Kupiłem Auto co dalej
Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr
-
piter01234
Kupiłem Auto co dalej
Witam niedawno kupiłem auto i może mi ktoś powiedzieć co dalej zrobić bo nie chce go rejestrować na siebie w sensie nowe blachy i dowód (ponieważ mam ważne ubezpieczenie i przegląd) tylko nie wiem czy to zgodne z prawem i czy muszę zanieść umowę do wydziału komunikacji i płacić podatek jeżeli za samochód zapłaciłem 900 i taka kwota jest wpisana w umowę ??? Proszę o odpowiedz ponieważ to moje pierwsze auto i nie wiem co dalej robić.Pozdrawiam:D
Re: Kupiłem Auto co dalej
podatek płacisz w urzędzie skarbowym - masz na to 14 dni i lepiej zapłać.. kwotę albo uznają albo każą zawyżyć ciut powyżej 1000zł i dasz ok 20zł podatku (mi tak ostatnio 2 samochody zrobili)
co do wydziału komunikacji - wg "prawa" masz 30 dni na przerejestrowanie, ale jak nie przerejestrujesz, to nie ma żadnych sankcji
miałem taką sytuację z samochodem bez przeglądu - poszedłem zarejestrować, ale bez przeglądu nie rejestrują.. spytałem co dalej, bo samochód uszkodzony i nie przejdzie przeglądu, to babka powiedziała, że nie ma póki co żadnych kar za niedotrzymanie 30 dniowego limitu, ale mam się orientować czy jakieś zmiany nie zaszły
podobnie miałem z motorem - dokładnie po roku poszedłem przerejestrować i bez żadnych problemów wszystko poszło
co do wydziału komunikacji - wg "prawa" masz 30 dni na przerejestrowanie, ale jak nie przerejestrujesz, to nie ma żadnych sankcji
podobnie miałem z motorem - dokładnie po roku poszedłem przerejestrować i bez żadnych problemów wszystko poszło
Sprawa ma sie tak, ze nie masz kary. Ale mozesz miec problem jak spowodujesz kolizje. Policja tez moze miec pretensje nie odowod i rejestracje a o ubezpiecznie wlasnie. Sprawa ma sie tak ze przeglad ci wbija jezeli masz w dowodzie wazny. By najmniej powinni. Tak bylo w moim przypadku. A ubezpiecznie w zaleznosci od firmy, ale tez powinni przepisac bez doplat, chociaz w tym kontekscie nie koniecznie, bo zalezy ile masz lat itp.
Jak chcesz miec swiety spokoj to zaplac 180zl za przerejestrowanie i pojdz do ubezpieczalni sie i zapytaj czy jak przepiszesz na siebie to musisz placic.
Jak chcesz miec swiety spokoj to zaplac 180zl za przerejestrowanie i pojdz do ubezpieczalni sie i zapytaj czy jak przepiszesz na siebie to musisz placic.
a ja tobie powiem tak: miałem zeszła zima niemiła przygodę z moim EC8 przypieprzyło mi w nie punto 2 dość mocno, ubezpieczyciel odmawiał wypłacenia mi pieniędzy za szkodę z takiego powodu iż sprawca nie miał "ważnej polisy OC" a nie miał przerejestrowanego auta i polisy na siebie, ile miałem zachodu żeby z ubezpieczalni odzyskać pieniądze, mało brakowało a sprawa skończyła by się w sadzie. Na dzień dzisiejszy pieniądze są odzyskane, a sprawca użera się z funduszem gwarancyjnym, wiec radze przerejestrować autko...
EC8+ d13z6>>ED4 d16a7>>D16b2 sedan skasowany
Powrót ED3 USDM i EH6 d16z6
-
piter01234
Kurcze kolega mi odradził przerejestrowanie ponieważ koszt nowego dowodu i tablic to około 250 zł i nie wiem czy jest sens ponieważ moim civiciem mam zamiar pojeździć maksymalnie rok w dowodzie jest jeszcze dużo miejsc na przegląd wiec nie jest mi raczej potrzebny nowy dowód poczekam jeszcze na inne komentarze za to dziękuję za wypowiedzi kolegów wyżej 
powiem tak bez przerejestrowania możesz jeździć dotąd dokąd ważne jest ubezpieczenie
tyle a jeśli nie chcesz rejestrować samochodu to po co goo kupowałes tez jak przeraza cie koszt rejestracji
a jak skończy ci sie ubezpieczenie to tez bedziesz pytał czy da sie to jakos obejsc

tyle a jeśli nie chcesz rejestrować samochodu to po co goo kupowałes tez jak przeraza cie koszt rejestracji
a jak skończy ci sie ubezpieczenie to tez bedziesz pytał czy da sie to jakos obejsc

-
piter01234
dzidek widze ze z ciebie jest niezły nie ogar dodam ze samochód zarejestrowany na gościa którego nazwałem 1 jest jeszcze umowa miedzy 1 a 2 2 a 3 i miedzy 3 a mną a ubezpieczenie stoi na gościa którego w tym przypadku nazwałem 3 wiec jestem pewny ze da sie ubezpieczyc samochód który nie jest zarejestrowany na właściciela ...
a co zrobisz jak auto będzie wyrejestrowane przez pana nr 1 ? władza odrazu zabiera furę na parking
wtedy auto staje sie widmem
wtedy auto staje sie widmem

wyrejestrować może dopiero po złomowaniu, poza tym są umowy 1-2 2-3 3-obecny <- nic nadzwyczajnego
widziałem większych kozaków 
-
piter01234
Nie jestem pewny ale wydaje mi się ,że jeżeli auto jest wyrejestrowane to w dowodzie jest wycięty prawy dolny róg tak samo jak w nieaktualnych dowodach osobistych
Jedna ciekawa historia jest też na forum dotycząca sprzedawania między sobą samochodu ;dsoldi pisze:wyrejestrować może dopiero po złomowaniu, poza tym są umowy 1-2 2-3 3-obecny <- nic nadzwyczajnegowidziałem większych kozaków
jestem ciekawy co sie stanie jak trafisz na upierdliwa kontrole: w dowodzie dane jednej osoby a na oc całkiem inne dane
.
EC8+ d13z6>>ED4 d16a7>>D16b2 sedan skasowany