Civic - 20-letnie, stare auto, parch..

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Awatar użytkownika
mac102
Administrator
Auto:: ED2 FK8
Silnik:: D16Z7+JRSC K20C

Re: Civic - 20-letnie, stare auto, parch..

Post autor: mac102 »

Twój sedan Goliat, od początku prezentował się elegancko, mój taki nie był. Miałem z nim mnóstwo problemów i tak jak napisał Wojtuuus wysłuchałem dużo podobnych komentarzy, zwłaszcza od mojego taty, który przekonał się do niego dopiero po malowaniu. Stwierdził wtedy, że w sumie nie ważne, że ma tyle lat, skoro jest w dużo lepszym stanie wizualnym i technicznym niż niejeden nowy (nie ukrywam, że bardzo się z tego cieszę). Temat o którym mówi Wojtuś umarł właśnie po wspomnianym remoncie, nawet ludzie na ulicy zaczepiają mnie czasem i pytają o auto :).
Awatar użytkownika
Tankian
Moderator
Kontakt:

Post autor: Tankian »

tak mi sie przypomniało jeszcze
raz pojechałem cvc do ucznia i jego ojciec zagaja, ze oo jakie to niskie itp
i ze sie to fajnie nawet trzyma jak na 10ciolatka no i jakie wyposazenie, elektryka, klima
a ja mu na to ze to auto ma 21 lat to go zatkało na dobre 10min :rotfl:
Części do samochodów japońskich
Annex, Rydułtowy ul. Gajowa 11,(032) 457-82-73, 502 535 016

Wire Tuck na życzenie - kontakt pw/gg
Awatar użytkownika
MarO
#Civic4g Member

Post autor: MarO »

Poczatkowo sam mowilem, ze stare auto to ma prawo tu skrzypnac, tam zgnic - otoz nie ma prawa, jak sie dba o nie.
Niedawno poznalem pewnego dziadka ktory ma Malaka w garazu, 23 lata, pzebieg 25 tys. zero rdzy, ba zero rysek jakich kolwiek, wychuchany, przykrywany zeby sie nie kurzyl. Powiedzial mi ze jak sie dba o auto to bedzie w dobrym stanie niezaleznie od wieku. Zawsze schodzi na dol jak widzi ze pucuje sobie autko, a pucuje czesto i pyta o rozne rzeczy
Mowi, gdyby kazdy dbal o auto nie byloby tyle zaniedbanych gratow. Moja hanka byla zaniedbana przez poprzedniego wlasciciela, ale juz dostala nowe zycie i odwdziecza sie. Ba nawet moja dziewczyna odnalazla przyjemnosc z jazdy Honda, a byla osoba ktora najwiecej narzekala na wlasnie wiek auta. Jechala z kolezanka jej Polo, to mowila ze to w ogole nie jedzie :D
Tak wiec jak widze w ogloszeniach ze gosc pisze ze auto ma 20 lat wiec ma prawo byc zgnite i z silnikiem do remontu to odrazu wiem ze eksploatacja only i zero wlozonego serca.
Mój CRX EE8 VTEC '91

Obrazek
Awatar użytkownika
Kuniu
#Civic4g Member

Post autor: Kuniu »

Żaden nowy samochód nie daję mi tyle frajdy z jazdy co moja pordzewiała czwórka :serce: :serce:
Te samochody mają duszę!! :serce: :serce:
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtuuus
#Civic4g Member
Auto:: i-VT
Silnik:: B16A1

Post autor: Wojtuuus »

Mac102, dobrze ująłeś to co chciałem przekazać. Ja swoje auto kupiłem za marne grosze, nawet nie wiedziałem, że los tak będzie chciał, żeby to auto przyjęło tyle gratów co ma teraz, tyle $, wyrzeczeń, wysiłku, niekiedy sporo pracy.. Po prostu, ciężko na duszy się robi, jak wiesz ile władowałeś miłości, pracy i to wszystko o czym linijkę wyżej napisałem, a to i tak według kogoś jest na marne i cytuję: "bezsensowne ładowanie w grata"

Wiem, co mam, wiem ile zapłaciłem, zawsze kiedy ktoś na forum - skomentuje pozytywnie; na ulicy, w warsztacie, zainteresuje się autem - spojrzy, obróci się, wskaże palcem, cokolwiek.. Wiem, że to wszystko było tego warte i jeżdżę każdy kilometr z dumą, że mam youngtimer'a jak to Kirpek napisał. :)
Obrazek
Dzida
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Dzida »

Temat rzeka, mój ojciec myśli, że całą akcją Rebuildu mojego EDka tylko spierdoiłem fajny samochód, a docelowo nie będzie w nim nic specjalnego i denerwuje sie tylko jak znajduje za szafą a to sprykiwacze przednich reflektorów, a to przednią dokładkę, a wszyscy, którzy przyjeżdżają popatrzeć mówią, że może bym sobie już kupił nowe auto? Jeszcze jeden taki przyjedzie to mu lutnę :wstyd:
Najlepszy sklep internetowy z częściami do samochodów marki Honda. Tworzony z Pasji.
Awatar użytkownika
Bartek`
#Civic4g Member

Post autor: Bartek` »

MarO pisze:Poczatkowo sam mowilem, ze stare auto to ma prawo tu skrzypnac, tam zgnic - otoz nie ma prawa, jak sie dba o nie.
Niedawno poznalem pewnego dziadka ktory ma Malaka w garazu, 23 lata, pzebieg 25 tys. zero rdzy, ba zero rysek jakich kolwiek, wychuchany, przykrywany zeby sie nie kurzyl. Powiedzial mi ze jak sie dba o auto to bedzie w dobrym stanie niezaleznie od wieku. Zawsze schodzi na dol jak widzi ze pucuje sobie autko, a pucuje czesto i pyta o rozne rzeczy
Mowi, gdyby kazdy dbal o auto nie byloby tyle zaniedbanych gratow. Moja hanka byla zaniedbana przez poprzedniego wlasciciela, ale juz dostala nowe zycie i odwdziecza sie. Ba nawet moja dziewczyna odnalazla przyjemnosc z jazdy Honda, a byla osoba ktora najwiecej narzekala na wlasnie wiek auta. Jechala z kolezanka jej Polo, to mowila ze to w ogole nie jedzie :D
Tak wiec jak widze w ogloszeniach ze gosc pisze ze auto ma 20 lat wiec ma prawo byc zgnite i z silnikiem do remontu to odrazu wiem ze eksploatacja only i zero wlozonego serca.
No ale nie każdy ma możliwości garażowania auta, więc rdza go dorwie, do tego trochę kiepskie odpływy, gumy przy nadkolach gdzie się woda zbiera itp i rdzewieje nawet jak się dba.
Obrazek
Awatar użytkownika
MarO
#Civic4g Member

Post autor: MarO »

oczywiscie ze go dorwie, jak rozne inne uszkodzenia, ale chodzi o to zeby w miare mozliwosci robic wszystko na bierzaco, a wtedy stan auta jak i koszta napraw nie beda tak odczowalne.
Mój CRX EE8 VTEC '91

Obrazek
qsh86
#Civic4g Member

Post autor: qsh86 »

Mi się też nie raz zdarzało, że usłyszałem od kogoś, że ładuję kasę w starego grata itp. dopóki tego kogoś nie przewiozę. Na początku jest milczenie, a później słyszę: "Ale tu dużo miejsca z tyłu, tak wygodnie. I dobrze się prowadzi, trzyma się drogi." Później widzą, elektryczne szyby i lusterka to też robią oczy, nie mówiąc już o tym jak im powiem co bombel85 ma w skandynawce. Jak to nie wystarczy to zapraszam na kreskę albo włączam vtec'a :D

Tak na prawdę o wartości auta nie decyduje rocznik czy stan auta, a ilość poświęconego czasu, wysiłku i oczywiście $$, co czyni nasze "czwórki" wyjątkowe, zwłaszcza, że zadbanych hanek można na palcach jednej ręki policzyć w średniej wielkości mieście.
Obrazek
..........
"Tam gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia"
Awatar użytkownika
n0rbi666
#Civic4g Member

Post autor: n0rbi666 »

Heh, a ile razy to mnie pytali, ile władowałem kasy w to auto i czy mi nie szkoda :]
A początkowo myślałem : prawo jazdy zrobiłem niedawno, to kupię auto za ~3k - jak obiję, przytrę - nie będzie szkoda. A w międzyczasie się zakochałem, i tak już zostało :zawstydzony:
Riders on the storm
There's a killer on the road
His brain is squirmin' like a toad
Take a long holiday
Let your children play
If ya give this man a ride
Sweet family will die
Killer on the road, yeah
Awatar użytkownika
Chmura
#Civic4g Member
Auto:: ED 4
Silnik:: D16Z6

Post autor: Chmura »

n0rbi666, Haaa tak samo myślałem.. No cóż miłość jest ślepa :P Ale nie żałuję ani grosza włożonego w samochód.
Honda Civic ED4 '90
Honda Civic ED3 '90
Honda Accord CG1 '98
Acura TL UA5 '99
Honda Accord CM8 '03
:ok:
Awatar użytkownika
Kuniu
#Civic4g Member

Post autor: Kuniu »

Ale nie żałuję ani grosza włożonego w samochód.

:padam: :padam: :padam:
Obrazek
ODPOWIEDZ