Komputer pokładowy do naszych aut - prośba o pomysły

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Awatar użytkownika
soldi
#Civic4g Member
Kontakt:

Re: Komputer pokładowy do naszych aut - prośba o pomysły

Post autor: soldi »

możliwość podłączenia małego monitora i wyświetlenia wszystkich funkcji na nim prędkość, aktualny bieg, otwarcie przepustnicy, afr, obroty, temp. i ciśnienie oleju, ciśnienie paliwa, ciśnienie lub podciśnienie powietrza powietrza, volty itp :)
z możliwością zmian on the fly :D

jako osoba zaznajomiona z takimi rzeczami (datalog, komunikacja z ecu, itp) oraz pracująca w branży projektowania i produkcji urządzeń elektronicznych z mikrokontrolerami, już w tej chwili jestem w stanie powiedzieć, że cena takiego ustrojstwa będzie miała 4 cyfry :P a czas wykonania projektu to dobre pół roku lub więcej (pracując codziennie po 8h) :) wystarczy przytoczyć przykład kolegi ObenY, który od bodajże 2 lat ciągle ulepsza swój moduł Real Time Programing, albo kolega Quaki (nie ma go na tym forum), który podobny okres czasu dopracowuje właśnie "komputer pokładowy" obsługujący temp/ciśnienie oleju, afr, itp..

realnymi (i raczej nietrudnymi w realizacji) będzie wizualizacja parametrów czujników silnika (temp powietrza, lambda sondy wąskopasmowej, temperatura cieczy chłodzące, obroty silnika, prędkość pojazdu, podciśnienie w kolektorze, otwarcie przepustnicy) - proste bo są to sygnały dostępne z ECU i mają poziom 0-5V.. spalanie, afr wymagają już dodatkowych czujników (przepływka, sonda szerokopasmowa) i sporo pracy i badań, żeby odczyty były właściwe a nie tylko nieskalibrowaną ściemą

wybrałeś już sprzęt na który to zrobisz? jaki mikroprocek, jaki wyświetlacz?

znając z autopsji prace dyplomowe, to wiem że na koniec i tak poleci się po najmniejszej linii oporu :)
Ostatnio zmieniony 2012-03-25, 04:17 przez soldi, łącznie zmieniany 1 raz.
ObrazekObrazek
modyfikacje ECU obd0/obd1 || przeróbki wiązek samochodowych || strojenie obd0/obd1
Barske
#Civic4g Member

Post autor: Barske »

Na tą chwilę myślę że na inżynierkę ogarnę na 100%:
zmiana podświetlenia zegarów w zależności od obrotów: zielone -> żółte -> czerwone nonVtec, zielony -> czerwony Vtec
"ściemniacz" lampki sufitowej - efekt kinowy
licznik spalania, max min spalanie, na 100 km i chwilowe (na podstawie 2 przepływomierzy)
zegar/stoper/data itp proste funkcję kalendarza
temperatura in/out na podstawie 2 czujników z możliwością rozbudowy manualnej klimy na pseudo auto, nawet zwykłym nawiewem można sterować
po otwarciu/zamknięciu auta z pilota(zestaw we własnym zakresie) mijania zapalą się na jakiś czas
tzw wygodne kierunki, po podaniu jednego sygnału na włączniku zapalą się kilka razy

myślę że bez większego problemu ogarnę po badaniach:
poziom paliwa w baku
przyspieszanie do 100/ czas na 400
zapis vmax
napięcie ładowania/akumulatora

myślę że bez sensu robić coś co już jest, np obrotomierz/prędkościomierz/drogomierz skoro to i tak będzie działało na sygnałach w samochodzie = dawało bardzo podobne wyniki

dodatkowo jakieś w miarę menu użytkownika z możliwością np zmiany czasu wygaszania światła wewnątrz/ świecenia się mijania i innych zmiennych które mogłyby zależeć od użytkownika

do tego wszelkie dobieranie się do tego co myśli teraz komputer samochodu jest mało sensowne bo wyświetlacz będzie względnie mały a na forum są ludzie którzy już ogarneli podłączenie ECU pod USB gdzie chociażby jest lepsza wizualizacja parametrów na lapku i można to fajnie zapisać.

Mimo wszystko czekam na dalsze pomysły ;)

co do architektury to pewnie będzie działać na jakiejś ATmedze, bo są tanie ;p wyświetlacza jeszcze nie wybrałem ale opiewam na graficzny, nie tekstowy
Awatar użytkownika
soldi
#Civic4g Member
Kontakt:

Post autor: soldi »

co do architektury to pewnie będzie działać na jakiejś ATmedze, bo są tanie ;p wyświetlacza jeszcze nie wybrałem ale opiewam na graficzny, nie tekstowy

czyli nie masz pojęcia o programowaniu mikroprocków :) będzie ciężko...

tańsze są stm32 z serii f10x i wielokrotnie lepsze pod każdym względem
ObrazekObrazek
modyfikacje ECU obd0/obd1 || przeróbki wiązek samochodowych || strojenie obd0/obd1
Barske
#Civic4g Member

Post autor: Barske »

Akurat pojęcie mam spore, inaczej bym się na takie coś nie porywał. ;p akurat ATmegi mnie uczyli na studiach a teraz zaczynam projekt na ARM
bmn123
#Civic4g Member

Post autor: bmn123 »

To ze uczyli cie na studiach, nie znaczy ze masz o tym pojecie...
Awatar użytkownika
bombel85
#Civic4g Member

Post autor: bombel85 »

OT:
bmn123 pisze:To ze uczyli cie na studiach, nie znaczy ze masz o tym pojecie...
Wiec twoim zdaniem po co sie studiuje?
Awatar użytkownika
moondravsky
#Civic4g Member

Post autor: moondravsky »

n0rbi666 pisze:http://www.telwis.pl/uniwersalny-komput ... p-119.html (sam chcę to kupić i zamontować u siebie :P )
To montuj. Warto, Super sprawa... :) Ja mam i jestem zadowolony :)

Filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=W-_UTC2A6BE&feature=plcp
ODPOWIEDZ