Nadeszła zima- opony zimowe- czy da się bez nich obejść

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Awatar użytkownika
HIO
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: HIO »

sweety pisze:Cytat:
nie badz taka pesymistka ;)

hahaha piszesz jakbys mnie nie znal :D
no troche poznalem.... ;)

sweety pisze:Guail_FH napisał/a:
ciekawe czy na obcasach sweety, pobiegasz po sniegu

oj zdziwiłbyś się :D
widzialem kiedys dzeiwczyne na obcasach w schronisku w dolinie pieciu stawow... byla zima... bylem w szoku ze ona tam weszla na szpilkach. :rotfl:

Wisnia6 pisze:Gdyby wszyscy zarabiali ludzie pieniądze, to może wszyscy mieli by zimówki, mam mam dylemat, jeździć na wielosezonowych/letnich, czy stać na parkingu na zimówkach.
nie mowimy tutaj o tym kto ile zarabia... chodzi caly czas o to ze lepiej jest miec wlasnei zimowki i zeby nie bylo przekonania blednego ze spokojnie mozna jedzic na letnich... zeby pozniej ludzie ktorych stac nie mieli porabnaych pomyslow jezdzenia na letnich....
Wisnia6 pisze:a jak widzę, ze auto ma nowe zimówki, to od razu ogień.
sweety pisze:hehe problem w tym, że ja miałam zimowe opony
wszystko zalezy od podejscia i "myslenia" za kolkiem... przewidywania ... i takie tam pierdoly. swiety nie jestem mi tez sie zdarzalo przesadzic... ale nigdy nie zwalalem winy na opony.... widze swoje bledy i potrafie sie przyznac.
Tu nadaje Radio Vavamuffin
Nadaje takie fale, które wiodą tutaj prym
Tu nadaje Radio Vavamuffin
Pozostawia za plecami Babilonu dym

ED6 340KM 360 Nm
1/4 mili 12,4 :)
Awatar użytkownika
sweety
#Civic4g Member

Post autor: sweety »

zrobiło się masło maślane :)

Twierdzę, że lepiej jest w zimie mieć zimówki
Nie krytykuje tych co jeżdżą na letnich :)
.....::::: Kobieta Twoich Snów :::::.....
Awatar użytkownika
Guail_FH
#Civic4g Member

Post autor: Guail_FH »

z checia sie postawie mam slabe zimowe w tej chwili :] a btw nie ma juz zimy wiec chyba nie bardzo :]
What's broken...? My head...? Or the world...?
Awatar użytkownika
zayonnc
#Civic4g Member

Post autor: zayonnc »

heh ciekawe podejście niektórzy tu prezentują...Nic dziwnego, że w Polsce jest jak jest...
Pozdr
III miejsce w klasie 1,3 - 1,4 - 1,5 w III Ogólnopolskim Zlocie Civic 4g Fanatics w Borsku
Dzida
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Dzida »

Ciekawe jak sprawdzą się letnie opony przy -25 i hamowaniu na suchym asfalcie :kwasny:
Najlepszy sklep internetowy z częściami do samochodów marki Honda. Tworzony z Pasji.
G-Unit
#Civic4g Member

Post autor: G-Unit »

Ja nie mam zimówek i nawet nie myślę o tym żeby wyjechać teraz hanią z garażu. Moim zdaniem zimówka to zimówka i tyle. Zwłaszcza że jestem świeżym kierowcą z prawie zerowym doświadczeniem. Co gorsza ta je***a mgła w proszku nie ustępuje :(
Zwykłe rodzinne kombi do turlania się po buły
Awatar użytkownika
Khacker
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Khacker »

Opona zimowa na asfalcie suchym lub mokrym przy temperaturze około 0 stC ma dużo słabszą przyczepność niż letnia, dlatego trzeba uważać przy takiej pogodzie jak mamy teraz!! Jest bardziej miękka, przez co łatwiej się zdziera na asfalcie (traci przyczepność), natomiast bieżnik jest bardziej terenowy i słabiej odprowadza wodę.

Ale jak spadnie śnieg, lub zrobi się błoto (pośniegowe) to zimówki są o niebo lepsze od letnich.
Dzida
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Dzida »

Khacker pisze:Opona zimowa na asfalcie suchym lub mokrym przy temperaturze około 0 stC ma dużo słabszą przyczepność niż letnia, dlatego trzeba uważać przy takiej pogodzie jak mamy teraz!! Jest bardziej miękka, przez co łatwiej się zdziera na asfalcie (traci przyczepność), natomiast bieżnik jest bardziej terenowy i słabiej odprowadza wodę.

Ale jak spadnie śnieg, lub zrobi się błoto (pośniegowe) to zimówki są o niebo lepsze od letnich.
ByZyDura

jest bardziej miękka, dzięki czemu przylega do asfaltu większą powierzchnią

jest bardziej miękka, dzięki czemu łatwiej zdziera sie na asfalcie ZYSKUJE PRZYCZEPNOŚĆ.

Przy ujemnych temperaturach (cały czas mówię o nawierzchni suchej) letnie opony robią się twarde jak głaz i bardzo mało elastyczne, a opona podczas jazdytez pracuje w każdą stronę.
Najlepszy sklep internetowy z częściami do samochodów marki Honda. Tworzony z Pasji.
Awatar użytkownika
Guail_FH
#Civic4g Member

tak czy siak mowilismy o sniegu i oponach letnich i co ???
i jakos nikt nie umie powiedziec dlaczego nie - bo nie ma zadnych argumentow poza wyssanymi z palca proponuje zamknac wątek bo to bezsensowne
Awatar użytkownika
Randal
#Civic4g Friend

Post autor: Randal »

Może ja jeszcze coś dopiszę:
Jechałem raz przez miasto latem z prędkością mniej więcej tą dopuszczalną i z prawej strony biegł jakiś chłopak (do sklepu który był z mojej lewej). Dzieciak spojrzał się w prawo i potem centralnie się gapił na mnie jak jadę! Pomyślałem że się zaraz zatrzyma bo w końcu głowę ma odwróconą w moją stronę więc mnie widzi. A ten centralnie wbiega pod koła!!! Ja po hamulcach, on centralnie przed maską. Samochód sunie ze zblokowanymi kołami ja próbuję odbijać w prawo i koleś w ostatniej chwili wychyla się biodrami do przodu i jedzie dupskiem po moim błotniku. Stanąłem a ten pobiegł do sklepu chyba zestrachany. Co było potem to nieważne...

I teraz niech sobie każdy wyobrazi co by było zimą nawet na suchej nawierzchni w takim momencie na oponach letnich (twardych przy mrozie). Posunął bym się pewnie szybciej i zabrakło by nam obydwu kilku centymetrów podczas hamowania.

Myślę że podczas używania jednego z najbardziej śmiercionośnych narzędzi na świecie czyli samochodu każdy choćby dający minimalną poprawę osiągów element jest czasami na wagę złota. Ktoś zaraz znowu sypnie ze jeździ ostrożnie ale jeden raz na milion może być twój.
Ten blok tekstu będzie dołączany do postów napisanych przeze mnie. Maksymalna liczba znaków to 255.
Awatar użytkownika
Guail_FH
#Civic4g Member

Ty mozesz jezdzisz ostroznie ale nie wszytsko od Ciebie zalezy - takie cos mi sie nasuwa po przecyztaniu tego postu i wszytskie texty typu 4x4 i jazda zglowa czy podobne sa ....
ODPOWIEDZ