Bałagan w dziale ogłoszenia

informacje i pytania dotyczące strony i forum oraz klubu civic 4g fanatics

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Awatar użytkownika
ppiotrek
#Civic4g Member

Bałagan w dziale ogłoszenia

Post autor: ppiotrek »

Witam!

Pomyślałem, że można by poprawić parę rzeczy w dziale ogłoszenia. Chyba każdy z nas widział jaki burdel robi się w tematach (pewno nie jedna osoba doświadczyła tego). Dlatego proponuję aby zrobić tak jak jest na przykład na civicklub.pl. Każdy temat jest zamykany, dzięki czemu nie ma głupiej dyskusji, głupich komentarzy etc. Wydaje mi się, że takie rozwiązanie wprowadziło by u nas porządek na forum... Nikt nie musiałby podbijać swoich ogłoszeń, nie byłoby problemu z kolejnością (w przypadku dużej ilości chętnych decydowałaby data i godzina).
Co myślicie?

Pozdro.
Wiosenny detailing mojego CRX ED9 - zobacz i oceń efekty!
http://civic4g.pl/phpBB3/viewtopic.php?p=346956#p346956

Obrazek

Honda CRX ED9 B16A1 <3 - sprzedane...

Jest BMW!
Awatar użytkownika
dexoos
#Civic4g Member

Re: Bałagan w dziale ogłoszenia

Post autor: dexoos »

Do tego ogłoszenia nie zgodne z regulaminem, bez ceny i ewentualnie zdjęć od razu do kasacji a autorowi PW z informacją co ma zrobić.
I któryś już raz z rzędu powtórzę - FEEDBACK.
:)
Awatar użytkownika
Yankol
#Civic4g Member

Post autor: Yankol »

Akurat rozwiązanie na civicklubie jest IMO bez sensu.
Dobrze to widać po dzisiejszej akcji z użytkownikiem Brevol. Jakbyśmy nie mogli pisać w tematach to teraz każdy z nas czekał by jak głupi na listonosza. A tak przynajmniej wyszło na jaw, że owy użytkownik sprzedaje rzeczy których najprawdopodobniej nie posiada oraz przy okazji podaje różne dane kontaktowe.

Feedback jak najbardziej! Zamykanie tematów zdecydowanie nie!
Cham, prostak i je*any służbista.
Awatar użytkownika
Yankol
#Civic4g Member

Post autor: Yankol »

A poza tym sprzedający i tak sprzeda towar komu ma ochotę i jakakolwiek kolejność jest bez sensu.
Cham, prostak i je*any służbista.
Awatar użytkownika
misza
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: misza »

bałagan jest jak cholera ale żadne zmiany nie będą potrzebne jeżeli chociaż raz dziennie mod bedzie robił porządek.
feedback? - jak najbardziej.
obie sprawy były juz poruszane w innym temacie... ale skutków nie widac :zalamany:
- Pomoc drogowa 24h - Samochody zastępcze - Odszkodowania - tel. 888 111 206 http://www.auto-pomoc.net
Awatar użytkownika
Stomasz
#Civic4g Member

Post autor: Stomasz »

Ja również jestem zdania, że zamykanie tematów to kiepski pomysł... Niech sobie są otwarte, komu to przeszkadza, a w razie czego (tak jak dziś to miało miejsce) można wyrazić swoją opinię...
Żona jest w domu, kochanka w garażu...
Awatar użytkownika
Randal
#Civic4g Friend

Post autor: Randal »

Ja chętnie przeszedłbym na "brutal style moderation". Coś nie tak w temacie -> kosz. Tylko potem dostaję PW "gdzie mój temat" albo pojawia się nowy taki sam temat.
Feedback będzie na pewno.
Zamykanie tematów jak na ckpl jest bezsensem co już zostało wyżej wytłumaczone.

Odnośnie komentarzy w dziale sprzedam to czasami są przydatne bo mogą zwrócić uwagę potencjalnego kupca na niektóre niewiadome w ogłoszeniu. Najgorzej jak zaczyna się od tego wymiana zdań i schodzi na offtop.
Jeżeli coś jest nie tak, z prawej strony każdego posta na dole jest wykrzyknik i można wiadomość tą zgłosić do moderacji.
Ten blok tekstu będzie dołączany do postów napisanych przeze mnie. Maksymalna liczba znaków to 255.
Awatar użytkownika
peroni
#Civic4g Member
Auto:: ED7
Silnik:: DOHZC

Post autor: peroni »

Randal pisze:Ja chętnie przeszedłbym na "brutal style moderation".
może nie zawsze ale przydało by się od czasu do czasu skoro niema ostrzeżeń i banów :)
Awatar użytkownika
misza
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: misza »

Randal pisze:Ja chętnie przeszedłbym na "brutal style moderation". Coś nie tak w temacie -> kosz.
jestem za. każdy "normalny" użytkownik forum zna regulamin i się go trzyma. syf w większości przypadków robią ludzie korzystający z forum sporadycznie albo w ogóle ci którzy zarejestrowali sie tylko po to żeby cos sprzedać.
- Pomoc drogowa 24h - Samochody zastępcze - Odszkodowania - tel. 888 111 206 http://www.auto-pomoc.net
Awatar użytkownika
ppiotrek
#Civic4g Member

Post autor: ppiotrek »

dexoos pisze:I któryś już raz z rzędu powtórzę - FEEDBACK.
Akurat nie jestem przekonany czy to zda egzamin. Można zobaczyć jak taki feedback wygląda na honda-crx.info.
Yankol pisze:Akurat rozwiązanie na civicklubie jest IMO bez sensu.
Dobrze to widać po dzisiejszej akcji z użytkownikiem Brevol. Jakbyśmy nie mogli pisać w tematach to teraz każdy z nas czekał by jak głupi na listonosza.
Wydaje mi się, że takie rozwiązanie z zamykaniem tematów byłoby u nas dobre. Dzięki temu, skutecznie ograniczylibyśmy ilość offtopicu w dziale sprzedam do zera. Nie proponowałbym tego gdybyśmy mieli moderatorów, którzy regularnie kilka razy dziennie sprawdzają tematy...
Yankol pisze:A poza tym sprzedający i tak sprzeda towar komu ma ochotę i jakakolwiek kolejność jest bez sensu.
Takie zachowanie postrzegam jako nie fair, ale z tym nie da się nic zrobić. Jak sprzedający tak traktuje kontrahenta... Na innych forach to się sprawdza i przynajmniej nie ma bałaganu jak u nas - bo ktoś zaklepał coś na PW, a inna osoba w temacie i potem trzeba dochodzenie przeprowadzać... Bez sensu.
Stomasz pisze:(...) a w razie czego (tak jak dziś to miało miejsce) można wyrazić swoją opinię...
Właśnie chodzi o to, żeby nie wyrażać. Przecież w regulaminie, który mamy jest to zabronione.
Randal pisze:Ja chętnie przeszedłbym na "brutal style moderation". Coś nie tak w temacie -> kosz. Tylko potem dostaję PW "gdzie mój temat" albo pojawia się nowy taki sam temat.
A to wszystko dlatego, że takie akcje się pojawiają bardzo rzadko i ludzie nie są przyzwyczajeni. Gdyby było wiadomo jaki jest regulamin i regularnie ludzie widzieliby jaki jest porządek to nie byłoby problemu, tak mi się wydaje.
Randal pisze:Odnośnie komentarzy w dziale sprzedam to czasami są przydatne bo mogą zwrócić uwagę potencjalnego kupca na niektóre niewiadome w ogłoszeniu. Najgorzej jak zaczyna się od tego wymiana zdań i schodzi na offtop.
Jeżeli coś jest nie tak, z prawej strony każdego posta na dole jest wykrzyknik i można wiadomość tą zgłosić do moderacji.
Masz rację, tylko kiedy się skończyło na jednym komentarzu? Jedna osoba coś powie i potem się zaczyna lawina ;) Wiem, że jest taki wykrzyknik... Używałem go już wiele razy, ale jeszcze częściej rezygnowałem z informowania was.
Wiosenny detailing mojego CRX ED9 - zobacz i oceń efekty!
http://civic4g.pl/phpBB3/viewtopic.php?p=346956#p346956

Obrazek

Honda CRX ED9 B16A1 <3 - sprzedane...

Jest BMW!
Awatar użytkownika
dexoos
#Civic4g Member

Post autor: dexoos »

To może brutal style moderation w postaci kosza + od razu wiadomośc na PW do autora, że ogłoszenie jest nie zgodne z regulaminem, zostało usunięte i następne również zostanie usunięte jeśli nie zrobi tak jak trzeba? Jeśli ktoś jest ogarnięty to powinien zrozumieć błąd i pilnować się przy następnych ogłoszeniach... Ale niestety, nie każdy jest.. :wstyd:

Co do zamykania tematu, fakt, Yankol ma rację. Przede wszystkim dlatego. Sprzedawca powinien pisać odrazu po otrzymaniu PW, że na przykład ten przedmiot zarezerwował przez pw ten osobnik. Czasami sprzedawca chce dodać jakieś informację, więcej zdjęć, ktoś chce o coś zapytać a nie wiem czy chciałbyś dostawać kilka pw dziennie z tym samym pytaniem zamiast napisać raz w temacie.

Jeśli w temacie jest offtop? wpada mod, lub prosi go autor tematu i czyści ze zbędnych pierdół.

Czarna lista to według mnie mało, wolałbym wejść sobie w feedback i obejrzeć komentarze na temat sprzedawcy. Wiadomo, z nowymi użytkownikami byłoby gorzej, ale od czegoś się zaczyna - jak na Allegro ;)

A może by tak zrobić jak na passwordzie? Wydaje mi się, że to dobry sposób:
http://passwordjdm.pl/viewtopic.php?t=7576
:)
Awatar użytkownika
venom
#Civic4g Friend
Auto:: ED8
Silnik:: D15B2

Post autor: venom »

Mnie się podoba taka opcja, że jeśli ogłoszenie jest niezgodne z regulaminem, to mod wkleja text

Kod: Zaznacz cały

MASZ 24H NA DOSTOSOWANIE TEMATU DO REGULAMINU! INACZEJ TEMAT ZOSTANIE USUNIĘTY.
Poza tym usuwanie postów w dziale sprzedam przez użytkowników jest bezsensu, bo:
1.
- ktoś coś sprzedaje (wystawia ogłoszenie)
- umawiamy się z nim na PW
- dostajemy towar
- w naszym odczuciu odbiega od stanu w ogłoszeniu
- nie ma ogłoszenia, bo zostało usunięte przez usera i zostajemy w polu

2.
- ktoś wystawia ogłoszenie
- dodaje up
- usuwa up
- dodaje up
- usuwa up
- dodaje up
i tak w kółko, ogłoszenie ciągle na górze, sprzedawca ma tylko 1 posta w temacie, robienie userów "w konia" bo ciągle widnieje jeden post, co innego jeśli nie kasuje tych up'ów i widać, że podbija temat od jakiegoś czasu (nie wiem czy zrozumiecie o co mi chodzi, ale wkurza mnie to bardzo).

Poza tym tak jak już pisaliśmy feedback, a w dodatku przydałoby się przypilnować użytkowników, którzy mają kilka kont. Choćby kolega od dokładek, gdyby napisał post jako Young to każdy by wiedział, że trzeba uważać na typa. Założę się, że WBR też jest na tym forum :rotfl:
ED8 USDM '90

Obrazek
ODPOWIEDZ