Zbieznosc/?

wszystko o wszystkim i niczym zarazem ;)

Moderatorzy: stachu, mac102, tditsr

Awatar użytkownika
lol3k
#Civic4g Member

Zbieznosc/?

Post autor: lol3k »

Elo, mam nadzieje ze dobry dzial... Mam kilka pytan. Otoz wymienilem ostatnio koncowki drazkow i jedno kolo bylo prosto a drugie odchylone na zewnatrz. Sciagalo mnie w prawo jak mialem wyprostowana kierownice... Nnie mialem czasu sam zawiezc auta do mechaniora co sie tym zajmie to powierzyłem to bratu i z moich informacji bylo trzeba tylko ustawic zbieznosc co nie? no i wszedzie taka operacja kosztuje od40-60zl (w NorAuto 35zl) a gosc do ktorego pojechal powiedzial bratu ze to jest cos jeszcze i mial zostawic H
- po kilku godzinach dzwoni ze koszt naprawy to 90zl i prawie wszystko zrobil oprocz tego ze sciaga ale teraz w lewa strone bo niby cos tam z opona jest.
Twierdzi ze tak drogo bo musial prostowac kierownice i ustawic zbieznosc w przodzie i jeszcze w tyle. Pytam bo ciekaw jestem czy mnie uszukal czy nie...
A mechanik to w Dzierżążnie k/Kartuz kilkanascie metrow za Carosem jak sie jedzie od Kartuz..
Awatar użytkownika
Kirek
#Civic4g Member

Re: Zbieznosc/?

Post autor: Kirek »

Co do ceny to w Gdańsku klient z ulicy płaci 80-90 zł za zbierznośc niestety
Obrazek
Awatar użytkownika
lol3k
#Civic4g Member

A na tylnych kolach sie tez ustawia geometrie? Gdybym wiedzial ze tak bedzie to pojechalbym( wyslal kogos) do Kartuz (6km dalej) i mialbym taniej i szybciej i bez problemow. A sciaga pewnie bo kola znowu do wywazenia chyba co? I przeciez to ze prostowal kierownice nalezy do ustawiania zbieżności nie? W sumie to jeszcze nim nie jezdzilem ale zaraz lookne i opisze czy mocno leci w bok czy nie...
Awatar użytkownika
Kirek
#Civic4g Member

Tył też się ustawia ale moim zdaniem rzadko, a co do kierownicy to niewiem co on tam prostował, blokuje się kierownicę w pozycji w jakiej powinna być i ustwia się w/g niej
Obrazek
Awatar użytkownika
lol3k
#Civic4g Member

No wlasnie, cwaniak jakis... Tyl byl na 100% si bo opony mam te same od 6mies i bieznis elegancko rowny... Sluchaj a jak sciaga dalej to moze mi ciezarek spadl i temu co? czy cos zle zrobil?
Awatar użytkownika
Kirek
#Civic4g Member

Jak ciężarek spadnie to powinno być bicie na kierownicy, odczuwalne wstrząsy
Obrazek
Awatar użytkownika
lol3k
#Civic4g Member

A no rozumiem, czegos takiego nie odczowam wiec wywazone sa ok. Czyli czemu moze sciagac? Mam jechac z reklamacja czy co? jz sam nie wiem. jezdzilem przed chwila i jest ciut lepiej niz wczeniej plus jest prosta kierownica.

Edit: Szczerze powiem to jz sam nie wiem co tam jest, teraz mam tak jakby on raz sciagal w lewo a raz w prawo, jak mu sie spodoba, qrde tak nie moze byc. Dojrzalem jeszcze iz jak jadac gwaltownie macham kierowniaca (lewa-prawa i tak w kolko) to cos mi klepie w prawym kole, na pewno nie jest to przegub, moze sworzen? wymienialem tam sworzen jakis rok temu, mozliwe ze jz padl? masakra...
qsh86
#Civic4g Member

Post autor: qsh86 »

Jeżeli masz szerokie opony to może Cię ściągać na różne strony przez koleiny. Stukanie przy machaniu kierownicą to może być luz na maglownicy.
Pozdro
Obrazek
..........
"Tam gdzie zaczyna się pasja, tam kończy się ekonomia"
Awatar użytkownika
lol3k
#Civic4g Member

Bylem u mechaniora i okazuje sie ze mam jeszcze prawy gorny wachacz do wymiany wraz z gornym sworzniem, mam jz wszystko i dzis jade wymienic. Powiedzcie mi czy normalne jest ustawiac zbieznosc gdyz to bylo <cenzura> i przez to auto tak sciagalo? Dzwonilem do goscia i sapie ze to musialo sie zepsuc dopiero po ustawieniu zbieznosci(fakt ze wczesniej nie slyszalem zeby to az tak klepalo ale cos tam czasem bylo slychac) a mechanik mowil ze to jest tak <cenzura> ze nie mam wogole jezdzic i ze on to napewno widzia przy ustawianiu zbieznosci. Nie wiem czy warto walczyc zeby mi jeszcze raz ustawil zbieznosc czy poprostu zaplacic za ustawienie gdzies indziej. Według mechaniora wina lezy po stronie goscia co ustawil zbieznosc bo nie powinien ostawiac w takim stanie zbieznosci bo i tak po wymianie bedzie trzeba znowu ustawic...
Takze jak jadac machasz kierownica na lewo i prawo a cos Ci stuka tzn iz tez moze byc wachacz do wymiany;p

Po tej wymianie przy 120 i więcej drży mi kierownica, ehh co to jeszcze może być?
Awatar użytkownika
Buzz
#Civic4g Member

Post autor: Buzz »

drżenie kierownicy przy wyższych predkosciach to tylko zbieżność, może porostu ja źle ustawił na wartości innego auta... bo gdyby drżenie zaczynało się od 80 i przy ok 100 by zanikało to by było złe wyważenie
EC8+ d13z6>>ED4 d16a7>>D16b2 sedan skasowany
Powrót ED3 USDM i EH6 d16z6
ODPOWIEDZ