Zmiany w giełdzie

informacje i pytania dotyczące strony i forum oraz klubu civic 4g fanatics

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Awatar użytkownika
scanikwwo
#Civic4g Member
Kontakt:

Re: Zmiany w giełdzie

Post autor: scanikwwo »

Tyle, że owa liczba postów w większości uchroni nas przed takimi: "a se wejdę i coś sprzedam, ch*j że nie mam". Tu chodzi o to, że potencjalny oszuszt, który zakłada fejk login będzie się musiał wysilić zanim cokolwiek będzie mógł wystawić. A pisanie "nie kupuj od osób poniżej 50 postów", to lekko olewający stosunek do tematu. Genialne ku*wa rozwiązanie! :ok:
BEZ WYJĄTKÓW - NIE PRZERABIAM KOMPUTERÓW, NIE WYPALAM KOŚCI, NIE UDZIELAM PORAD PRZEZ TELEFON.

Serdecznie pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Tankian
Moderator
Kontakt:

Post autor: Tankian »

cos w tym jest, np na civicvtec.org jest taki limit postów, który trzeba przekroczyc by miec mozliwosc kupowania i sprzedawania
to tylko kwestia mechanizmu forum
Części do samochodów japońskich
Annex, Rydułtowy ul. Gajowa 11,(032) 457-82-73, 502 535 016

Wire Tuck na życzenie - kontakt pw/gg
Awatar użytkownika
Yankol
#Civic4g Member

Post autor: Yankol »

Akurat liczba postów oraz ich sensowność jest łatwa do 'przejścia'. Zrobiłem kiedyś doświadczenie na innym dużym regionalnym forum Hondy logując się pod innym nickiem. Naprawdę zdobyć zaufanie innych ludzi nawet się z nimi nie widząc nie jest trudno. Wystarczy udzielić kilku fachowych porad, pochwalić czyjeś auto i już. Także ta droga IMHO nie jest drogą dobrą.
Druga sprawa - liczba postów w tematach regionalnych. Jestem na forum prawie 4 lata i jestem pewien, że nie napisałem w tych tematach więcej jak 50 postów. Bo nie ma takiej potrzeby. Czyli według tego, nie mógłbym nic sprzedawać - głupota. Dużo osób jeździ na spoty, udziela się lokalnie ale nie wypisuje tego, że widział się z panem X i panią Y w temacie o spotach bo niby po co?

Tak naprawdę nie ma rozwiązania tego problemu - jak ktoś chce kogoś wykręcić to to zrobi. Jestem pewien, że jakbym teraz założył sobie tutaj nowe konto, trochę popisał a potem wystawił dokładkę zderzaka tylnego, owiewkę szyberdachu itp to bym je sprzedał bez problemu. Kwestia ostrożności kupującego. I w żaden sposób się przed tym nie zabezpieczymy. Po prostu trzeba sobie czasami odpowiedzieć - czy ryzykujemy i kupujemy coś od osoby nieznanej czy czekamy trochę i może nawet za więcej pieniędzy kupujemy coś od osoby znanej i pewnej. Wprowadzanie jakiś ograniczeń IMHO naprawdę nic nie da. Można żądać od sprzedającego wysyłki za pobraniem i wpłacić mu tylko zaliczkę na wysyłkę. Można prosić o wystawienie przedmiotu na allegro. Takie rzeczy powinny nam dać już jakieś światełko ostrzegawcze w przypadku odmowy. A potem już sami na własną odpowiedzialność podejmujemy ryzyko.
Oszuści byli, są i będą niestety.
Cham, prostak i je*any służbista.
Awatar użytkownika
Rakuu
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Rakuu »

Mądrze gadasz Yankol. Ale uważam, że nawet jeśli nie zredukujemy liczby oszustów do zera, to warto spróbować jakichkolwiek zabezpieczeń. Wszelkiego rodzaju ograniczniki postów, akceptacje przez liderów grup są UTRUDNIENIAMI i dam sobie rękę uciąć, że 80% typów którzy logują się tylko po to żeby coś sprzedać i widzą takie zabezpieczenia, po prostu odpuszczą i pójdą gdzieś indziej. Nie każdy będzie chciał spędzić jakiś czas na 'nabijaniu' postów w różnych tematach tylko po to, żeby przejść ogranicznik. Z resztą łatwo wtedy zobaczyć, że użytkownik, który zarejestrował się dwa dni temu, ma już napukane 50+ postów i szybciutko wystawia graty na giełdzie. To jest wtedy podejrzane i daje do myślenia.
Zróbmy cokolwiek. Nie siedźmy bezczynnie.
JECHAŁ MICHAŁ KOŃ MU ZDYCHAŁ!
www.ARdetailing.pl
Awatar użytkownika
Yankol
#Civic4g Member

Post autor: Yankol »

Dobra, ok. Ograniczenia utrudnią zadanie oszustom. Ale i utrudnią zadanie osobom uczciwym, osobom które np. w jakiś sposób stały się posiadaczami C4G i nie są zainteresowane ratowaniem 'starego pordzewiałego złomu' tylko wolą go sprzedać na części bo komuś może się ów przydać. I już nie będą mogły tego zrobić u nas (czyli w miejscu gdzie jest największy rynek zbytu) bo ktoś wprowadził jakieś ograniczenia.

Moim zdaniem sprawą indywidualną powinno zostać czy ktoś chce coś od kogoś kupić czy nie. Jak ktoś gra na giełdzie to też podejmuje świadomie ryzyko. Można wpłacić pieniądze na jakąś lokatę i mieć pewny, ale mniejszy zysk a można zaryzykować i liczyć się zarówno z większym zyskiem jak i stratą kapitału. I nikt moim zdaniem nie powinien ingerować w podejmowanie decyzji. Każdy jest dorosły i powinien wiedzieć co chce i czego oczekuje. Forum jest tylko miejscem zamieszczanie ogłoszenia, umowa kupna sprzedaży zawierana jest między sprzedającym a kupującym więc moim zdaniem forum jako miejsce składania ofert a nie strona w transakcji nie powinno ingerować w owe umowy oraz nie powinno stwarzać problemów w ich zamieszczaniu.
Cham, prostak i je*any służbista.
Awatar użytkownika
venom
#Civic4g Friend
Auto:: ED8
Silnik:: D15B2

Post autor: venom »

Widzę, że Yankol ma takie samo zdanie jak ja. Jak ktoś będzie chciał zrobić wałka to i tak zrobi, niestety. Wprowadzenie ograniczeń zmniejszy tylko rynek części wtórnych. Odpowiedzcie sobie na pytanie czy tego chcecie.

Scanik, mam nadzieje że nie strzeliłeś focha :luka:

Prosiłbym, żeby w temacie wypowiedziało się więcej osób, bo jak na razie jest tylko 5-ciu zainteresowanych...

EDIT:

Dobra, macie ankietę => http://civic4g.pl/phpBB3/viewtopic.php? ... 65&start=0
ED8 USDM '90

Obrazek
Awatar użytkownika
BelleM
#Civic4g Member

Post autor: BelleM »

"Tak, zabronić pisać w giełdzie osobom nie potwierdzonym przez liderów grup. "
hmmm zbytnio nie widzę sensu w tym grup jest raptem 7 w największych skupiskach posiadaczy 4g, a co z resztą kraju. Sam jestem z takiego regionu gdzie jest raptem kilka osób zainteresowanych i wiedzących o takim forum, więc potencjalny oszust może wpisać w "Lokalizacji" takie właśnie w Polsce o ile wpiszę cokolwiek sensownego...
Sam nigdy się nie miałem przypadku, żeby ktoś mnie oszukał po prostu jestem ostrożny od osób które założyły konto tylko po to żeby coś sprzedać staram się unikać takich ogłoszeń.
Jeżeli emocje dają znać jakiś "rare" trzeba się zabezpieczyć i wybrać opcję za pobraniem z sprawdzeniem zawartości przesyłki, wiadomo koszt trochę większy ale się nie natniesz.
Co do ogranicznika z postami rzeczywiście rynek części zamiennych jest z roku na rok coraz mniejszy dlatego nie wiem czy jest sens jeżeli ktoś się rejestruje z myślą oszukania ludzi na kasę jest w stanie wszystko obejść.
Mój feedback LINK
Awatar użytkownika
Rakuu
#Civic4g Member
Kontakt:

Ziom, jasne, ale jest ktoś na forum już ZAUFANY, kto potwierdzi, że naprawdę istniejesz! i o to właśnie chodzi- żeby potwierdzić, że danego człowieka ktoś w ogóle widział na oczy.
www.ARdetailing.pl
Awatar użytkownika
BelleM
#Civic4g Member

Post autor: BelleM »

OK jest to wykonalne, ale co powiesz na to że w przeciągu 3 lat w Toruniu był 2 spoty posiadaczy 4g (według mojej wiedzy) jeden w te wakacje, jeden chyba 2 albo 3 lata temu jak przyjechała grupa Bydgoszcz do nas.. Są miejsca w Polsce aktywne i martwe niestety
Mój feedback LINK
Awatar użytkownika
Rakuu
#Civic4g Member
Kontakt:

OK. Niech więc dostęp do giełdy będzie dla każdego bez wyjątku. Ale wprowadzenie okienka w profilu każdego użytkownika 'ISTNIEJE' uważam za dobry pomysł. Na żądanie, kto będzie chciał ten dostanie ten 'tytuł' od lidera i wtedy będzie można zobaczyć czy typ na 100% istnieje, czy jednak nikt go nie widział i wtedy robisz zakupy o podwyższonym ryzyku.
www.ARdetailing.pl
Dzida
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Dzida »

Ja bym nie chciał być liderem, który ma tyle na głowie...
Najlepszy sklep internetowy z częściami do samochodów marki Honda. Tworzony z Pasji.
Awatar użytkownika
Rakuu
#Civic4g Member
Kontakt:

Ile?
www.ARdetailing.pl
Zablokowany