzo duzych wplyw na funkcjonowanie instalacji gazowej. Auto na gazie jest duzo bardziej czule na niesprawnosci zaplonu niz ma to miejsce w przypadku benzyny. Generalnie nalezy stosowac te swiece, które zaleca producent do jazdy na benzynie. Nalezy jedynie pilnowac, by byly to swiece przeznaczone dokladnie do naszego typu auta i silnika. Niektórzy producenci zaczeli produkowac swiece przeznaczone do jazdy na gazie, jednak nie nalezy spodziewac sie tu gwaltownej zmiany w osiagach czy spalaniu. Jezli chodzi o konkretna marke to najlepsza opinia ciesza sie NGK V-line, a zaraz za nimi plasuje sie polska Iskra, posiadajaca w swej ofercie serie swiec przeznaczonych do gazu. Na temat swiec innych producentów np. Bosch, Brisk zdania sa podzielone.

19. Czy zakladac instalacje komputerem czy bez?

Raczej z komputerem. Oczywiscie jest to rozwizzanie nieco drozsze, zapewnia za to dokladniejsze dozowanie ilosci gazu. Wyjatek stanowia tu samochody gaznikowe bez katalizatora i sondy lambda - dla nich wlasnie przeznaczone sa instalacje I generacji bez komputera. Jednak kazde wspólczesne auto wyposazone jest w uklad wtryskowy. Instalacja II generacji zapewnia lepsza elastycznosc i osiagi. W przypadku instalacji bez komputera nalezy liczyc sie takze z szybkim wypaleniem katalizatora spalin.

20. Czy mozna jezdzic na gazie ze sportowym filtrem powietrza?

Fachowy odradzaja takie rozwiazanie, chociaz praktyka pokazuje, ze nie dzieje sie wtedy nic niepokojacego. Dotyczy to zarówno sportowego wkladu jak i filtra stozkowego. Trzeba jednak liczyc siw z tym, ze filtry o mniejszych oporach przeplywu zmniejsza nieco podcisnienie w dolocie powietrza i teoretycznie z tego powodu moga pojawic sie jakies problemy.

21. Ile kosztuje zalozenie gazu?

Instalacja I generacji do auta z gaznikiem - juz ponizej 1500 zl

Instalacja II generacji do auta z wtryskiem - od okolo 2000 zl do ponad 2500 zl np. za instalacje firmy Elpigaz lub inne montowane w autoryzowanych serwisach.

Instalacja III generacji, czyli wtrysk gazu - od 3500 zl za Just Heavy firmy BRC. Cena instalacji zalezy w duzym stopniu od regionu. Kilku kolegów sygnalizowalo mozliwosc zalozenia instalacji II generacji juz za 1800 zl od razu ze zbiornikiem toroidalnym. Czesto jednak za taka instalacje przyjdzie placic nawet 2500 zl. Najtansza oferta z jaka sie spotkalem to 1150 zlza instalacje I generacji.

22.Jakie dokumenty wydaje warsztat.

Warsztat wydaje odpis ze swiadectwa homologacji jeden dla instalacji a drugi dla zbiornika oraz ksiazeczke gwarancyjna na instalacje. No i jeśli cjodzi o nowe przepisy to nie zapomnijcie o Fakturze VAT. Jeśli samochód jest na gwarancji montaz instalacji odnotowuje sie w ksiazce gwarancyjnej samochodu.

ps.
Tekst zaczęrpniety z forum www.h3m.pl
Mam nadzieje, że jak najmniej ludzi będzie z tego korzystac :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Nayma.pl - Projektowanie stron internetowych Krasnystaw, Lublin, Zamość, Chełm.
Dzida
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Dzida »

Taaa... Na Gaz To Jest Kuchenka...

Jestem przeciwnikiem, ale mam.

Mam i żałuję.

Szkoda mi Hani z największym przebiegiem jaką znam.

Szkoda mi Hani najbardziej zadbanej jaką znam.

Szkoda mi Hani, która ma najskromniejszego właściciela.

Ale pod względem kosztów, jak robi się ponad 30000 nie ma o czym gadać. Siła wyższa panowie ;(
Awatar użytkownika
Khacker
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Khacker »

CO prawda to prawda. Moja Hania/Junkers ma tez ponad 300tys km, a bez gazu to troche kosztowna zabawa/praca :D
Awatar użytkownika
ZlewiK
#Civic4g Friend
Kontakt:

Post autor: ZlewiK »

Cieszą mnie wyniki ankiety :P

Nie mam gazu i nie zamierzam mieć, mimo że też kręcę licznik ostro :zalamany:
Dobrze, że ceny paliwa znormalniały wmiarę to przy zadawalającym spalaniu Cifa jeszcze z torbami nie poszedłem...
Już w matki Cifie 5 gen. jest, i więcej jest z tym kłopotu niż oszczędności. :kwasny:

Ja wyznaję jedyną rozsądną zasadę -> Jedyny gaz do Hondy to Nitro :hyhy:
ED2 - Sold... ♥ ♥ ♥ BB9 - Sold... ♥ ♥ ♥ CN2 - On Board
Obrazek
Awatar użytkownika
kyzer
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: kyzer »

ZlewiK pisze: Ja wyznaję jedyną rozsądną zasadę -> Jedyny gaz do Hondy to Nitro :hyhy:
:D

Nie mam i nie założe dopuki nie będę musiał.
A narazie patrząc w dal jeszcze długo nie będzie trzeba, całe szczęście.
Niedzielne ofiary i oprawcy niedzielni - każdy ponad każdym - Wszyscy najmądrzejsi
Awatar użytkownika
tfidos
#Civic4g Member

Post autor: tfidos »

[OT]powiem tak, ze poki co sytuacja jest taka ze nie musze miec gazu (nie oplaca mi sie)
jakbym musial dojezdzac codziennie do pracy 50 km to bym zaczal planowac zalozenie gazu ze skutkiem takim ze bym zalozyl :P ale poki mam do pracy 7 minut z buta wiec samochod mam dla przyjemnosci, a zeby hance tez bylo przyjemnie to karmie ja pb95[/OT]
EJ2: mix D15B7+D16Z6 :)
ODPOWIEDZ