Jo Jo. Jestem tu nowy.

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Awatar użytkownika
lucaszz
#Civic4g Member

Jo Jo. Jestem tu nowy.

Post autor: lucaszz »

Witam, jestem tu nowy, nie mam jeszcze samochodu (co nie znaczy że nie mam pojencia o motoryzacji, wręcz przeciwnie miałem do tej pory 5 motocykli :P), szukam moje poszukiwania zawenziły się w zasadzie tylko do civica 4-5g z gazem.

Jako że forum jest o 4g, to skupię sie na tym modelu. Samochód ma służyć do jazdy w tym roku mam mature a co za tym idzie bende mieć mało czasu na siedzenie pod samochodem tudzież w komorze silnikowej :P

Czy są szanse żeby 4g okazała się bez awaryjna? Tzn, wiadomo zawsze trzeba bendzie coś małego naprawić, poprawić, ale chciałbym się ustrzeć większych napraw remontów itd. Na co mam zwrócić uwage przy kupnie żeby właśnie nie mieć takich problemów?

Jaki silnik 1.3 czy 1.5? Który jest bardziej ekonomiczny? Który ma niższe koszty utrzymania? Czy 1.3 (z LPG) nie bendzie całkowitym mułem, w dodatku który trza wysoko kręcić? Jaka jest waga tego samochodu?

Jak nie naciąć się na bity samochód? Ile maksymalnie można dać za 1.3-1.5 z Gazem?

Z góry dzienki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Dzilas
#Civic4g Friend

Re: Jo Jo. Jestem tu nowy.

Post autor: Dzilas »

lucaszz pisze:Witam, jestem tu nowy, nie mam jeszcze samochodu (co nie znaczy że nie mam pojencia o motoryzacji, wręcz przeciwnie miałem do tej pory 5 motocykli :P), szukam moje poszukiwania zawenziły się w zasadzie tylko do civica 4-5g z gazem.

Jako że forum jest o 4g, to skupię sie na tym modelu. Samochód ma służyć do jazdy w tym roku mam mature a co za tym idzie bende mieć mało czasu na siedzenie pod samochodem tudzież w komorze silnikowej :P

Czy są szanse żeby 4g okazała się bez awaryjna? Tzn, wiadomo zawsze trzeba bendzie coś małego naprawić, poprawić, ale chciałbym się ustrzeć większych napraw remontów itd. Na co mam zwrócić uwage przy kupnie żeby właśnie nie mieć takich problemów?

Jaki silnik 1.3 czy 1.5? Który jest bardziej ekonomiczny? Który ma niższe koszty utrzymania? Czy 1.3 (z LPG) nie bendzie całkowitym mułem, w dodatku który trza wysoko kręcić? Jaka jest waga tego samochodu?

Jak nie naciąć się na bity samochód? Ile maksymalnie można dać za 1.3-1.5 z Gazem?

Z góry dzienki za odpowiedź.
Może na początku do matury się przyłożyć ;)

Ja bym Ci proponował 1.5 ewentualnie z gazem, gdyż spalanie będzie niewiele wyższe od 1.3 a nawet może i niezauważalne. Jeżeli kupisz w naprawde dobrym stanie to większe awarie cię ominą, lecz to jest tylko rzecz martwa i wszystko się może zdażyć. A czy nie bita.. jeżeli sam byś miał problem z określeniem tego to poproś kogoś kto sięna tym zna, bądź skorzystaj z rzeczoznawzcy na miejscu zakupu pojazdu :)[/quote]
Awatar użytkownika
Covallus
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Covallus »

Witam.

Ja polecam (chociaż na razie nie powinienem się chyba wypowiadać - Hanię mam 2 tygodnie :cool: ) właśnie 1,5 z gazem - pali przy normalnej jeździe (nie jestem szaleńcem na 7000 obrotów :hyhy: ) w cyklu mieszanym 9,5L a w trasie 7,5L gazu. Koleś, od którego ją kupowałem mówił, że wyregulowanie instalacji powinno jeszcze te współczynniki obniżyć...

Pracuje równo, nie muli. Ponieważ jest to mój pierwszy samochód nie mam zbyt dużego porównania, ale ja jestem bardzo zadowolony :)

pozdr.
Awatar użytkownika
lucaszz
#Civic4g Member

A 1.5 to jak już z wtryskiem czy bez? Z wtryskiem chyba ciężko dostać?
G-Unit
#Civic4g Member

Re: Jo Jo. Jestem tu nowy.

Post autor: G-Unit »

Dzilas pisze:Może na początku do matury się przyłożyć ;)
Ja też myśle że kupno auta przed maturą to zły pomysł. Wiem po sobie. Prawie II klase oblałem :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Zwykłe rodzinne kombi do turlania się po buły
Awatar użytkownika
Dzilas
#Civic4g Friend

Post autor: Dzilas »

lucaszz pisze:A 1.5 to jak już z wtryskiem czy bez? Z wtryskiem chyba ciężko dostać?
1.5 d15b2 czyli na dwupunkcie. Z pełnym wtryskiem były d15b7 o mocy 105KM z tego co kojarze, ale w 4 gen ja takiego motoru nie widziałem. No chyba, że ktoś samemu przerobił bądź zrobił swap :)
Awatar użytkownika
lucaszz
#Civic4g Member

1.5 d15b2 czyli na dwupunkcie. Z pełnym wtryskiem były d15b7 o mocy 105KM z tego co kojarze, ale w 4 gen ja takiego motoru nie widziałem. No chyba, że ktoś samemu przerobił bądź zrobił swap :)
1.5 były tylko na wtrysku czy na gaźnikach też sie zdarzają? Bo w manualu piszą że chyba były też na 2 gaźnikach. Chodzi mi o to czy jak widze w autogieldzie np. civic 4g 1.5 to mam zakładać że ma wtrysk? Czy wersja z gaźnikami też często występowała?
Awatar użytkownika
Covallus
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Covallus »

jeśli się mylę to poprawią mnie lepiej wiedzący, ale z tego co już zdążyłem poczytać, to na gaźnikach była wersja 1,4L (D14A1) - nominalnie miała tyle samo koni, co D15B2, czyli 90.
Awatar użytkownika
Guail_FH
#Civic4g Member

Post autor: Guail_FH »

dokladnie tak oba maja 90 koni a 1.5 wystepowalo tez na 2 gaznikach. z tego co pamietam
What's broken...? My head...? Or the world...?
Awatar użytkownika
lucaszz
#Civic4g Member

Ok, a jak jest z eksploatacją? Co ile w praktyce olej ile litrów i za ile, co którą zmiane filtr i co ile, czy trzeba często regulować zawory, co często pada w tym samochodzie?
Awatar użytkownika
tfidos
#Civic4g Member

Post autor: tfidos »

kurde poczytaj forum to sie wszystkiego dowiesz co komu pada w samochodzie!

Jak trafisz dobry egzemplarz to nie bedzie czegos co szybko pada w samochodzie.... albo inaczej...czesci eksploatacyjne trzeba co jakis czas wymieniac ;)

TO JEST HONDA A NIE FIAT CZLOWIEKU!!! :love:
EJ2: mix D15B7+D16Z6 :)
Dzida
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Dzida »

Jak bedziesz miał D14A1 i D15B2 do wyboru myślę że żadnego wyboru nie pożałujesz.

Moje D14A1 pali 6-8 litrów gazu w trasie, 8-9,5 (dziesięciu chyba nie spalił) w mieście. Muła nie ma, kręcić wysoko nie trzeba (mój kierowca nie nalezy do wysoko kręcących jeśli go troche nie pocisne :>) awaryjność zerowa. Chyba, że się o coś nie zadba. Powtarzam to kazdemu. Zmieniać płyny, nie oszczędzać na płynach, kontrolować zawieszenie. Odwdzięczy się :)

1,4 i 1,5 ma 90 km, ale 1,5 ma trochę wyżej moment.

Aha. Jak będziesz się rozglądał za 1,4 to nie patrz na to, ze dymi na zimnym silniku. Ten typ na ssaniu tak ma :)
ODPOWIEDZ