Zakupy w Stanach

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Awatar użytkownika
dexoos
#Civic4g Member

Zakupy w Stanach

Post autor: dexoos »

Siema,

Planuje zakup większej paczki w Stanach (sklep/ebay - bez różnicy) i teraz chciałbym się dowiedzieć ile mnie to wszystko wyniesie. Paczka spora, wymiarów na razie nie znam, ale waga coś w okolicach 70 kg. Chemia, kosmetyki do aut. Jak jest liczone cło i podatek? Od każdego przedmiotu z osobna, czy na zasadzie - otwierają, widzą większość kosmetyków więc liczą pod to? Z tego co gdzieś tam wyszukałem podlicza się to tak -> kwota za towar + kwota przesyłki, od całości cło i od całości podatek. Na coś jeszcze muszę się szykować?

Do 150 Euro paczka jest zwolniona z cła itd? (moja była by "trochę" droższa, pytam na przyszłość)

Sklep mi tego jako "gift" nie wyśle, poza tym nawet jako gift paczka o dużych gabarytach i dużej wadze i tak trafiła by na cło, czy się mylę?

Być może znajdę znajomą osobę, która mogła by paczkę odebrać w usa i przesłać mi ją do Polski. Jak miałaby to zrobić żeby obejść dodatkowe opłaty? Powyjmować faktury? Powyjmować z opakowań (jeśli takie są)?

Pozdrawiam ;)
:)
Awatar użytkownika
ppiotrek
#Civic4g Member

Re: Zakupy w Stanach

Post autor: ppiotrek »

Uuuu taką dużą paczką to nie da się nic wykombinować. Myślę, że na pewno zostanie otworzona. Opcja z giftem odpada, tak samo commercial sample. Jest strona na której są posegregowane wszelkiej maści artykuły według wysokości podatku i cła.

Jeśli to jest tak duża paczka to może lepiej byłoby z kimś się dogadać kto sprowadza graty z US. Poza tym szukałbym przesyłki drogą morską. Dlatego też odezwałbym się do Jarusnet, tylko nie wiem czy podejmie się takiego zadania.
Wiosenny detailing mojego CRX ED9 - zobacz i oceń efekty!
http://civic4g.pl/phpBB3/viewtopic.php?p=346956#p346956

Obrazek

Honda CRX ED9 B16A1 <3 - sprzedane...

Jest BMW!
Awatar użytkownika
flejm
#Civic4g Member

Post autor: flejm »

ppiotrek pisze:Jest strona na której są posegregowane wszelkiej maści artykuły według wysokości podatku i cła
daj namiar :D
jaram się starymi rupieciami
Awatar użytkownika
dexoos
#Civic4g Member

Post autor: dexoos »

Dzięki Piotrek, tak myślałem.
A jak jest z mniejszymi paczkami?
Korzystał ktoś może w usług Polameru?

Podejrzewam, że chodzi o tą stronę: http://ec.europa.eu/taxation_customs/dd ... sp?Lang=pl#
:)
Awatar użytkownika
ppiotrek
#Civic4g Member

Post autor: ppiotrek »

Kilka razy dostawałem paczkę wielkości nie przekraczającej pudełka po butach i nigdy nie płaciłem cła i podatku. Za każdym razem był to gift lub commercial sample. Podobno miałem szczęście...

O tej stronie mówiłem http://isztar.mf.gov.pl:7080/taryfa_cel ... onth=&Day=
Wiosenny detailing mojego CRX ED9 - zobacz i oceń efekty!
http://civic4g.pl/phpBB3/viewtopic.php?p=346956#p346956

Obrazek

Honda CRX ED9 B16A1 <3 - sprzedane...

Jest BMW!
Awatar użytkownika
flejm
#Civic4g Member

Post autor: flejm »

to jak nie da się ściągnąć większej paki bez cła?
jaram się starymi rupieciami
Awatar użytkownika
Bonio
#Civic4g Member

Post autor: Bonio »

zalezy na jaki dzien sie trafi i na jakich celnikow, ja z usa wysylalem sobie ciuchy i slodycze, paczka przyjsc przyszla ale na granicy chyba wszystko z niej wywalali i wkladali jak im sie podobalo, bo sam ją pakowalem w usa i sam odbieralem w pl, i totalny balagan wszystko porozpiepszane, tasmy z kartonow pozdzierane, opakowania poprzecinane itp, tak samo bylo z glosnikiem ktory to wyslalem oddzielna paczka, waga ok 35-40kg, glosnik w 3kartonach zapakowany a przyszedl oczyscie zatasmowany na nowo w dodatku chyba bez jednego kartonu i to do gory nogami wlozony do kartonu.
cla nie zaplacilem na szczescie, a wpisalem ze to uzywany glosnik o wartosci 50$, gorzej jakby mi to zaginelo gdzies po drodze. :)
ODPOWIEDZ