www.spritmonitor.de

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Dzida
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Dzida »

Znając życie dojeżdżasz samochodem krótkie odcinki i nie jeździsz jak ma po pięćdziesiątce, więc powinno być w normie.

Jak wyjedziesz w trase do 110 km/h i spali więcej niż 9-10 litrów to należy sie martwić :)
Najlepszy sklep internetowy z częściami do samochodów marki Honda. Tworzony z Pasji.
Awatar użytkownika
Sapi
#Civic4g Member

Post autor: Sapi »

po ilu wpisach pojawił sie Wam wynik? ja mam juz pare tankowańi ciagle nie mam wyniku. ps. co zaznaczacie skrajnei po prawej stronie gdzie są ikonki pełnego, pełnego w połowie i poustego baku? skoro mam pusty bak i wlasnie zatankowalem to zaznaczam ze był pusty (znak X) ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Adriano
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: Adriano »

Znakiem X zaznaczas sobie nieprawidłowe wpisy których skrypt nie liczy.
Jaki sens miałoby tankowanie kiedy masz pełny bak? :P
Te ikonki to stan baku po zatankowaniu, a nie przed.
Mi się po czterech tankowaniach pojawiła średnia, ostatniego wpisu nie liczy jeżeli nie zatankowaliśmy przy nim do pełna.
Trzeba też pamiętać, że przy dodawaniu nowego tankowania wpisujemy stan licznika z poprzedniego tankowania, a nie z aktualnego - w ten sposób wiemy jaka jest średnia między ostatnimi tankowaniami.

JAK POPRAWNIE UŻYWAĆ SPRITMONITOR.DE

Przykład:
23.11 zatankowałeś na prawie pusty bak 25 l benzyny, stan licznika 200000. 24.11 znowu musisz zatankować, bo przejechałeś 250 km stylem rajdowym i znowu nie masz benzyny - stan licznika 200250, tankujesz tym razem za 50 zł, 11 l.
Wpis:
Dodajesz pierwszy wpis: 23.11.2007, stan licznika: 200000 km i zaznaczasz go jako niepoprawny (X).
Teraz dodajesz kolejny wpis: 24.11.2007, stan licznika: 200250 km, 25 l, bak mamy większy niż 25l, więc zaznaczasz not full (ikonka pół baku).

Jeżeli nie spisujesz sobie na bieżąco wszystkich tankowań do jakiegoś notesu (polecam) to możesz sobie dodać kolejny wpis, z datą np. 24.11, 11 l.
Po następnym tankowaniu edytujesz ten wpis zmieniając datę na poprawną i dodając stan licznika.

Warto w sumie tankować zawsze, kiedy wskazówka jest w jakimś konkretnym położeniu - w ten sposób na bieżaco możemy monitorować spalanie, w przeciwnym wypadku wartość średniej będzie lekko oszukana do momentu, w którym nie zatankujemy przy takiej ilości paliwa, jaką mieliśmy przed pierwszym tankowaniem. Ja staram się tankować zawsze tuż przed kreską E i resetować licznik - wtedy wiem ile km przejechałem na ilości paliwa, którą ostatnio zatankowałem - niepotrzebny żaden kalkulator, żeby wiedzieć mniej więcej jakie jest średnie spalanie (10l/100 km ułatwia liczenie :wstyd: ).

Mam nadzieję, że teraz już nikt nie będzie miał problemu z spritmonitor. :)
było ED7 D16Z2+, jest 323 GTX BF 1.6T :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Sapi
#Civic4g Member

Post autor: Sapi »

Dzięki! Masz piwko za to że chciało Ci sie napisac instrukcje
Obrazek
ODPOWIEDZ