chce sprzedać auto niemcowi- co potrzebuje?
Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr
chce sprzedać auto niemcowi- co potrzebuje?
wystarczy umowa kupna sprzedaży czy coś jeszcze potrzeba?
- zielina89
- #Civic4g Member
- Auto:: EE9
- Silnik:: B16A1
Re: chce sprzedać auto niemcowi- co potrzebuje?
Jak sprzedawałem Duńczykowi auto to spisaliśmy umowę po polsku i duńsku dla każdej ze stron i to było wsio
ok. bo chodzi mi o to żeby urząd się doczepił że czegoś nie ma. dzięki!
-
Stoki Chan
- #Civic4g Member
panowie , a jak wygląda sprawa sprzedaży auta ruskowi (ogólnie osobie zza granicy) i późniejsze go odkupienie (po kilku miesiącach ) ? On tego auta rejestrowac na siebie nie będzie (jest już na mnie z częściowym OC
) , ba , fura będzie stac w pl i na mnie czekac
. Głównie chodzi o to ,żeby OC nie płacic przed "zakończeniem projektu" . Jak nic nie bede zgłaszac w wydziale komunikacji to chyba nie bedzie problemów ?
(w końcu auto do mnie wróci na tych samych blachach itp )

aby wyrejestrować auto w ubezpieczalni to będziesz potrzebował kwita z urzędu komunikacji że auto wyrejestrowałeś. inaczej od oc się nie wymigasz.
ponadto- jak sprzedasz auto za granice to po jego odkupieniu będziesz musiał zapłacić cła, akcyzy, przegląd zerowy itp itd więc się nie opłaca na krótkim dystansie czasowym. czyli na oko minimum 2 lata aby wyjść na zero. czyli bezsens.
wiem że link4 jako jedyne na rynku, oferuje czasowe ubezpieczenia, wprawdzie dla klasyków, aut kolekcjonerskich, ale myślę że warto zadzwonić się dowiedzieć jak jest naprawdę.
ponadto- jak sprzedasz auto za granice to po jego odkupieniu będziesz musiał zapłacić cła, akcyzy, przegląd zerowy itp itd więc się nie opłaca na krótkim dystansie czasowym. czyli na oko minimum 2 lata aby wyjść na zero. czyli bezsens.
wiem że link4 jako jedyne na rynku, oferuje czasowe ubezpieczenia, wprawdzie dla klasyków, aut kolekcjonerskich, ale myślę że warto zadzwonić się dowiedzieć jak jest naprawdę.
- peroni
- #Civic4g Member
- Auto:: ED7
- Silnik:: DOHZC
tylko dla aut na żółtych blachach , w każdej ubezpieczalni to jestwiem że link4 jako jedyne na rynku, oferuje czasowe ubezpieczenia, wprawdzie dla klasyków, aut kolekcjonerskich, ale myślę że warto zadzwonić się dowiedzieć jak jest naprawdę.
Ja chciałem tak zrobić ze swoją budą ed6 bo zoostała goła to niema opcji jakiejś czasowej nikogo nieobchodzi ze to sama skorupa trzeba płacic
pierwsze słyszę ja zawsze wysyłałem umowę kupna/sprzedaży i wystarczyło nigdy ubezpieczalnie nic więcej nie wymagały chyba że coś się zmieniło o czym nie wiemaby wyrejestrować auto w ubezpieczalni to będziesz potrzebował kwita z urzędu komunikacji że auto wyrejestrowałeś. inaczej od oc się nie wymigasz.
http://civic4g.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=4&t=28401
"Spiritually, everything should be turbo charged" - Turbo Yoda MCM
"Spiritually, everything should be turbo charged" - Turbo Yoda MCM
Auto raz wyrejestrowane w PL nie może zostać już drugi raz zarejestrowane, takie głupie przepisy. Była raz opisna akcja w necie że chłop sprzedał auto z PL za granice, a potem z zagranicy sprowadził i chciał znowu zarejestrować w PL i nie było takiej możliwości 
w styczniu wyrejestrowywałem swojego civa, więc info świeżemichaled6 pisze:pierwsze słyszę ja zawsze wysyłałem umowę kupna/sprzedaży i wystarczyło nigdy ubezpieczalnie nic więcej nie wymagały chyba że coś się zmieniło o czym nie wiemaby wyrejestrować auto w ubezpieczalni to będziesz potrzebował kwita z urzędu komunikacji że auto wyrejestrowałeś. inaczej od oc się nie wymigasz.
auto poszło na białoruś, wystarczyła umowa kupna sprzedaży, i taki świstek że auto poszło, z wszelkimi papierami i blachami.
- Wojtuuus
- #Civic4g Member
- Auto:: i-VT
- Silnik:: B16A1
Ciekawa sprawa ze sprzedażą auta za granicę, ktoś był chętny, czy po prostu oferta była lepsza z Białorusi niż z Polski? 
-
Stoki Chan
- #Civic4g Member
Mnie ciekawi tylko fakt z tym cłem itp. Przeciez auto bedzie non stop na moich blachach , nawet sprzedazy nie bede zgłaszać w wydziale komunikacji , w dowodzie nic nie bedzie wpisywane . Tylko ubezpieczalnie chcę o tym poinformowac ,zeby oc nie bylo ... Ktos juz tak kombinowal ?
trafił się chętny to auto poszło
mi to lotto było komu, ważne aby sprzedać w dobrej kasie w dobrym czasie.