Pilna sprawa/pytanie [OC]
Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr
Pilna sprawa/pytanie [OC]
Witam, wynikla dzis taka sprawa iż do brata przyszedl list ze jezdzi pol roku bez OC bo stary wlasciciel je wykupil czyc os takiego. Brat Kupil samochod 7miesiecy temu (mniej wiecej) i sam z nim bylem w ubezpieczlni (Uniqa czy jakos tak) i wykupilismy polowe OC bo polowa przeszla ze starego wlasciciela i doplacilismy za reszte, jakies 600zl i brat ma kwitek ze jest wazne do czerwca ale jest strasznie nerwowy i nieogarniety;/ Ma 19lat dopiero... Szybko po pracy tam pojechal, i kobieta go nastraszyla ze jak go policja zlapie to wezma mu samochod i bedzie mial nie male koszty i ze nie moze isc do innej ubezpieczalni i musi zaplacic 2400zl od kwietnia ubieglego roku do tego kwietnia, masakra jakas, on glupi podpisal jakas umowe a najlepsze jest to ze nic nie placil, rozmawilem z nim przez tel i jak wroci to obejrze umowe. Jak myslicie, da sie jakos jutro zrezygnowac z tej umowy co dzis podpisal?
A i podkreslam ze samochod to Mazda 323c z 96r z silnikiem 1.3 i za zadne skarby nie mam pojecia czemu musi tak duzo placic i zastanawia mnie to jak to mozliwe ze musi zaplacic za kwiecien jak jeszcze nie mial tego samochodu i sie nie spotkalem z czyms takim ze mozna podpisac umowe nic nie wplacajac... To jest jakis walek czy co?
Dziekuje wam za pomoc, trudna sprawa i glupia sytuacja a on glupi jest ze cos podpisywal no ale coz. Fajnie byloby zerwac umowe bo gdzie indziej zaplaci 1400zl na rok od podpisania umowy a on nie jest zbyt bogaty i ciezko bedzie skrecic taka flote.
A i podkreslam ze samochod to Mazda 323c z 96r z silnikiem 1.3 i za zadne skarby nie mam pojecia czemu musi tak duzo placic i zastanawia mnie to jak to mozliwe ze musi zaplacic za kwiecien jak jeszcze nie mial tego samochodu i sie nie spotkalem z czyms takim ze mozna podpisac umowe nic nie wplacajac... To jest jakis walek czy co?
Dziekuje wam za pomoc, trudna sprawa i glupia sytuacja a on glupi jest ze cos podpisywal no ale coz. Fajnie byloby zerwac umowe bo gdzie indziej zaplaci 1400zl na rok od podpisania umowy a on nie jest zbyt bogaty i ciezko bedzie skrecic taka flote.
- venom
- #Civic4g Friend
- Auto:: ED8
- Silnik:: D15B2
Re: Pilna sprawa/pytanie [OC]
Sprzedawca musi sprzedać auto z OC ważnym przynajmniej przez 1 miesiąc. Nawet jeśli OC wygasło to i tak jest ważne przez te 30 dni od zakupu (o ile się nie mylę ewentualna szkoda jest wtedy wypłacana z funduszu gwarancyjnego).
Te 30 dni jest to okres w którym kupujący ma czas na wybranie odpowiadającego mu ubezpieczyciela / polisy. Nawet jak auto stało przez 3 lata bez OC zaległą należność będzie musiał zapłacić ówczesny właściciel, a nie kupujący.
Te 30 dni jest to okres w którym kupujący ma czas na wybranie odpowiadającego mu ubezpieczyciela / polisy. Nawet jak auto stało przez 3 lata bez OC zaległą należność będzie musiał zapłacić ówczesny właściciel, a nie kupujący.
- Chmura
- #Civic4g Member
- Auto:: ED 4
- Silnik:: D16Z6
Podepnę się pod temat. Jak sprawa wygląda jeśli zakupiłem samochód bez ważnego OC i przeglądu dajmy na to we wrześniu zeszłego roku, opłaciłem tylko podatek w skarbowym i dalej nie mam samochodu zarejestrowanego. Jak będzie wyglądała sprawa z ubezpieczeniem i rejestracja?
Honda Civic ED4 '90
Honda Civic ED3 '90
Honda Accord CG1 '98
Acura TL UA5 '99
Honda Accord CM8 '03

Honda Civic ED3 '90
Honda Accord CG1 '98
Acura TL UA5 '99
Honda Accord CM8 '03
- venom
- #Civic4g Friend
Od października powinieneś wykupić OC. W sumie to i tak musisz je wykupić, więc nic na tym nie zyskasz (chyba, że masz umowę zakupu na kazia wihórę).
Dodatkowo jak będziesz miał kontrolę drogową to 3k pln w plecy.
Przegląd można olać, jak się nie jeździ.
Dodatkowo jak będziesz miał kontrolę drogową to 3k pln w plecy.
Przegląd można olać, jak się nie jeździ.
też się podepnę
jak wygląda sprawa jeśli kupuje auto na siebie a powiedzmy po tygodniu sprzedaje dalej? też coś muszę opłacać prócz skarbówki?
- Chmura
- #Civic4g Member
- Auto:: ED 4
- Silnik:: D16Z6
venom, Auto jak można zobaczyć w odpowiednim dziale się reanimuje. Nie jest w użytku. Pytam z tego powodu czy jakiejś kary nie dowalą czy coś.. za to że nie było płacone..
Honda Civic ED4 '90
Honda Civic ED3 '90
Honda Accord CG1 '98
Acura TL UA5 '99
Honda Accord CM8 '03

Honda Civic ED3 '90
Honda Accord CG1 '98
Acura TL UA5 '99
Honda Accord CM8 '03
mój ojciec rok nie płacił i tam jakieś małe odsetki dostał, a auto w komisie stało
- venom
- #Civic4g Friend
Nie. Nawet jeśli mieliby policzyć oc za 7 dni, wyszłyby jakieś groszowe sprawyPyra pisze:też się podepnęjak wygląda sprawa jeśli kupuje auto na siebie a powiedzmy po tygodniu sprzedaje dalej? też coś muszę opłacać prócz skarbówki?
ja jak kupiłem hanke to miałem jeszcze na 3 miesiące ubezpieczenie
jeździłem bez przerejestrowania aż skończy mi się oc
dzień przed końcem wymówiłem ubezpieczenie oc
i potem wykupiłem gdzieś tam indziej i nic nie płaciłem
a z ta sprzedażą to jeśli kupisz auto do 1000 zł nie płacisz żadnej skarbówki
jeździłem bez przerejestrowania aż skończy mi się oc
dzień przed końcem wymówiłem ubezpieczenie oc
i potem wykupiłem gdzieś tam indziej i nic nie płaciłem
a z ta sprzedażą to jeśli kupisz auto do 1000 zł nie płacisz żadnej skarbówki

Chmura, z tego co się ostatnio orientowałem (bo chciałem kupić auto bez oc) :
1) jeżeli auto od ponad 2 lat nie ma OC - kupujesz samochód, i w ten sam dzień idziesz go ubezpieczyć, i nic więcej nie mogą się czepić
2) jeżeli auto nie ma oc od poniżej 2 lat - to oprócz ubezpieczenia musisz wiedzieć, gdzie poprzedni właściciel miał wykupioną polisę, iść tam i złożyć wypowiedzenie (a to dlatego, że jeżeli nie opłacimy składki przez rok, to i tak nam się umowa przedłuża na następny)
Potem, auto może stać bez przeglądu, ale bez OC nie może - są za to kary, do 3500PLN coś mi się zdaje. (Wiem, bezsens - ale tak jest. Więc lepiej idź go ubezpieczyć !)
1) jeżeli auto od ponad 2 lat nie ma OC - kupujesz samochód, i w ten sam dzień idziesz go ubezpieczyć, i nic więcej nie mogą się czepić
2) jeżeli auto nie ma oc od poniżej 2 lat - to oprócz ubezpieczenia musisz wiedzieć, gdzie poprzedni właściciel miał wykupioną polisę, iść tam i złożyć wypowiedzenie (a to dlatego, że jeżeli nie opłacimy składki przez rok, to i tak nam się umowa przedłuża na następny)
Potem, auto może stać bez przeglądu, ale bez OC nie może - są za to kary, do 3500PLN coś mi się zdaje. (Wiem, bezsens - ale tak jest. Więc lepiej idź go ubezpieczyć !)
Riders on the storm
There's a killer on the road
His brain is squirmin' like a toad
Take a long holiday
Let your children play
If ya give this man a ride
Sweet family will die
Killer on the road, yeah
There's a killer on the road
His brain is squirmin' like a toad
Take a long holiday
Let your children play
If ya give this man a ride
Sweet family will die
Killer on the road, yeah
Podepnę się pod temat aby nie zakładać nowego, w sumie też o oc chodzi. Mam samochód którego raczej się nie uda sprzedać, a złomować szkoda bo wszystko z nim ok, w takim razie przeznaczenie na części. Przegląd jest, OC też. Jak zrobić tak żeby je sprzedać, ale nadal mieć?
Wiadomo o co chodzi, aby nie płacić nadal ubezpieczenia w nieskończoność jak samochód już nie będzie w jednym kawałku.
-
Stoki Chan
- #Civic4g Member
rozkręć , sprzedaj i zgłoś na policję ,że Ci auto ukradliMicha_zz pisze:Podepnę się pod temat aby nie zakładać nowego, w sumie też o oc chodzi. Mam samochód którego raczej się nie uda sprzedać, a złomować szkoda bo wszystko z nim ok, w takim razie przeznaczenie na części. Przegląd jest, OC też. Jak zrobić tak żeby je sprzedać, ale nadal mieć?Wiadomo o co chodzi, aby nie płacić nadal ubezpieczenia w nieskończoność jak samochód już nie będzie w jednym kawałku.