Chcę zmienić 4g ale nie wiem na co...

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Stoki Chan
#Civic4g Member

Re: Chcę zmienić 4g ale nie wiem na co...

Post autor: Stoki Chan »

Grzesiek2290 pisze: Sypanie się może brać się z tego jak ktoś wsadza jakieś h*jowe zamienniki zamiast zainwestować w markowe części.
dokładnie tak .

A teraz znajdź zadbaną budę w normalnych pieniądzach do swapa na np. takie m50b25 co ty masz . Masakra . Pragnę przypomnieć ,że e30 wychodziły w latach 1981 - 1994 , więc kupę lat temu . Albo kupisz tanio całe auto , gdzie wszystko trzeba wymienić (jak wiadomo , mało jest ludzi co NIE kupują tanich zamienników ) , albo kupisz zdrowe auto od maniaka , oczywiście za chore pieniądze , bo e30 w bdb stanie trzymają cenę . Można też kupić "gotowca" po swapie , ale jest to ryzyko największe z największych , tłumaczyć chyba nie muszę dlaczego ...
Osobiście nie widzę sensu kupować e30 i modzić . Takie auto trzeba kochać , ale jak kochać BMW skoro jest kojarzone z burakami i paleniem kapcia ;) ?
Awatar użytkownika
ppiotrek
#Civic4g Member

Post autor: ppiotrek »

Jak się umie jeździć to nic takiego się nie stanie. Napęd na tył był w autach od zarania motoryzacji... Poza tym dostarcza dużo frajdy. Ciekawe dlaczego w najdroższych i w luksusowych autach mamy 4x4 albo napęd na tył.

PS. Piszemy tylny, a nie tylni :]
Wiosenny detailing mojego CRX ED9 - zobacz i oceń efekty!
http://civic4g.pl/phpBB3/viewtopic.php?p=346956#p346956

Obrazek

Honda CRX ED9 B16A1 <3 - sprzedane...

Jest BMW!
Awatar użytkownika
Grzesiek2290
#Civic4g Member

Post autor: Grzesiek2290 »

Możesz sobie poteoretyzować gdzie indziej z tym wypadaniem z drogi ,nie wjeżdżaniem pod górkę lub kręceniem się w kółko.

Co do zdrowej budy-można znaleźć ale trzeba trochę czasu na to poświęcić. Coś sensownego już idzie wyrwać poniżej 2000zł do tego mocno naciągając 1000zł na blacharkę i mam zdrową skorupę.

Ale temat jest o czym innym i tak wracając do niego to wymieniona na pierwszej stronie MX5 może być ciekawą opcją ale mało praktyczną :/
Obrazek
Stoki Chan
#Civic4g Member

Grzesiek2290 pisze:Możesz sobie poteoretyzować gdzie indziej z tym wypadaniem z drogi ,nie wjeżdżaniem pod górkę lub kręceniem się w kółko.
wow , zbulwersowało cie to ? Taka niestety jest prawda :] . Nie raz widziałem u mnie w pracy jak mieli problem z podjechaniem na parking w zimę . Ja całe szczęście swoją bawarką nie miałem takich przygód , bo do pracy mam blisko i wolę się przejść z buta :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Napęd na tył jest spoko , ale 4x4 to debeściak :cwaniak: (4g sedan 4x4 z b18 pod maską ? O mamo !!! )
Awatar użytkownika
Grzesiek2290
#Civic4g Member

Całą poprzednią zimą przelatałem na letnich z przodu i zimówkach z tyłu i tylko raz poległem bo przodem i tyłem wpadłem w poprzeczne koleiny na gruntowym parkingu.(ostre zakręty i wypadanie przodu pomijam bo można się przyzwyczaić i poskromić)

Gumy nie palę, bączków nie kręcę bo wiadomo jakie to jest ambitne :P

Z tym wypadaniem z drogi to chyba jakiś zabobon bo trzeba naprawdę nieźle przegiąć lub nie mieś zawieszenia lub opon
Obrazek
Stoki Chan
#Civic4g Member

Grzesiek2290 pisze: Gumy nie palę, bączków nie kręcę bo wiadomo jakie to jest ambitne :P
i chwała ci za to , choć wierzyć mi sie nie chce ,że nigdy tego nie robiłeś :P

Tak z ciekawości : po co ci ten napęd na tył w takim razie ?
Awatar użytkownika
Grzesiek2290
#Civic4g Member

Nie robię tzw. stójek (o zgrozo) czasami sobie zrobie długa "11" jak już opony się skończą od wewnątrz i przychodzi czas na zmianę :P

No i jakieś nie udolne próby latania bokiem jak na Japońskich filmach xD
Obrazek
Awatar użytkownika
<mtm>
#Civic4g Member

Post autor: <mtm> »

Raz. Każdy kto jeździł przez dłuższy czas (również w zimie) samochodem z napędem na tylnie koła mającym silnik sprzodu wie co się dzieje.
Dwa. Masz bete i wielce cie to zbulwersowało. Masz bete masz rear napęd.
Trzy. W zeszłym roku była taka mizerna zima to się nie dziwie, że nie miałeś problemów pozatym masz ciężkie auto. To plus
Cztery. Lata na w necie taki filmik z toru gdzie ścigała się M3 ~500KM , S2000 , Skyline i coś jeszcze. Beśka pomimo przeywyższającej mocy w zakrętach zostawała :]

Jeżeli chodzi o samochody z wyższych półek to wszystkie mają dużą moc a półosie mają ograniczeną nośność. Stawiana granica na przednią oś to ~270KM . Jedynie Ford fabrycznie dał w focusie RS 300KM.
W cięższych samochodach półosie są bardziej narażone na ukręcenie.

Nie pisz mi tutaj co mam pisać a czego nie pisać.
wszystkie części z ED7 po kolizji -> Kraków/okolice
marta

Post autor: marta »

ja tam bym brała CRXa jak w dym :P

często mam okazje użytkować ojcowskie bmw318 2.0 diesel i nie powiem bardzo przyjemnie się nim jeździ, ale jakoś mimo że młodszy (2003r.) i w ogóle stan prawie że idealny przy moim civiku to jakoś moje serce nie zabiło dla beemki ;) bardzo dawno temu sama myślałam o zakupie 735, ale jakoś chwała panu mi przeszło ;)
Awatar użytkownika
maniek702
#Civic4g Member

Post autor: maniek702 »

Mój przyjaciel kupił E30 eksponat- w stanie muzealnym... z silnikiem 2.0 który od razu wyciągnął i sprzedał. wszystko porozkrecał- teraz ma w garażu golą bude, minimalne ogniska rdzy piaskuje, spawa, zabezpiecza, na zgrzewach demontuje łączenia, zgrzewa, dopieszcza bo robi to dla siebie- i ma już cały pakiet m-technik II. Bo miał poprzednio 325 wlanie w m techniku,ale ze względu na rdze sprzedał. teraz bedzie miał 4.4 V 8 buda idealna (jeszcze nigdy nie widziałem takiego stanu) tył naped. Osiągi jakieś 5s do 100km/h i Vmax ok 300km/h . Taka jest prawda.. :( ale ja i tak wole honde, marzenie to s2000, a teraz kupie sobie prelude 4 moze i te 2.0 ale auto jest ładne , ma klimat :) nyska nie do końca mnie przekonuje, chodź bardzo mi sie podoba.. OGLĄDNIJCIE !

http://www.youtube.com/watch?v=IILYyKMBE-Q

http://www.youtube.com/watch?v=Ta3UCRd0VVA
Awatar użytkownika
Grzesiek2290
#Civic4g Member

Niech kolega nie przesadza z tym piaskowaniem bo jeżeli faktycznie ten piasek zalezie pod zgrzewy to w kontakcie z wilgocią buda zgnije jak by była z tektury.

Nadwozi samochodowych się nie piaskuje.

<mtm> pisze:Raz. Każdy kto jeździł przez dłuższy czas (również w zimie) samochodem z napędem na tylnie koła mającym silnik sprzodu wie co się dzieje.
Dwa. Masz bete i wielce cie to zbulwersowało. Masz bete masz rear napęd.
Trzy. W zeszłym roku była taka mizerna zima to się nie dziwie, że nie miałeś problemów pozatym masz ciężkie auto. To plus
Cztery. Lata na w necie taki filmik z toru gdzie ścigała się M3 ~500KM , S2000 , Skyline i coś jeszcze. Beśka pomimo przeywyższającej mocy w zakrętach zostawała :]

Jeżeli chodzi o samochody z wyższych półek to wszystkie mają dużą moc a półosie mają ograniczeną nośność. Stawiana granica na przednią oś to ~270KM . Jedynie Ford fabrycznie dał w focusie RS 300KM.
W cięższych samochodach półosie są bardziej narażone na ukręcenie.

Nie pisz mi tutaj co mam pisać a czego nie pisać.
W zeszłym roku zima była mizerna ale w pewnym momencie śniegu było tyle co teraz.
A waga mojego auta jakoś wybitnie duża nie jest 1100-1150kg i jeszcze fakt że E30 ma niestety lekką dupę.

A co do tego filmiku-jest też na necie filmik gdzie seryjnym M3 E46 pogania 600 konne, E30 ale jest też gdzie uturbionym E30 pogania Carrere GT na Ringu.
Jest też filmik gdzie koleś wolnossącym 2 litrowym torowym E36 pogania większość mocniejszych aut... Morał z tego taki że nie każdy pojedzie równo w tym samym aucie i nie każdy umie nim pojechać faktycznie szybko.

Ja tobie nie mówię co masz pisać ale nie przesadzaj że jak auto ma napęd na tył to już będziesz wypadał na każdym winklu i zimą garażował auto i nigdzie nie wyjeżdżał bo sie nie da
Obrazek
Awatar użytkownika
scanikwwo
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: scanikwwo »

Luz Panie, każdy jeździ czym lubi! :) Jak ktoś lubi napęd na tył, to niech kupuje BMW. Jak dla mnie BMW = synonim dla RWD. I właśnie o to chodzi! Sam chętnie bym takie E30 zakupił dla zabawy. Gadanie, że RWD się zabijesz, wypadasz z zakrętów, to jakaś dziecinada. Zabić to się da nawet z buta jak jesteś pi2dą i chodzić nie umiesz. Wystarczy się poślizgnąć... Jak kierowca ogarnia auto i wie kiedy nie przeginać, to przecież nawet potworem mającym 1000 koni pojedzie po bułki. Stereotypom mówimy stanowcze NIE. A myślałem, że nasze środowisko jakieś takie bardziej otwarte i obeznane jest :D
BEZ WYJĄTKÓW - NIE PRZERABIAM KOMPUTERÓW, NIE WYPALAM KOŚCI, NIE UDZIELAM PORAD PRZEZ TELEFON.

Serdecznie pozdrawiam!
ODPOWIEDZ