LPG - ankieta
Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr
Gazu nie mam i nie planuję mieć
ale rozumiem tych co go mają, jeżeli to ma dla nich sens. Ale z doświadczenia znajomych (i trochę własnego) wiem, że prędzej czy później gaz sprawia więcej problemów niż oszczędności, poza tym gaz wg mnie nadaje się tylko do dużych silników o małej mocy z litra.
Pozdr
Pozdr
III miejsce w klasie 1,3 - 1,4 - 1,5 w III Ogólnopolskim Zlocie Civic 4g Fanatics w Borsku
6. Czy instalację LPG można zainstalować w każdym samochodzie?
Zasadniczo tak. Wyjątków jest kilka. Nie można założyć instalacji LPG w samochodzie, w którym nie da się bezpiecznie i zgodnie z przepisami zamontować butli z gazem (np. Fiat 126p), tam gdzie silnik chłodzony jest powietrzem (choć można a problemy z podgrzewaniem reduktora w takich silnikach rozwiązane zostały poprzez podgrzewanie go nie cieczą lecz spalinami lub wymuszonym obiegiem oleju smarującego silnik) oraz w samochodach posiadających plastikowy kolektor dolotowy (Tylko bezpośredni wtrysk gazu). Oczywiście wykluczone są też auta z silnikami dwusuwowymi.
Osobiście widziałem malucha z gazem, zarejestrowany na 3 osoby i parownikiem poloneza.![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)
Samochód o którym zapomnieli wspomnieć, to każdy DIESEL.

Zasadniczo tak. Wyjątków jest kilka. Nie można założyć instalacji LPG w samochodzie, w którym nie da się bezpiecznie i zgodnie z przepisami zamontować butli z gazem (np. Fiat 126p), tam gdzie silnik chłodzony jest powietrzem (choć można a problemy z podgrzewaniem reduktora w takich silnikach rozwiązane zostały poprzez podgrzewanie go nie cieczą lecz spalinami lub wymuszonym obiegiem oleju smarującego silnik) oraz w samochodach posiadających plastikowy kolektor dolotowy (Tylko bezpośredni wtrysk gazu). Oczywiście wykluczone są też auta z silnikami dwusuwowymi.
Osobiście widziałem malucha z gazem, zarejestrowany na 3 osoby i parownikiem poloneza.
Samochód o którym zapomnieli wspomnieć, to każdy DIESEL.
"Ty jesteś starym gratem, ja cię naprawię zatem. Zmienię Ci obudowę, i włożę części nowe. Będziesz piękny, jak dawniej, i będziesz działać sprawniej. Znów pokażesz klasę..."
[4g, 4d, 4ever]
[4g, 4d, 4ever]
Znam takich jednych, co lali ON do Renault 19 benzynowca, żeby go wykończyć i podobno nawet jeździło, ale później już nie chciał odpalić na benzynie. 
"Ty jesteś starym gratem, ja cię naprawię zatem. Zmienię Ci obudowę, i włożę części nowe. Będziesz piękny, jak dawniej, i będziesz działać sprawniej. Znów pokażesz klasę..."
[4g, 4d, 4ever]
[4g, 4d, 4ever]
- HIO
- #Civic4g Member
- Kontakt:
LPG... no coz moja Mazda ma juz prawie 11 lat (o rany... jaka ona stara), do tej pory jeden wlasciciel, zostala zagazowana 2,5 roku temu.
w tym czasie z powodu gazu (przeglady jakies usterki instalacji) widziala serwis wiecej razy niz ustaerki wynikajace ze zuzycia i eksploatacji samochodu na benzynie przez 11 lat.
instalacja sekwencyjna BRC.
wlasnie w piatek jedzie na wymiane wtryskiwacza , regulacje i wymiane filtrow.
Jestem zdecydowanym przeciwnikiem instalacji gazowych w samochodach.
w tym czasie z powodu gazu (przeglady jakies usterki instalacji) widziala serwis wiecej razy niz ustaerki wynikajace ze zuzycia i eksploatacji samochodu na benzynie przez 11 lat.
instalacja sekwencyjna BRC.
wlasnie w piatek jedzie na wymiane wtryskiwacza , regulacje i wymiane filtrow.
Jestem zdecydowanym przeciwnikiem instalacji gazowych w samochodach.
Tu nadaje Radio Vavamuffin
Nadaje takie fale, które wiodą tutaj prym
Pozostawia za plecami Babilonu dym
ED6 340KM 360 Nm
1/4 mili 12,4
Nadaje takie fale, które wiodą tutaj prym
Pozostawia za plecami Babilonu dym
ED6 340KM 360 Nm
1/4 mili 12,4