Niestety tak bywa jak się chce zrobić coś dobrego dla ogółu. Spoko ZlewiK damy radę!ZlewiK pisze:Przypominam i 0 odzewu
Czy to nadal civic4g "FANATICS" ??!!
Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr
Re: Czy to nadal civic4g "FANATICS" ??!!
KUPIĘ:
ED2 LISTWY KOMPLET
ED2 LISTWY KOMPLET
mogę zagadać z bardzo dobrym [i sumiennym
] informatykiem odnośnie forum. Jak coś to czekam na "zielone światło" i w razie czego listę co zostało do zrobienia 

Witam, prawdopodobnie moja wiadomość została w kopiach roboczych zamiast wysłanych. Co do konkretów - na dzień dzisiejszy niestety nie jestem w tanie kontynuować prac nad forum, liczyłem, że uda mi się dokończyć kilka dodatków - phpBB3 posiada część ale nie wszystkie dodatki jakie można było zobaczyć w phpBB2 co powoduje, że ich dostosowanie (np. ograniczenie ryzyka wysypania forum) zabiera więcej czasu niż przy standardowej instalacji, czasu, którego niestety mi zabrakło. W przypadku oryginalnego theme który był na phpBB2, tu trzeba byłoby poczekać aż zostanie udostępniony dla phpBB3 na licencji opensource.
Pozdrawiam,
B M
ED2 - Sold... ♥ ♥ ♥ BB9 - Sold... ♥ ♥ ♥ CN2 - On Board

nie czaje
nie da się tego zrobić bo czegoś tam nie ma czy magikowi zabrakło czasu ?

-
Stoki Chan
- #Civic4g Member
z tego co wnioskuję to magik nie ma czasu ( pewnie nie chce mu sie )Boogie pisze:nie czajenie da się tego zrobić bo czegoś tam nie ma czy magikowi zabrakło czasu ?
- venom
- #Civic4g Friend
- Auto:: ED8
- Silnik:: D15B2
Olejmy starego magika i poszukajmy nowego
Kasa jest, tylko czy ktoś ma czas i chęci się tym zająć?
Przydaliby się też dodatkowi moderatorzy...
Kasa jest, tylko czy ktoś ma czas i chęci się tym zająć?
Przydaliby się też dodatkowi moderatorzy...
+1venom pisze:Przydaliby się też dodatkowi moderatorzy...
mogę popytać, ale może niech ktoś z góry się wypowie.

Wszyscy mają prawo wiedzieć co się dzieje więc wklejam wam info:
Edit:
Postaramy się opracować nową listę koniecznych poprawek do forum i mamy już na oku pewne osoby co mogłyby się tym zająć. Mam nadzieję że niebawem kolejne mody na forum.
Rozliczymy się za to co zostało wykonane, i będziemy próbowali resztę zmian wykonać innymi rękami, tak czy owak należą się podziękowania za wkład pracy jaki został włożony.Podkreślę, że moje sugestie nie mają na celu krytyki, a jedynie usprawnienie działania forum w przyszłości:
1. Style a wtyczki - niestety jedno i drugie jest nierozłączne - mieliśmy tu zamieszanie i niepotrzebnie stworzyłem ciemny theme, choć niektórym przypadł do gustu. Tu zasadniczo jest problem, każdy z użytkowników, co zrozumiałe, ma swoje upodobania i jednym pasować będzie to innym co innego - nie zadowoli się wszystkich - niestety obecnie na forum jest ich kilka co powoduje, że aby zainstalować wtyczki w phpBB3 trzeba te kilka styli modyfikować i modyfikacja takiego forum nie trwa jeden wieczór, ale dłużej. Tak samo, każda dodatkowa opcja wymaga zabawy z każdym stylem indywidualnie. Tutaj chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby wywalenie wszystkich i zostawienie jednego słusznego stylu i jego dogłębna modyfikacja.
Pisano, że obecny styl jest z tych darmowych, w phpBB2 też był, jednak dla phpBB3 obecnie trzeba czekać na zgodę autora aby został opublikowany na licencji opensource. Ponadto w przypadku stylu głównego zalecałbym aby pozostać przy obecnej wielkości czcionki - IMHO mniej męczy oczy niż rozmiar tej z przesłanego screenu. Tu też powstaje problem ikon, te które wyglądają dobrze w jednym stylu, w innym już niekoniecznie.
2. Wtyczka galerii - tą szczerze odradzam, ponieważ obciąża serwer i zmniejsza wydajność forum, które ma już całkiem sporą ilość użytkowników. Obecnie jest tak duża ilość darmowych serwisów hostujących zdjęcia, że nie jest to problemem aby je tam wrzucić i załączyć w danym poście, a i tutaj można zastosować rozszerzenia np dla imageshack.
3. Wtyczki ogólnie - niestety, ale każdy plugin obniża wydajność forum, phpBB3 do tytanów wydajności nie należy a mody go nie przyspieszają. Ceną za funkcjonalność jest wydajność i wydłużenie czasu działania każdej operacji.
Można by też poszukać wydajniejszego narzędzia, ale w obecnej sytuacji wprowadziłyby zamieszanie i to rozwiązanie raczej odpada.
W skrócie - rozwiązania komercyjne - w mojej opinii najlepszym narzędziem do for jest vBulletin, ale jest to narzędzie płatne http://www.vbulletin.com/ jak na warunki civic4g jest raczej za drogi. Kolejnym godnym polecenia płatnym forum jest http://www.invisionpower.com/products/board/ Invision Power Board.
Rozwiązania darmowe - alternatywą dla phpBB3, a mianowicie darmowe forum SMF, Simple Machines Forum http://www.simplemachines.org/ Posiada wiele funkcjonalności od początku, a które w phpBB3 wymagają wprowadzania modów.
Kolejna alternatywa to miniBB http://www.minibb.com/ - modyfikacje tak samo możliwe jak w phpBB3, a jednak forum jest lżejsze i wydajniejsze.
Podsumowując: phpBB3 nie jest złym rozwiązaniem, to rozwinięte forum, z masą różnych rozszerzeń, jednak gdyby w przyszłości nadarzyła się okazja do zmiany silnika polecam zapoznanie się przynajmniej z tymi wyżej wymienionymi alternatywami.
Tutaj się powtórzę: zaprowadzenie wszystkich zmian wymagało więcej czasu, niż pierwotnie założyłem, nie wspominając o nieporozumieniu z wyglądem. Na tym etapie musiałem przystopować z wtyczkami dla ciemnego theme, a na przystosowanie do nowego czasu zabrakło i nie jest to kwestia chęci, dysponuje ograniczonym czasem.
Ze swojej strony życzę powodzenia w rozwijaniu forum Hondy Civic.
Pozdrawiam,
B M
Edit:
Postaramy się opracować nową listę koniecznych poprawek do forum i mamy już na oku pewne osoby co mogłyby się tym zająć. Mam nadzieję że niebawem kolejne mody na forum.

Informuję że za poprawki na forum magik nie weźmie ani grosza.
Przeleję jedynie jakąś kwotę na kilka obiadów dla tych co potrzebują.

cdn...
Przeleję jedynie jakąś kwotę na kilka obiadów dla tych co potrzebują.
postawa wg mnieA w kwestii symbolicznej kwoty, na prawdę nie jest to konieczne,
jeśli jednak jest taka potrzeba proszę o wpłatę według uznania na konto:
http://www.pah.org.pl/jak_mozesz_pomoc,nasze_konta.html
Program dożywiania dzieci Pajacyk
BZ WBK 84 1090 1043 0000 0001 0264 1926
BZ WBK S.A adres: ul. Marszałkowska 142, 00-061 Warszawa
cdn...

- scanikwwo
- #Civic4g Member
- Kontakt:
Godnie i honorowo. Piękna sprawa! A czasami aż ciężko uwierzyć, że między nami są jednak LUDZIE
Aż się serce raduje
Jeśli jest ktoś, kto zabierze się za poprawę forum sumiennie, to chętnie poraz kolejny wspomogę kasę chorych 
BEZ WYJĄTKÓW - NIE PRZERABIAM KOMPUTERÓW, NIE WYPALAM KOŚCI, NIE UDZIELAM PORAD PRZEZ TELEFON.
Serdecznie pozdrawiam!
Serdecznie pozdrawiam!
Kasa chorych, blebleble ale ile można? Już jedna zbiórka była.
Ogólnie to zostawmy tylko dwa skiny - jasny i ciemny. Jest mnóstwo innych, zupełnie niepotrzebnych moim zdaniem.
Mody jakiś magik powprowadza, bez przesady - wiele for korzysta z phpbb3. Aczkolwiek sam na własnym forum kierunku studiów korzystam z Invision Power Board i o ile jest to super skrypt, o tyle jego utrzymanie kosztuje.
Rozwińmy to PHPbb3 do końca i git!
Ogólnie to zostawmy tylko dwa skiny - jasny i ciemny. Jest mnóstwo innych, zupełnie niepotrzebnych moim zdaniem.
Mody jakiś magik powprowadza, bez przesady - wiele for korzysta z phpbb3. Aczkolwiek sam na własnym forum kierunku studiów korzystam z Invision Power Board i o ile jest to super skrypt, o tyle jego utrzymanie kosztuje.
Rozwińmy to PHPbb3 do końca i git!
Przy okazji odbudowy i modernizacji forum.
Do ekipy rządzącej:
Panowie, pytanie i prośba. Może by zrobić dodatkowe podforum do giełdy - mianowicie Feedback. Handel na forum kwitnie, myślę, że przydało by się takie coś zamiast przeszukiwać co rusz czarną listę.
Coś na styl civicklubu czy honda-crx.info
Do ekipy rządzącej:
Panowie, pytanie i prośba. Może by zrobić dodatkowe podforum do giełdy - mianowicie Feedback. Handel na forum kwitnie, myślę, że przydało by się takie coś zamiast przeszukiwać co rusz czarną listę.
Coś na styl civicklubu czy honda-crx.info