Wątek
Czy jesteś za wprowadzeniem ograniczeń w dziale giełda?
Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr
- venom
- #Civic4g Friend
- Auto:: ED8
- Silnik:: D15B2
Czy jesteś za wprowadzeniem ograniczeń w dziale giełda?
W związku z nasileniem się oszustw w dziale giełda trwa debata czy są potrzebne dodatkowe ograniczenia możliwości sprzedaży...
Wątek
http://civic4g.pl/phpBB3/viewtopic.php? ... a&start=36
Wątek
Re: Czy jesteś za wprowadzeniem ograniczeń w dziale giełda?
Zdecydowanie nie. Kwestia różnych oszustw, nieudanych transakcji to sprawa między kupującym a sprzedającym Jest coś takiego jak paczka pobraniowa, można od delikwenta pobrać numer telefonu, adres nie wiem cokolwiek, i poprosić o pobranie.
Piszę tak tylko dla tego, że irytuje mnie fakt, jak muszę wejśc na jakieś obce mi forum z Hapartsowym ogłoszeniem, ale wcześniej muszę naspamować na forum 30 postów, i pisze każdemu, jakie ma fajne auto... Nie jest to żadne zabezpieczenie, tylko utrudnia zycie
Piszę tak tylko dla tego, że irytuje mnie fakt, jak muszę wejśc na jakieś obce mi forum z Hapartsowym ogłoszeniem, ale wcześniej muszę naspamować na forum 30 postów, i pisze każdemu, jakie ma fajne auto... Nie jest to żadne zabezpieczenie, tylko utrudnia zycie
Najlepszy sklep internetowy z częściami do samochodów marki Honda. Tworzony z Pasji.
Dlatego zaznaczałem że mają to być posty w tematach regionalnych. To nie musi być nawet 50 postów. To nie musi być w ogóle ten limit postów.
NIECH PO PROSTU LIDER GRUPY POTWIERDZA TOŻSAMOŚĆ DANEGO UŻYTKOWNIKA! Nie koniecznie akurat lider musi znać tę osobę osobiście. Danego typa może znać ktokolwiek z grupy ale niech ktoś go zna! Wtedy dostaje zielone światło na giełdę
NIECH PO PROSTU LIDER GRUPY POTWIERDZA TOŻSAMOŚĆ DANEGO UŻYTKOWNIKA! Nie koniecznie akurat lider musi znać tę osobę osobiście. Danego typa może znać ktokolwiek z grupy ale niech ktoś go zna! Wtedy dostaje zielone światło na giełdę
Napiszę też tuRakuu pisze:Dlatego zaznaczałem że mają to być posty w tematach regionalnych. To nie musi być nawet 50 postów. To nie musi być w ogóle ten limit postów.
BelleM pisze:"Tak, zabronić pisać w giełdzie osobom nie potwierdzonym przez liderów grup. "
hmmm zbytnio nie widzę sensu w tym grup jest raptem 7 w największych skupiskach posiadaczy 4g, a co z resztą kraju. Sam jestem z takiego regionu gdzie jest raptem kilka osób zainteresowanych i wiedzących o takim forum, więc potencjalny oszust może wpisać w "Lokalizacji" takie właśnie w Polsce o ile wpiszę cokolwiek sensownego...
.
Mój feedback LINK
Czyli uważacie, że gdybym był panem Kaziem, to żeby sprzedawać części na forum X, które ma takie dziwne ograniczenia, musiałbym naspamować w regionalnym? To debilne ograniczenie dla uczciwych sprzedawców, którzy ogłaszają się dużo i wszędzie (30+ for).
Najlepszy sklep internetowy z częściami do samochodów marki Honda. Tworzony z Pasji.
można by wprowadzić przepis nakazujący osobom sprzedającym pierwsze przedmioty w dziale giełda wysyłkę tylko za pobraniem do czasu osiągnięcia odpowiedniej ilości pozytywnych opinii
w feedbacku
bo te ograniczenia związane z ilością postów nic i tak nie dadzą są zbyt łatwe do przejścia z tymi oszustami trzeba coś zrobić bo to co się dzieje ostatnio na forum to już lekkie przegięcie
w feedbacku
http://civic4g.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=4&t=28401
"Spiritually, everything should be turbo charged" - Turbo Yoda MCM
"Spiritually, everything should be turbo charged" - Turbo Yoda MCM
- dgdarius777
- #Civic4g Member
Dokładnie tak jak Dzida napisał jest forma płatności za pobraniem i nie martwisz się czy paczkę sprzedający wyśle bo płacisz dopiero przy pobraniu , można też sprzedawać za pośrednictwem Allegro bo tam nieuczciwy "klient" dostanie odpowiednią opinię . Oszustów odpowiednio traktować i nie tolerować cwaniactwa bo tacy tylko psują innym opinię a dlaczego uczciwi ludzie mają przez takich mieć utrudnione życie . Co do nabijania postów to bezsens , opinie liderów grup "rekomendacja"
może i niezły pomysł , gorzej jak ktoś do żadnej grupy nie należy więc też nie do końca trafiony pomysł .
Jeżeli ilość postów poniżej 30, wtedy tylko i wyłącznie sprzedaż przez Allegro.
Taka moja propozycja
Taka moja propozycja
Proste jak budowa cepa.
Jak ktoś jest znany i ma komentarze w feedbacku, to paczka leci normalnie.
Jak się komuś nie do końca ufa, to niech wystawia przedmiot na allegro, o te 2zł drożej ( nie zbiednieje nikt od prowizji). Jeżeli nie ma konta na allegro ( w co wątpie ) to paczka za pobraniem i kłopot z głowy.
Jakie pisanie na regionalnych, nie zawsze się ktoś udziela ( np ja tam mało piszę), ma czas na skrobanie itp.
Mój wniosek, sprowadza się do tego że zostawiamy tak jak jest, niech poprostu ludzie będą bardziej ostrożni i korzystają z przesyłki za pobraniem. A jak już w ogóle chcą byś pewnie to można za dodatkową opłata 5zł otworzyć paczkę na poczcie, lub co lepsze wysłać paczkę kurierem, nie płaci się dużo drożej a paczkę można też otwierać przy kurierze
Jak ktoś jest znany i ma komentarze w feedbacku, to paczka leci normalnie.
Jak się komuś nie do końca ufa, to niech wystawia przedmiot na allegro, o te 2zł drożej ( nie zbiednieje nikt od prowizji). Jeżeli nie ma konta na allegro ( w co wątpie ) to paczka za pobraniem i kłopot z głowy.
Jakie pisanie na regionalnych, nie zawsze się ktoś udziela ( np ja tam mało piszę), ma czas na skrobanie itp.
Mój wniosek, sprowadza się do tego że zostawiamy tak jak jest, niech poprostu ludzie będą bardziej ostrożni i korzystają z przesyłki za pobraniem. A jak już w ogóle chcą byś pewnie to można za dodatkową opłata 5zł otworzyć paczkę na poczcie, lub co lepsze wysłać paczkę kurierem, nie płaci się dużo drożej a paczkę można też otwierać przy kurierze
- Wojtuuus
- #Civic4g Member
- Auto:: i-VT
- Silnik:: B16A1
Trochę myślałem na temat naszej giełdy, jedyny pomysł jaki mi przyszedł do głowy to dodanie do regulaminu pozycji, która mówi o tym, że oprócz dokładnego opisu towaru, sprzedawca musi podać do siebie numer kontaktowy, numer gg, numer skype, numer.. (?!), numer konta, adres - aby dla wszystkich dane sprzedawcy były widoczne.
Nie wiem.. Nie wiem..
Nie wiem.. Nie wiem..
tak średnio bo założenie nowego numeru gg trwa 3min, skype to samo, a starter kosztuje 3-5zł z nowym numerem telWojtuuus pisze:Trochę myślałem na temat naszej giełdy, jedyny pomysł jaki mi przyszedł do głowy to dodanie do regulaminu pozycji, która mówi o tym, że oprócz dokładnego opisu towaru, sprzedawca musi podać do siebie numer kontaktowy, numer gg, numer skype, numer.. (?!), numer konta, adres - aby dla wszystkich dane sprzedawcy były widoczne.
Nie wiem.. Nie wiem..
może po prostu zrobić tak żeby wszystkie paczki szły pobraniem, a w momencie gdy np. pan x zna się świetnie z panem y i załatwią wysyłkę między sobą w inny sposób (przez pw, tel itp. to już ich sprawa.) W sumie to ciężki temat rzeka
Ostatnio zmieniony 2011-01-02, 22:48 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtuuus
- #Civic4g Member
- Auto:: i-VT
- Silnik:: B16A1
Pyra pisze:tak średnio bo założenie nowego numeru gg trwa 3min, skype to samo, a starter kosztuje 3-5zł z nowym numerem telWojtuuus pisze:Trochę myślałem na temat naszej giełdy, jedyny pomysł jaki mi przyszedł do głowy to dodanie do regulaminu pozycji, która mówi o tym, że oprócz dokładnego opisu towaru, sprzedawca musi podać do siebie numer kontaktowy, numer gg, numer skype, numer.. (?!), numer konta, adres - aby dla wszystkich dane sprzedawcy były widoczne.
Nie wiem.. Nie wiem..![]()
może po prostu zrobić tak żeby wszystkie paczki szły pobraniem, a w momencie gdy np. pan x zna się świetnie z panem y i załatwią wysyłkę między sobą w inny sposób (przez pw, tel itp. to już ich sprawa. W sumie to ciężki temat rzeka
Wniosek z tego taki: niech wszystko leci przez alledrogo.