Wkurzający problem z kompem !!

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Ryba
#Civic4g Member

Wkurzający problem z kompem !!

Post autor: Ryba »

Sprawa wygląda tak, że komp sam mi się wyłącza, tak jak by tracił zasilanie. Nie ma reguły kiedy to zrobi, ale najczęściej dzieje się tak wtedy, gdy nic na nim nie robię np. gra winamp, a ja chodzę po domu. Gdy coś robię - piszę, operuję myszką zdarza się to rzadko, ale jednak sie zdarza.
Po takim wyłączeniu wszystkie kontrolki na kompie dalej świecą, tak jak by był włączony :szok: Muszę wyjąć kabel z zasilacza, włożyć ponownie i dopiero wtedy kontrolki gasną i mogę normalnie włączyć kompa.

Nie wiem co to może być, na razie moim jedynym pomysłem jest dokładne wyczyszczenie wszystkich części, bo nie otwierałem kompa z 2 lata :zawstydzony:
Elite 3000
Awatar użytkownika
n0rbi666
#Civic4g Member

Re: Wkurzający problem z kompem !!

Post autor: n0rbi666 »

Proponuję rozłożyć kompa na części pierwsze, odkurzyć wszystko dokładnie i złożyć z powrotem. Przy okazji oglądnij dokładnie płytę główną, czy któryś z kondensatorów nie wylał się, albo nie wybrzuszył.
Wejdź do biosu, i posprawdzaj ustawienia wszystkie.
Dalej : prime95 http://mersenneforum.org/gimps/p95v259.zip - ściągamy, odpalamy torture test i czekamy - czy się wyłoży, czy nie. Przy okazji warto sprawdzić temperatury np speedfan lub jakiś inny motherboard monitor.
Pamięci sprawdzić można memtest86 http://www.memtest86.com/ (ściągamy iso, wypalamy na płytce i bootujemy z niej).
Dalej - sprawdź napięcia na zasilaczu multimetrem (najlepiej jak komp nic nie robi, a potem jak jest obciążony prime95 - mogą być zbyt duże wahania napięcia.

Jak już wszystko posprawdzasz, a dalej nie będzie wiadomo co jest nie tak - pisz :]
Riders on the storm
There's a killer on the road
His brain is squirmin' like a toad
Take a long holiday
Let your children play
If ya give this man a ride
Sweet family will die
Killer on the road, yeah
Ryba
#Civic4g Member

OK ! Dzięki, będę się tym zajmował w następny weekend ;)
Elite 3000
Awatar użytkownika
bombel85
#Civic4g Member

Post autor: bombel85 »

Dokladnie, sprawdz pamiec memtestem, mi sie przez takie cos resetowal komp co chwila. Moze byc tez od padnietego zasilacza.
Awatar użytkownika
Miezian
#Civic4g Member

Post autor: Miezian »

Ja bym stawiał na zasilacz :) Można spróbować jakiś inny podłączyć i zobaczyć jak się będzie zachowywał, ewentualnie rozebrać obecny i obejrzeć czy wszystko jest ok.
Awatar użytkownika
n0rbi666
#Civic4g Member

Post autor: n0rbi666 »

No ja stawiam zasilacz albo kondensatory na płycie głównej :P Ale rozebrać i odkurzyć nie zaszkodzi - czasami u mnie naprawa komputera polega na wyciągnięciu i wsadzeniu pamięci :) (serio, kilka przypadków już takich miałem :] )
Riders on the storm
There's a killer on the road
His brain is squirmin' like a toad
Take a long holiday
Let your children play
If ya give this man a ride
Sweet family will die
Killer on the road, yeah
Ryba
#Civic4g Member

Rozebrałem, wyczyściłem, złożyłem i na razie chodzi :D A co najlepsze w środku był jakiś stary dysk ... podłaączyłem go i okazało się że jest tam pełno muzy zbieranej przeze mnie w latach 02-05 - stare sety z protka, manieczki i inne z czasów kiedy nikt nie miał neta nagrywarki i latało się z dyskami po kolegach :super: :radocha: Można powiedzieć, że powrót do korzeni, muza na której wychowało się całe moje osiedle :D
Elite 3000
ODPOWIEDZ