Proźba o pomoc w sprawie rejestracji.

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Awatar użytkownika
Kapcio
#Civic4g Member

Proźba o pomoc w sprawie rejestracji.

Post autor: Kapcio »

Kupiłem sobie MZ 250. :zawstydzony: Poprzedni właściciel nie przerejestrował ją na siebie tylko jeździł przez rok na umowie. OC było już na niego. Czy mogę na podstawie umowy spisanej przez niego rok temu i na umowie co ja teraz z nim spisałem bez problemu przerejestrować motorek?
Sprawa druga: Podczas jazdy powrotnej zgubiłem gdzieś tablice rej :/ W trakcie rejestracji trzeba starą oddać, co mam zrobić? Powiedzieć że się zgubiła czy samemu zrobić jakąś prowizoryczną bo i tak przed rejestracją muszę jechać do przeglądu.
Z góry dzięki za odpowiedzi i jak ktoś mi ładnie wyjaśni wszystko to piwko dostanie :oczami:
Awatar użytkownika
sweety
#Civic4g Member

Post autor: sweety »

odnośnie zgubionej tablicy to najlepiej zgłosić ten fakt na policji. Dostajesz papierek i niema problemu przy przerejestrowaniu. Poza tym masz zaświadczenie, że w przypadku użycia owej tablicy do celów przestępczych jesteś czysty.

odnośnie przerejestrowania i zamieszania umowami, to teoretycznie nie powinno być żadnego problemu. Kupiłeś auto i masz na przerejestrowanie 30 dni, przekroczenie tego nie jest karalne ani nic takiego. Ciebie teoretycznie nie interesuje co poprzedni właścieciel zrobił. Ważne żeby było OC i przegląd. Jednakże może ktoś więcej wie na ten temat bo szczerze mówiąc w tym przypadku to z wiedzy teoretycznej korzystam.
.....::::: Kobieta Twoich Snów :::::.....
wodar1
#Civic4g Member

Post autor: wodar1 »

sweety, MZ250 to nie auto chyba :rotfl:
Awatar użytkownika
sweety
#Civic4g Member

oj czepiasz sie :P i na auto i na motor działa tak samo :P
Awatar użytkownika
Kapcio
#Civic4g Member

Dzięki za odp. ;) Tylko że przed rejestracją muszę jechać na przegląd, ale bez tablicy to tak dziwnie :P Mam sobie zrobić sam jakąś tablice byle żeby była? :niepewny:
Awatar użytkownika
sweety
#Civic4g Member

możesz jechać na przegląd z kwitkiem policyjnym :) Wtedy nie ma problemu :)

Co do dorabiania tablicy no to wiadomo jest to niedozwolone i karalne itp. ale cóż bez ryzyka nie ma życia a radzić sobie trzeba jakoś :)
Awatar użytkownika
Kapcio
#Civic4g Member

Dzięki wielkie :) Pierwszy raz pojadę na policję z własnej woli :P Zobaczę co mi powiedzą panowie niebiescy. Beer for You :]
Awatar użytkownika
sweety
#Civic4g Member

Jeżeli nie masz ważne przeglądu to powiedz, że wiozłeś motor na przyczepie i po drodze zgubiłeś :) żeby się nie przyczepili :)

Zresztą w sumie najlepiej to też zadzwonić do urzędu w sprawie przerejestrowania i na pewno Ci szczegółowo powiedzą :) Bo w sumie co miasto to inny obyczaj :P

PS. Dzięki za piwo ale w sumie to mi się raczej nie należy :)
Awatar użytkownika
Randal
#Civic4g Friend

Post autor: Randal »

Jeśli kupujesz pojazd to nie musi mieć przeglądu i OC. OC musisz wykupić w dniu spisania umowy a przegląd to kiedy zechcesz zrobisz (obyś nie jeździł bez ;) ) Chyba że OC jest opłacone to wtedy idziesz z OC poprzedniego właściciela do ubezpieczyciela i tam przepisujesz na siebie lub wykupujesz.
Mnie bardziej ciekawi fakt że poprzedni właściciel nie rejestrował pojazdu a teraz sprzedaje (tak wyczytałem z tego opisu). Ja bym radził w urzędzie się dowiedzieć.
Ten blok tekstu będzie dołączany do postów napisanych przeze mnie. Maksymalna liczba znaków to 255.
Awatar użytkownika
Guadki
#Civic4g Member

Post autor: Guadki »

Ja miałem taką samą opcję ze swoim civiciem. Dowód rejestracyjny był na jeszcze poprzedniego właściciela niż ten od którego kupiłem auto. Poprostu potrzebne Ci są wszystkie umowy kupna - sprzedaży. Co do blach to nie wiem, zadzwoń do wydziału komunikacji przestaw sytuacje i się spytaj ;) Jeśli chodzi o ubezpieczenie OC to musi być ciągłość. Ogólnie żeby przerejestrować auto musisz posiadać wykupione OC (tak przynajmniej było u mnie). Pozdrawiam
stealth
#Civic4g Member

Post autor: stealth »

Na Policję jeśli podejrzewasz kradzież tablic. Jeśli wiesz, że zgubiłeś, to na policję nie ma sensu. Policji nie interesują i nie dotyczą zgubienia (obojętnie: tablic, dokumentów, czapeczek, parasolek), ponieważ nie stanowią czynu zabronionego :)

Zgubienie dokumentów (a tak bym potraktował tablice) zgłasza się do organu wydającego - w tym wypadku Wydziału Komunikacji odpowiedniego Urzędu Miasta/Gminy. Najlepiej zrobić to faktycznie jak najszybciej, żeby w razie czego nie mieć problemów.
Awatar użytkownika
Kapcio
#Civic4g Member

Faktycznie byłem na policji to mnie skierowali do wydziału komunikacji. Pytałem sie na SKP i przeglądu nie zrobią bez tablicy. Ale myśle że da rade przerejestrować bez ważnego przeglądu (bo OC jest jeszcze ważne kilka dni).
ODPOWIEDZ